Fire gymnasieelever om djøfere

27.4.2007

af

Interview med fire gymnasieelever, der udtaler sig om djøferne.

Mathias Gjørling, 17 år

Hvem er indbegrebet af en djøfer?

En krydsning mellem Per Stig Møller og Thor Pedersen, fordi de er sådan lidt kedelige, men den ene er meget klog, og den anden sidder på pengene.

Beskriv djøfere i stikord:

Økonomisk rationelle. Elitestyre. Indspist golfklub.

Positivt ved djøfere:

Det er vigtigt med kompetente mennesker til at beskæftige sig med økonomi og jura, så man ikke gennemfører noget, der er urealistisk. Det er også vigtigt at kunne effektivisere, hvis der findes nemmere måder at gøre tingene på i stedet for atskære ned og fyre folk.

Kan du forestille dig selv som djøfer?

Nej. Sådan nogle fag som økonomi, jura og statskundskab lyder utrolig kedelige og meget boglige. Jeg skal ud at have noget med mennesker at gøre og ikke sidde bag et skrivebord og skrive ligninger. Men man skal gå til kilden, hvis man vil have magt. Der sidder jo også EU-modstandere i Europa-Parlamentet. Det er godt med nogle djøfere, der er kritiske over for djøf-eliten og deres magt. Det bliver bare ikke mig.


Line Holst Møller, 18 år

Hvem er indbegrebet af en djøfer?

Anders Fogh Rasmussen, fordi han både er økonom og statsminister.

Beskriv djøfere i stikord:

Kynisk. Ledere. Nogle med overblik over samfundet.

Positivt ved djøfere:

Det er godt, at den administrative sektor har djøfere, der både er specialister og generalister. De sørger for, at landet bliver styret godt.

Kan du forestille dig selv som djøfer?

Ja, jeg vil gerne læse økonomi på London School of Economics. Jeg kan godt lidt at arbejde med cost-benefit- og samfundsanalyser på en økonomisk måde. Jeg har boet i Italien i syv år med mine forældre, og næsten alle deres bekendtskaber havde en djøf-uddannelse og er gået den vej for at blive det, de er blevet. Det har gjort rigtig meget for dem. Det er også lidt dagsordenen i Sydeuropa, at hvis man skal blive til noget politisk, skal man gå den vej, og så er det meget populært dernede at være velhavende, men det er ikke min bevæggrund. Jeg er nok bare ret ambitiøs, og synes det lyder interessant.


Andreas Jensen, 18 år

Hvem er indbegrebet af en djøfer?

Mærsk McKinney Møller, fordi han har røven fuld af penge.

Beskriv djøfere i stikord:

Har en grundig, bred basisuddannelse. Jetset. Cool. Forrest i køen.

Positivt ved djøfere:

Når man spørger, hvad den bedste uddannelse er, hører man ofte folk snakke om jura, økonomi eller statskundskab. Den giver adgang til mange forskellige jobs, som man måske ikke lige forestiller sig. Djøfere har en god baggrundsviden - måske er det den bedste basisuddannelse, man kan få.

Kan du forestille dig selv som djøfer?

Jeg har tænkt på måske at blive jurist, men det har det image, at det er skidesvært og virkelig hårdt arbejde, og jeg ved ikke, om jeg har lyst til at bruge så meget tid på min uddannelse, når jeg er færdig med gymnasiet. Men når vi snakker om, at det er her, magten og indflydelsen ligger, og at man kan blive ansat en masse steder, og at man får et netværk i eliten, så lyder det tiltalende.


Laila Lauridsen, 17 år

Hvem er indbegrebet af en djøfer?

Anders Fogh Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt.

Beskriv djøfere i stikord:

Rationalisme. Lille procentdel med stor magt. Veluddannede.

Positivt ved djøfere:

De har nogle vigtige uddannelser, som får samfundet til at hænge sammen. Jurister ordner retsvæsenet, og økonomer fortæller, om forskellige løsninger faktisk er mulige. Vi kan jo ikke bare beslutte ud fra vores fantasi og positive indstilling, hvordan vi indretter samfundet.

Kan du forestille dig selv som djøfer?

Ikke længere. Jeg har i lang tid haft en drøm om at læse statskundskab, fordi jeg troede, det var sådan, man blev politiker. Jeg er i dag blevet klogere og vil nok hellere have en humanistisk uddannelse og ud at arbejde med mennesker og så have politik som en interesse ved siden af, men ikke på djøf-niveau. Jeg ser også djøfere lidt negativt som nogle, der ofte forsvarer det eksisterende og ser ensformigt på verden med deres cost-benefit tilgang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet