Dansk og svensk ledelse meget forskellig

10.8.2007

af

Den korte afstand til trods er der verdener til forskel på, hvordan ledergerningen bliver udført i henholdsvis Danmark og Sverige.

Og Ifølge en undersøgelse som to svenske civiløkonomer fra Lunds Universitet, Karin Pettersson og Charlotta Heier har gennemført blandt svenske ledere, der arbejder eller har arbejdet i Danmark, er det bestemt ikke blødsødenhed, der kendetegner dansk ledelsesstil.

Danske chefer beskrives som autoritære og som nogle, der sjældent lytter til medarbejderne. På den anden side bliver de også betegnet som dygtige forretningsmænd, dygtige til at argumentere og dygtige til at løse konflikter, skriver Jusektidningen - den svenske pendant til nærværende blad.

Noget der kommer meget bag på de svenske chefer er, at der ikke findes "fikapauser" (kaffepauser,red.) i Danmark. I Sverige smider alle medarbejderen alt hvad de har i hænderne klokken 10.00 og klokken 15.00 for at drikke kaffe sammen, for her er det en udbredt opfattelse, at kaffepauserne er med til at styrke kulturen og identiteten på arbejdspladsen.

Ifølge undersøgelsen skulle danskerne være bedre til at holde arbejdsliv og privatliv adskilt men samtidig også være mere sociale med deres kolleger efter arbejdstid.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen og den svenske arbejdsminister Sven Otto Littorin har netop underskrevet en deklaration "To lande - ét arbejdsmarked", der skal fremme integrationen på tværs af Øresund. Men det lader til, at svenskerne skal forberede sig på det værste og tage et par dybe indåndinger, før de lader sig udsætte for dansk ledelsesstil. For i den svenskere undersøgelse bliver der hævet yderligere et par advarselsflag overfor de svenskere, der overvejer at søge job på den anden side af sundet: I Danmark gælder mundtlige aftaler ikke, så sørg for at få dem på skrift. De gemytlige danskere er en myte - I arbejdssammenhænge er danskerne nærmere kalkulerende og beregnende. Og uha - danskerne lægger ikke fingrene imellem, de siger lige ud, hvad de mener.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet