Forskerstafet - mest for mænd

15-11-2007
2 min.

Læserbrev fra Jette Louise Flensburg.

"Samfundsvidenskabelig forskning undersøger den verden og virkelighed, vi lever i, og derfor er den interessant for enhver". Sådan har DJØF Bladet introduceret forskerstafetten igennem en længere serie artikler i løbet af det sidste år.

Ideen er fremragende - at formidle forskning inden for en lang række samfundsvidenskabelige forskningsområder i et fagblad for akademikere, hvis læsere både omfatter studerende og færdiguddannede. Som læser ser jeg nærmest den olympiske ild passere for det indre øje. Hjerneatleter, som repræsenterer forskellige discipliner - med hver deres bidrag til oplysning, der kan gøre os alle klogere.

Så er det bare, jeg ikke kan undgå at lægge mærke til den bevidste eller ubevidste selektering af "verden" og "virkeligheden", stafetten bliver udtryk for. Det er tankevækkende, at kun tre kvindelige forskere ud af 29 er blevet udpeget som en kollega, der beskæftiger sig med et samfundsvidenskabeligt forskningsområde, andre samfundsforskere kan interessere sig for (Note: Forudsat at listen over artikler i serien, der refereres til i det seneste nummer af DJØF Bladet på side 34, dækker samtlige publicerede bidrag).

Jeg har ikke noget at udsætte på den enkelte artikel i serien, men ligesom andre samfundsmæssige ligestillingsproblematikker først for alvor viser sig, når der kommer statistik på bordet, så er det også først ved et tilbageblik på den samlede række af artikler, at konsekvenserne af stafetten som metode toner frem. Her har DJØF Bladet et ansvar. For serien repræsenterer en redaktionel linje, hvor man tilsyneladende accepterer, at den samfundsvidenskabelige forsknings rollemodeller overvejende er af hankøn.

Nu fremgår det ikke ved en hurtig screening af djoef.dk, hvor mange af DJØFs omkring 50.000 medlemmer, som er kvinder. At dømme efter andelen af kvinder på de videregående uddannelser, så er kønsfordelingen nok relativ jævn. Kvinderne er således en målgruppe, som DJØF Bladets redaktion bør forholde sig til.

DJØF Bladet påbegynder snart en ny serie. Jeg vil derfor opfordre DJØF Bladets redaktion til at evaluere resultatet af den første stafet og - om ikke andet - forsøge at udfordre denne åbenlyse tendens til 'Rip-Rap-Rup-effekt'. Det er min erfaring, at kvindelige forskere har masser af interessant samfundsvidenskabelig forskning at byde på. Derfor er det spild af potentiale, at de ikke får mere synlighed.

Venlig hilsen
Jette Louise Flensburg
Specialkonsulent, cand.scient.soc.

Svar

Kære Jette Louise Flensburg,Vi er enige i, at der har været alt for få kvinder i Forskerstafetten, og undervejs har vi også været opmærksomme på denne skævhed. Konceptet i stafetten har været, at en forsker har skullet pege på den næste forsker, og det udgangspunkt har vi ikke ønsket at pille ved.

Vi vil bestræbe os på at forbedre kønsfordelingen i de igangværende forskerinterviews.

Venlig hilsen
Stig Nielsen
Redaktør

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.