Har de selv styr på balancen?

8.6.2007

af

Det var en begejstret familie- og forbrugerminister, da anbefalingerne om balance mellem familie- og arbejdsliv blev fremlagt. Men hvordan ser det ud med den familievenlige arbejdsplads i hendes eget ministerium.

Så kom de endelig. De længe ventede anbefalinger fra Familie- og Arbejdslivskommissionen. Anbefalingerne indeholder blandt andet en opfordring til arbejdspladserne om mere fleksibilitet og rummelighed. I Familie- og forbrugerministeriets departement gør de, hvad de kan, for at efterleve de ønsker medarbejderne måtte have, men ministeriet har visse rammer for deres udfoldelse.

Bedre balance mellem familie og arbejde optager både ledelse og medarbejdere i Familie- og forbrugerministeriet. Susanne Juul Jarlov, der er personalechef i departementet, kan berette om en løbende drøftelse af problematikken, men vil gerne påpege, at arbejdspladser er forskellige, og det samme er rammerne, hvor inden for fleksibiliteten og de gode tiltag kan finde sted. "Jeg kan kun udtale mig for ministeriets departement, men de rammer, vores medarbejdere arbejder inden for, er stramme. Vi i departementet skal udvise en stor grad af fleksibilitet, og det er kendt for enhver, som søger hertil," udtaler Susanne Juul Jarlov og fortsætter: "Vores frihedsgrader til at tilgodese familien er derfor i høj grad bestemt af den konkrete jobfunktion, men det er bestemt ikke ensbetydende med, at vi ikke er fleksible, fornyer os og lytter til medarbejderne."

Konkrete initiativer

I 2004 tog ministeriet fat i at udarbejde en ny personalepolitik, hvor der blandt andet blev sat fokus på forholdet mellem familie og arbejde. "Vi har udarbejdet en personalepolitik, hvor vi, inden for de rammer vi er underlagt, har forsøgt at imødegå medarbejdernes ønsker," fortæller Susanne Juul Jarlov.  

Af konkrete familievenlige initiativer nævner hun blandt andet den to-sidede fleksibilitet. "I ministeriet har vi jo også perioder, hvor vi har mindre travlt. I de perioder opfordrer vi vores medarbejdere til at gøre brug af deres flexkonto," fortæller Susanne Juul Jarlov.

Medarbejderne har ligeledes mulighed for at arbejde hjemmefra, og kan ministeriet få det til at passe, er det også muligt at gå ned i tid. Ministeriet bruger ligeledes den såkaldte medarbejdersamtale til at drøfte den enkelte medarbejders situation.

Afventer situationen

De 31 anbefalinger fra Familie- og Arbejdslivskommissionen er endnu ikke nærlæst blandt ministeriets ansatte. "De 31 anbefalinger er jo kun lige landet - også på mit bord. Jeg har selvfølgelig læst dem igennem, men jeg har ikke haft tid til at se nærmere på dem, og inden jeg udtaler mig, mener jeg, man skylder både kommissionen og anbefalingerne at overveje og drøfte de enkelte forslag," udtaler Susanne Juul Jarlov. Hun er dog ikke i tvivl om, at hun og de andre ledere i ministeriet vil komme til at se rigtig meget til kommissionens anbefalinger. "De 31 anbefalinger vil da blive drøftet rundt omkring på arbejdspladserne, og jeg er da også sikker på, at jeg og de øvrige ledere i ministeriet vil møde dem i adskillige sammenhænge," lyder det fra Susanne Juul Jarlov. "Men jeg vil gerne understrege, at vi som enkeltstående arbejdsplads kun har indflydelse på få af de 31 anbefalinger. Det vil være ved en konkret lovændring eller i forbindelse med overenskomstforhandlinger, at de forskellige anbefalinger vil kunne komme på tale," fortsætter hun.

Susanne Juul Jarlov ønsker derfor at afvente situationen, men ser i øvrigt frem til at beskæftige sig nærmere med kommissionens arbejde.

Om ministeriet vil sætte ind for at gå foran, eller har en forpligtelse til at fremstå som et godt eksempel, kan Susanne Juul Jarlov dog ikke svare på. Hun kan dog bekræfte, at ministeriet gør, hvad de kan for at følge udviklingen. "Vi gør alt, hvad der står i vores magt, og lytter gerne til nye ideer. Verden er jo dynamisk, og det er vores arbejdsplads også," afslutter hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Færdselsstyrelsen
Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Slagelse Kommune
Job
Kriminalforsorgen
Job
Socialpædagogerne
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet