Balance for flere end børnefamilierne?

25.5.2007

af

DJØF-kommentaren.

Da Familie- og Arbejdslivskommissionen blev nedsat for halvandet år siden, fik den bl.a. til opgave at analysere og vurdere det moderne arbejdsliv. Med udgangspunkt i danskernes forskellige livsstile, var opgaven at komme med forslag til, hvordan vi kan indrette os mere fleksibelt. Ikke overraskende blev kommissionen kaldt Livsstilskommissionen.

Nu har vi fået kommissionens rapport, og den indeholder mange gode forslag og intentioner, der skal lette hverdagen for børnefamilierne. Nu når rapporten foreligger, overrasker det heller ikke, når kommissionen omtales som Børnefamiliekommissionen i medierne. Mange af forslagene kan vi naturligvis hilse velkommen. Det gælder forslag om færre lukkedage, fleksible åbningstider og sunde madordninger. Det gælder også en barselsudligningsordning for selvstændige erhvervsdrivende, muligheden for at være hjemme og passe sit syge barn samt fleksibilitet og familievenlighed på arbejdspladserne. Det er alle forslag, DJØF gerne ser gennemført, for vi ved godt, at børnefamilierne ofte har svært ved at skabe den rette sammenhæng mellem arbejde og familieliv.

Imidlertid er det værd at huske på, at børnefamilierne ikke er de eneste i dagens Danmark. Børnefamilier udgør ifølge kommissionen knapt 25 pct. af samtlige familier. Derfor havde vi gerne set, at der var flere forslag, der kan lette hverdagen for alle de, der lever i en anden fase af deres liv - eller med en anden livsstil for nu at bruge kommissionens egne ord.

Vi ved godt, at børnefamilier kan komme til at lide meget under, at en eller begge forældre har et arbejdsliv, der kan være svært at adskille fra det liv, der eksisterer uden for arbejdspladsen.  Men det grænseløse arbejde kan også være en udfordring for den øvrige del af befolkningen.

DJØFs undersøgelse viste sidste år, at unge og singler også stresser. Op mod halvdelen af singlerne oplever dårlig samvittighed, fordi de har svært ved at nå det hele på arbejdet - eller fordi de kommer sent hjem. Og næsten hver fjerde oplever, at de har svært ved at finde balancen mellem arbejdsliv og det andet liv. For at kompensere for den dårlige samvittighed tager man arbejdet med hjem. Det svarer 90 pct. af de unge og singlerne, at de gør!

Det er positivt, at der nu skal gøres noget for at give en gruppe mulighed for bedre balance mellem arbejdsliv og andet liv - men vi kan i DJØF kun opfordre til, at politikerne tænker noget bredere end "Børnefamiliekommissionen", når udmøntningen af forslagene skal finde sted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Børne- og Undervisningsministeriet
Job
Finanstilsynet
Job
Finanstilsynet
Job
Hjørring Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet