Rigdommen i Europa rykker mod nord

25.5.2007

af

Storbritannien er kommet økonomisk godt fra start i dette århundrede, mens den økonomiske krise i Italien får landets regioner til at rasle ned ad listen over EUs rigeste.

Generelt bevæger de rige regioner sig mod nord. Danmark dukker dog først op som nummer 47 på listen over de 268 regioner i EU. 

Det rige Europa har gennem de første fem år af århundredet udviklet sig til stort set at være regioner i Nord- og Centraleuropa.

En række regioner i det relativt rige Norditalien har længe holdt stand, men siden 2000 er de én for én faldet ud af listen over de 30 rigeste regioner i EU, og der er nu kun to italienske regioner tilbage på top-30 listen.

Det er en af konklusionerne på en analyse, DJØF Bladet har foretaget ud fra den seneste opgørelse fra Eurostat over bruttonationalprodukterne i de 268 regioner, som de 27 EU-lande er delt op i.

De to italienske regioner er tilmed de eneste repræsentanter for de Syd- og Østeuropæiske lande, der er tilbage på top-30 listen - og hvis Italien ikke får vendt den økonomiske krise, vil også de forsvinde ud af listen.

De to tilbageværende italienske regioner er Lombardiet omkring Milano i Norditalien og Provincia Autonoma Bolzano-Bozen, der ligger nordøst for Milano. De to regioner indtager henholdsvis en beskeden 22. og 24. plads, og de er siden 2000 droppet henholdsvis 8 og 12 pladser ned ad listen.

Resten af listen over de rigeste er regioner fra 11 Nord- og Centraleuropæiske lande: Storbritannien, Irland, Tyskland, Holland, Sverige, Finland, Belgien, Frankrig, Østrig, Tjekkiet og Luxembourg.

Et helt rent Nord- og Centraleuropæisk anliggende bliver top-30 listen dog næppe, idet Madrid-regionen i Spanien bobler lige under listen.

På den anden side er der også et kraftigt pres fra de mere succesfulde af de nye Central- og Østeuropæiske regioner.

Bratislava-regionen i Slovakiet hoppede for eksempel ikke mindre end 63 pladser (rekord) op ad listen fra 2000 til 2004 og befinder sig nu på 39. pladsen. Med det tempo vil Bratislava - som den første region fra de nye medlemslande - være på top-30 listen, når 2005-tallene foreligger. Siden EU-medlemskabet i 2004 er det nemlig gået stærkt frem for en række industrier i Slovakiet. Blandt andet går det strygende for de tre store bilfabrikanter, Volkswagen, Kia og PSA (Peugeot & Citröen), der har etableret sig her.

Bratislava er hovedstaden i Slovakiet, og byen ligger centralt ved Donau tæt på grænsen til Østrig, der i øvrigt har to regioner på top-30 listen - Vorarlberg og Salzburg. Begge i det vestlige Østrig.

Danmark falder tilbage

Og nej. Det er ikke en fejl. Danmark er ikke med på top-30 listen. Da DJØF Bladet for to år siden foretog en tilsvarende analyse, befandt Danmark sig som den 42. rigeste region, og det er blevet værre siden. Vi er nu nede på plads nummer 47.

Retfærdigvis skal det siges, at denne regionsopdeling ikke giver Danmark fuld kredit for vores økonomiske præstationer, fordi vi bliver behandlet som én region. Hvis vi som andre mindre lande - for eksempel Irland og Finland, der begge har færre indbyggere end Danmark - havde fået landet opdelt i flere regioner, så var vi også placeret højere på listen. Så ville det nemlig være naturligt at pille en København-region ud, ligesom Sverige har en Stockholm-region, og en sådan ville have bragt os længere op på listen. Svenskerne er alene repræsenteret på top-30 listen med deres region Stockholm, der indtager en flot 9. plads på listen, selvom regionen har måttet vige to pladser.

Alligevel er det sigende, at Danmark må rykke ned ad listen, og det kan naturligvis kun forklares med, at de andre regioner klarer sig bedre end os, selvom det går godt med dansk økonomi. I en analyse af tallene om to år vil vi dog sandsynligvis få nogen oprejsning, fordi væksten i Danmark har været relativ høj i 2005 og 2006.

Det går klart bedre for den danske placering i det økonomiske hierarki, når der alene sammenlignes med de øvrige 27 medlemslande. Her ligger Danmark på en flot 5. plads, hvilket dog stadig er en tilbagegang fra en 3. plads i år 2000.

De rigeste regioner

Den suverænt rigeste region i EU, og Europa for den sags skyld, er det centrale London - Inner London. Et af verdens betydeligste finansielle centre og hjemsted for en række store selskaber. 

Der er virkelig tale om et swinging London, idet en Inner London-borger i gennemsnit producerer godt tre gange så meget som en gennemsnitlig EU-borger.

Og selvom alle storbyer i sådanne opgørelser får tildelt et større BNP, end egentlig tilkommer dem, fordi pendlere genererer en del af regionens bruttonationalprodukt, så er det ikke til diskussion, at det er EU's rigeste mennesker, der slår deres folder her.

Nummer 2 og 3 på listen er Bruxelles og Luxembourg, der begge får hjælp til deres flotte placeringer, fordi de huser EU's institutioner.

Højdespringere

Den første højdespringer dukker op på 12. pladsen, og det er Prag-regionen i Tjekkiet, der har formået at løfte regionen hele 19 pladser op siden 2000. Det afspejler en positiv økonomisk udvikling med store udenlandske investeringer, turisme med videre.

Den anden højdespringer på listen er den britiske region Gloucestershire, Wiltshire and North Somerset, der er sprunget 18 pladser op ad listen siden årtusindeskiftet. Også for denne region handler det om succes for en lang række industrier - herunder Rolls Royce, den britiske flyvemaskineindustri og Westland, der blandt andet producerer helikoptere.  

Der er tale om en klar demonstration af, at Tony Blairs Storbritannien har klaret sig rigtig godt økonomisk i disse år.

Storbritannien har fem regioner på top-30 listen, og det er kun Tyskland, der kan overgå det. To af de fem regioner er nye, hvilket igen understreger, at rigdommen rykker mod nord.

Det er også bemærkelsesværdigt, at Frankrig kun formår at have én region på top-30 listen, om end den er folkerig. Det er regionen omkring Paris - Île de France, og den ringe franske repræsentation afspejler naturligvis den økonomiske stagnation, der har præget landet under præsident Jacques Chirac, og som er den helt store udfordring for den ny præsident, Nicolas Sarkozy.

Île de France er endda faldet en plads ned på de fem år, ligesom Frankrig som land også er faldet tilbage i perioden. I 2000 var Frankrig det 9. rigeste land i EU målt i BNP pr. indbygger, mens det kun kunne blive til en 11. plads i 2004. 

De fattigste

På de nederste pladser afløser rumænske, bulgarske, polske og ungarske regioner hinanden. Helt i bunden af listen som nummer 268 ud af 268 mulige ligger den rumænske region Nord-Est, hvor BNP pr. indbygger svarer til 19 procent af det tilsvarende tal i Danmark. Den dårligst placerede region fra de 15 'gamle' medlemslande er fransk (233. pladsen), men det er Fransk Guayana i Sydamerika, hvorfor det ikke rigtigt tæller med i en europæisk opgørelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet