Strejkede sig af med direktøren

25-01-2007
2 min.

Djøfere nedlagde arbejdet i protest mod dårlig ledelse.

Lang tids utilfredshed med direktørens ledelsesstil fik i december lærere, elever og andre ansatte på Lolland-Falsters nye, megastore erhvervsskole CEUS, Center for Erhverv og Uddannelse Storstrøm, til at tage det ultimative kampskridt i brug: Strejken. Omkring 20 af skolens lærere er djøfere, og for dem og de øvrige 250 strejkende medarbejdere bliver aktionen for egen regning, for arbejdsnedlæggelsen var overenskomststridig, så de skal både trækkes i løn og betale en bod oven i.

Til gengæld lykkedes missionen. Lige før jul fratrådte den omstridte direktør, Lene Vestergård Olsen. Samtidig forlod CEUS´s bestyrelsesformand og halvdelen af bestyrelsesmedlemmerne deres poster.

Men der havde der også været blæst om hendes ledelsesstil i stort set samtlige de elleve måneder, hun nåede at sidde som direktør. Kritikken har været, at direktøren gennemførte sparerunder med fyringer og store ændringsprojekter uden dialog med medarbejderne og eleverne om hverken økonomi eller metoder. Dråben, der til sidst fik bægeret til at løbe over, var, da hun truede sine mellemledere med fyring, hvis de ikke bakkede hende op med en skriftlig erklæring, og samtidig bortviste en meget afholdt mellemleder. Plus at hun rent faktisk endte med i december at få en påtale fra statens Samarbejdsnævn for mangelfuld information af medarbejderne forud for en afskedigelsesrunde i maj-juni sidste år. Det fortæller DJØF-tillidsrepræsentant og næstformand i skolens samarbejdsudvalg, lektor, cand.oecon. Henning Lorenzen.

Men hvorfor skulle det komme så langt som til en ulovlig strejke og et protestoptog med 1.000 elever, der gik gennem Nykøbing Falsters gader for at vise byen deres utilfredshed med direktøren, før der blev grebet ind? Henning Lorenzen giver denne forklaring:

"Bestyrelsesformanden og dele af bestyrelsen ville ikke tabe ansigt og erkende, at de havde foretaget en fejlansættelse, da de ansatte direktøren sidste år. De var stædige og ville ikke lytte til andre. Man kan komme langt med stædighed, også for langt ud."

Lærerne nåede at strejke i fem dage i december, før bestyrelsen smed håndklædet i ringen og bad direktøren om at blive hjemme fra job. Det skal de i princippet trækkes for i løn. Men lige nu arbejder de på højtryk for at give eleverne erstatningstimer for de mistede timer, og derfor satser de også på, at der ikke bliver tale om at trække dem i løn.Boden, som for den enkelte lærer kan løbe op i to tusind kroner, slipper de til gengæld ikke for.

"Vi fik en julegave, og den er vi også parate til at betale for," siger Henning Lorenzen.

Der er nu udpeget en ny bestyrelsesformand for CEUS, Henrik Høegh, fra Sammenslutningen af Landbrugets Arbejdsgiverforeninger, og et antal nye bestyrelsesmedlemmer. Herunder Henning Lorenzen, som af den nye formand er blevet opfordret til at indtræde som medarbejderrepræsentant. Bestyrelsens første opgave bliver at ansætte en ny direktør.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.