Guld gør det ikke alene

15.10.2007

af

DJØF-kommentaren

Arbejdskraftmanglen er en trussel mod vækst og velfærd, siger regeringen i sin nye plan for at skaffe mere arbejdskraft. Den blev præsenteret i Statsministerens åbningstale til Folketinget. Og her blev bl.a. seniorerne viet en særlig opmærksomhed. Folkepensionister skal kunne arbejde mere uden, at det bliver modregnet i pensionen. Førtidspensionister skal kunne nappe en tørn på arbejdsmarkedet uden, at de derved taber retten til senere at vende tilbage til pensionen. Og de 64 årige får et særligt nedslag i skatten på op til 100 000 kr., hvis de knokler videre på fuld tid fra 60 års alderen.

DJØF er enig i, at alle sejl skal sættes for at skaffe flere veluddannede hoveder på arbejdsmarkedet. Økonomiske incitamenter kan imidlertid ikke stå alene, hvis det projekt skal blive en lykkelig sejlads for ældre djøfere. Det viser to omfattende undersøgelser, som DJØF har gennemført.

Undersøgelserne peger på, at arbejdsgiverne skal være parat til at gøre en særlig indsats. Arbejdsgiverne skal først og fremmest være fleksible overfor de ældre medarbejdere. Fleksible overfor ønsker om nedsat arbejdstid, længere ferier, frihed til at passe børnebørn og syge slægtninge. Men også parat til at tilbyde nye udfordringer og arbejdsfunktioner. Arbejdsgiverne skal altså kunne tilpasse arbejdet til seniorernes individuelle behov.

Arbejdsgiverne skal heller ikke glemme, at anerkendelse er vigtigt for os alle sammen. Opmærksomhed og følelsen af at være nødvendig på arbejdspladsen er essentiel - også for seniorarbejdskraften. Til gengæld får arbejdsgiverne stabile, pligtopfyldende og ansvarlige medarbejdere. De får en stor faglig viden og arbejdserfaring. Seniorerne er kulturbærere og dygtige organisatorer. Det viser undersøgelserne også.

Det fremstår også som et klart resultat, at seniormedarbejderne er engagerede i udvikling af deres arbejde. Der er en overvældende gruppe, der peger på videre kompetenceudvikling som en prioritet i deres arbejdsliv. Det er vigtigt for ledelsen at møde dette engagement med åbne arme og sørge for at omsætte det til merværdi for medarbejderen og arbejdspladsen.

Økonomiske gulerødder gør det altså ikke alene. Fleksibilitet og en ansvarlig ledelsespolitik er ligeså nødvendig. Og det vil efter DJØFs mening være til gavn for alle parter. Og den danske velfærd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Børne- og Undervisningsministeriet
Job
Finanstilsynet
Job
Finanstilsynet
Job
Hjørring Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet