Jobklausuler

27.4.2007

af

Stavnsbinding af medarbejdere stadig muligt.

Til stor fortrydelse for DJØF Privats formand Jan Helmer, er Beskæftigelsesministeren kommet med et lovforslag, der stadigt gør det muligt for virksomhederne at binde deres medarbejdere med såkaldte jobklausuler. Den eneste forskel er, at jobklausulerne ikke længere må være hemmelige.

De hemmelige aftaler har gået på, at to virksomheder uden medarbejdernes viden indgår en aftale om, at de ikke vil snuppe hinandens medarbejdere. Debatten om at gøre de hemmelige aftaler ulovlige tog fart for et lille års tid siden. Det skete, da det i forbindelse med en retssag kom frem, at IT-virksomhederne Neopress og WM-data uden medarbejdernes viden havde indgået kontrakt om, at de ikke ville stjæle hinandens medarbejdere.

I første omgang mente Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, at det var noget arbejdsmarkedets parter skulle finde en løsning på. Men efter længere tids pres, blandt andet fra flere af de faglige organisationer herunder DJØF og fra oppositionen, nedsatte han et udvalg, der skulle undersøge fænomenet nærmere. Det har så resulteret i, at han nu er kommet med et lovforslag, der går på, at det er ok at to virksomheder indgår en aftale om, at de ikke ansætter hinandens medarbejdere, når bare medarbejderne bliver orienteret om det. Lovforslaget får formanden for DJØF Privat, Jan Helmer helt op i det røde felt.

"Det er fuldstændigt urimeligt at stavnsbinde medarbejdere- også selv om, de får det at vide, for de har jo reelt ikke nogen chance for at sige fra overfor sådan en aftale - i hvert tilfælde ikke, hvis de vil beholde deres job," siger Jan Helmer.

Han mener, der allerede findes rigeligt med redskaber til at holde på medarbejdere i form kunde- og konkurrenceklausuler.

"Der er bare den forskel, at de indgås med den enkelte medarbejder, og den enkelte medarbejder får kompensation. Men de aftaler underminerer Claus Hjort Frederiksen jo med det her lovforslag. Det er bemærkelsesværdigt, at en liberal minister vil indføre en lov, der kan stavnsbinde folk på den måde," siger Jan Helmer.

Og det er ikke bare medarbejderne, der kommer i klemme, hvis lovforslaget bliver vedtaget, mener han. Især de mindre virksomheder, kan blive ramt.

"De bliver begrænset i deres vækstmuligheder, fordi de store kan holde på medarbejderne på den måde, siger Jan Helmer.

Lovforslaget og oppositionens kommentarer til det blive formentlig behandlet inden sommerferien, så DJØF privats påvirkningsarbejde er langt fra slut.

"Vi vil kæmpe til det sidste for at undgå, at forslaget bliver vedtaget. En del af arbejdet vil blandt andet gå på at påvirke især Dansk Folkeparti og de konservative, da deres oprindelige udmelding var, at jobklausulerne skulle forbydes helt og holdent," siger Jan Helmer.    

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet