Konsulentniche i byggebranchen

11-01-2007
Af: Sofus Rex
2 min.

Analyse- og rådgivningsfirmaet Carlberg & Christensen har skabt en niche i skoven af konsulentfirmaer.

Byggeriets parter, fra entreprenører og arkitekter til borgerrepræsentationer og borgmestre har fået øjnene op for mulighederne i at arbejde sammen med samfundsvidenskabelige konsulenter. Carlberg & Christensen har fået solidt fodfæste inden for arkitektur og planlægning: De har fundet en niche og grebet det stigende behov i byggebranchen for at tænke i helheder og få brugeren med fra begyndelsen. Firmaet går sammen med tegnestuer ind i løsningen af konkrete byggeopgaver, laver brugeranalyser, tænker i nye processer og har ikke mindst en holdning: Carlberg & Christensen vil være med til at sørge for, at arkitekturen og byplanlægningen understøtter et velfungerende samfund samtidig med, at de enkelte mennesker oplever størst mulig livskvalitet. 

Samfundsvidenskaben sætter spor

Carlberg & Christensen er på ingen måde et konsulentfirma i varmluftsklassen. Det lille firma sætter sit fingeraftryk på udformningen af vores byer og huse.

Konsulentfirmaet er bl.a. med til at sikre, at nye byrum udformes, så de passer til folks drømme og behov. Sammen med tegnestuen Mutopia har Carlberg & Christensen for eksempel udformet et parkområde i Ørestaden, kaldet ØCITY. Konsulenternes analyser viste, at de potentielle beboere havde meget forskellige ønsker og behov: Nogle ville have en park med plads til at lave bål og drikke øl, andre ville have rosenbede og perlegrus. Den kreative løsning blev en park med en række 'øer', som er indrettet vidt forskelligt. Nogle øer er designet helt ned i detaljen, andre overlades til forskellige grupper, som så selv kan sætte deres præg.

Efter byggeboomet

Lige nu har byggebranchen kronede dage, økonomien er god og der er måske mere plads til firmaer som Carlberg & Christensen, end der er, når konjunkturerne vender. Alligevel frygter Katinka Hauxner ikke, at hun må finde noget andet at lave, når bølgen bryder: "På lang sigt er der god økonomi i at have os med fra begyndelsen, fordi vi kan være med til at sikre, at et byggeri opfylder brugernes forventninger. På den måde undgår man dyre forsøg på at rette fejlene op bagefter", siger Katinka.

Carlberg & Christensen er etableret af etnologerne Nicolai Carlberg og Søren Møller Christensen i 2000. I dag er partnerskabet udvidet med Katinka Hauxner. Derudover har virksomheden tre medarbejdere og er i gang med at ansætte én mere.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.