Etik og afkast i JØP

25.5.2007

af

Læserbrev fra Poul Carlsbæk

Anstændige direktører og andre hårdtarbejdende borgere har undrende iagttaget nogle topchefers grådighed.  Men hvordan er det med din pensionskasse: lader den også højeste afkast råde over etik og anstændighed?

Du er sandsynligvis medlem af JØP (Juristernes og Økonomernes Pensionskasse), der jo er ejet af medlemmerne. Så har du et medansvar for, at kassen ikke investerer i virksomheder med flosset etik og grådig topledelse, der tildeler sig selv og logebrødre million-bonusser med mere - tilmed oven i en gage, som de færreste djøfer tør drømme om.

JØP har selvfølgelig skrevet nogle etiske retningslinjer i sin investeringspolitik. Her står bl.a.:  "JØP opstiller på grundlag af indstilling fra et anerkendt etisk screeningsbureau en negativ liste over selskaber, der ikke må investeres i. Såfremt sekretariatet vurderer, at udelukkelse af et selskab stiller sig i vejen for at opnå det bedst mulige afkast, vil værdipapiret ikke blive opført på negativ listen."  Men fremover skal sekretariatet ikke alene kunne udelukke et værdipapir fra negativlisten; det bedst mulige afkast skal vurderes på længere sigt, hvor et selskabs uetiske adfærd vil påvirke det negativt.

Mulighederne for at offentliggøre negativlisten (helt eller delvist) skal undersøges.

Det skal også undersøges, hvordan JØP vil kunne anvende etiske vurderinger i forbindelse med brugen af finansielle instrumenter, uanset at de (også) anvendes til at optimere afkastet.

Større åbenhed om bestyrelsens beslutningsgrundlag og aktiv information om bestyrelsens beslutninger skal give medlemmerne en chance for at vurdere, hvordan JØP investerer deres indbetalinger.

Poul Carlsbæk
kandidat til JØPs bestyrelse
indstillet af en kreds af medlemmer

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
Job
Djøf
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet