Folkeretten er hans hjerteblod

15.10.2007

af

Som auditør ved Forsvarets Auditørkorps kan Peter Otken kombinere international strafferet med sin interesse for folkeretten.

"Den folkeretslige erfaring er yderst relevant i det her job, og for mig er det en drøm at få penge for at beskæftige mig med noget, der virkelig interesserer mig," siger den 42-årige jurist, der er uddannet i Justitsministeriets hårde skole.

Efter tiden i ministeriet tilbragte Peter Otken nogle år som anklager i politiet, men det var i Forsvaret, han for alvor fandt sin rette hylde som jurist. Ti år er det blevet til - først som folkeretslig rådgiver i Forsvarskommandoen og siden 2006 som auditør ved Forsvarets Auditørkorps.

Som militær anklager efterforsker Peter Otken straffesager mod militært personel og fører sagerne ved domstolene. Et arbejde, der i bund og grund minder om det, en politimester eller statsadvokat laver i det civile.

"Jeg leder efterforskningen og giver direktiver til de auditørfuldmægtige, der så foretager undersøgelserne i marken," forklarer han.

Peter Otken har Gardehusarregimentet som sit ansvarsområde samt danske soldater i international tjeneste fra Hæren og Flyvevåbnet.

At efterforske i et krigsområde giver nogle naturlige begrænsninger og vanskeligheder i forhold til at arbejde i Danmark: "Indimellem må man erkende, at man ikke kan lave de strafferetslige undersøgelser, man normalt ville gøre, hvis det samme skete i Danmark. Men herhjemme bliver der jo heller ikke skudt på dig, mens du går og måler op," siger Peter Otken, der hidtil i sin forholdsvis korte karriere som auditør har været i Irak en enkelt gang.

Arbejder under beskyttelse

Han nævner et eksempel med en dansk soldat, der bliver dræbt af en vejsidebombe: "Det ramte køretøj befinder sig måske i et kvarter, hvor vi kun kan færdes under beskyttelse af et kompagni soldater med 120 mand til at afspærre gerningsstedet. Der må vi overveje, om det er så vigtigt, at det er værd at sætte 120 soldaters liv på spil for, eller om vi skal nøjes med de informationer, vi har indsamlet fra andre kilder. Hvis nogen risikerer at blive dræbt, fordi vi sender dem ud for at måle op, så er det ikke det værd."

En anden vanskelighed ved at efterforske i krigsområder som Irak er de store kulturforskelle. Indbyggerne i et land som Irak har et andet syn på politiet, end vi er vant til i Danmark.

Han spekulerer ikke det store over risikoen ved at arbejde i en krigszone:

"Jeg er nok endnu så ung, at jeg ikke tænker over, at det er farligt. Det er en normal del af arbejdet og en nødvendig forudsætning for at udføre opgaven," siger Peter Otken, der i forbindelse med jobbet som militærjuridisk rådgiver selv har været udsendt på en international mission i Sarajevo i Bosnien i slutningen af 90'erne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Børne- og Undervisningsministeriet
Job
Finanstilsynet
Job
Finanstilsynet
Job
Hjørring Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet