Realisér dog potentialet

10.8.2007

af

Finn Borch Andersen

DJØF-kommentaren.

Danske virksomheder satser ikke internationalt, og vi er for dårlige til at udnytte de kompetencer, som medarbejderne opnår, når de er udstationerede. Det viser en undersøgelse, DJØF netop har lavet, hvor vi har spurgt 573 virksomheder om deres internationale strategier og aktiviteter.

Danske virksomheder er ikke nær så internationale, som man skulle tro. Under halvdelen af dem, der arbejder internationalt, satser på markeder i Asien, Sydamerika og Afrika, hvor vækstmulighederne er de største. Langt hovedparten satser alene på Norden og det øvrige Europa. Hvorfor?

Danske virksomheder og offentlige organisationer udstationerer mange medarbejdere i udlandet. Det giver økonomisk gevinst for de private virksomheder og større indflydelse for de offentlige organisationer, hvis man vælger den rigtige strategi for udstationering. Undersøgelsen viser, at udstationering af erfarne medarbejdere og ledere giver størst udbytte. Men udbyttet høstes ikke fuldt ud, hvis der ikke er en klar strategi for udstationeringen, herunder løbende opdatering hjemmefra, veltilrettelagt hjemkomst, støtte til forberedelse og familie mv. Her har de danske virksomheder og offentlige institutioner et meget stort forbedringspotentiale, viser undersøgelsen. De offentlige institutioner får derfor ikke den indflydelse i internationale fora, som de - og skatteyderne - reelt har investeret ressourcer til. Er det udtryk for begavet ledelse?

Analysen påviser, at målrettet videndeling af international erfaring giver bundlinieresultater i den private sektor. I den offentlige sektor giver målrettet videndeling øget indflydelse. 55% af de adspurgte arbejder ikke systematisk med videndeling af international erfaring. Især industrivirksomheder har problemer med at håndtere videndeling. Det offentlige er ikke meget bedre. Finanssektoren er bedst. Viden er virksomhedernes vigtigste ressource. Der er ingen undskyldninger for at lade være med at styrke strategi, systemer og værktøjer til videndeling.

Og et sidste hjertesuk: Hvis Danmark skal klare sig i den internationale konkurrence, er det vigtigt, at det også kan betale sig at investere energi og ressourcer i en international karriere. Når det kun er 20% af de udstationerede medarbejdere, der avancerer ved hjemkomsten, er det udtryk for manglende prioritering af internationale kompetencer. DJØF mener, at der må gøres op med vanetænkning. Udstationering og internationale erfaringer skal være en naturlig del af et karriereforløb. De store private virksomheder er bedre til at honorere det end det offentlige. Men der er i begge sektorer også her nok at gå i gang med.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Udlændinge- og Integrationsministeriets departement
Job
Hillerød Business College U/Nord
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Vento Energy Support
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sundhed
ANNONCE