Har djøferne et hjerte?

23.3.2007

af

Mange djøfere har tilsyneladende taget DJØFs kampagne "Forsiden af Medaljen" til sig. Men på Odense Universitetshospital er djøferne nervøse for, at et særligt fokus på djøferne kan skade mere, end det gavner.

Paragrafryttere og regnedrenge - er det djøferne, og har de overhovedet et hjerte? Ja, selvfølgelig har de det. Det er i hvert fald svaret fra 24 djøfere på Odense Universitetshospital, som har stillet sig selv spørgsmålet på foranledning af DJØF.

DJØF har nemlig kastet det og mange andre spørgsmål ud blandt medlemmerne rundt om i landet. På en lang række arbejdspladser bliver der holdt miniworkshops, hvor initiativtageren er én af de knap 200 såkaldte ambassadører, som indtil videre har meldt sig som aktive deltagere i DJØFs brandingkampagne 'Forsiden af Medaljen'.

Målet med kampagnen og de mange workshops er at få formuleret en fælles profil defineret af medlemmerne selv. For hvad er det nu lige, der kendetegner en djøfer, hvor ligger de fælles styrker, og hvad bidrager en djøfer med?

Empatiske djøfere

Ambassadøren på Odense Universitetshospital hedder Martin Søndergaard, og for ham og de øvrige djøfere var det nærliggende, at temaet for workshoppen blev: Har djøferne et hjerte? De befinder sig jo i en verden blandt faggrupper, der gennem tiderne ikke altid udelukkende har haft pæne ord at sige om djøferne.

"Vi har nogle gange mødt den fordom, at djøfere som gruppe ikke har indlevelsesevne og forståelse for andre faggrupper. Men den er dog ikke særlig udbredt mere, og vi har et godt samarbejde og ingen kampe med hverken lægerne eller sygeplejerskerne her," siger Martin Søndergaard.

Alligevel var der nok krudt i temaet til, at snakken gik lystigt, og den lille time, der var sat af til diskussionen, var lige i underkanten. Men 24 djøfere nåede alligevel frem til et fælles svar på de spørgsmål, de blev stillet. Deres svar på spørgsmålet: "Hvad mener du om billedet af djøferen som et bureaukratisk systemmenneske uden berøring med det virkelige liv?" lyder således:

"Vores holdning er, at det er et ukorrekt og unuanceret billede, hvor der ikke er fokus på det egentlige arbejde og helheden heri. Der er mere fokus på de negative sider af djøfernes arbejde. Det skyldes, at nogle har en opfattelse af, at der er meget spildt arbejde, og at ressourcerne kunne være brugt anderledes og bedre, og at djøferne ikke har empati og indlevelsesevne og mangler forståelse for virkeligheden."                      

En djøfer - hvad er det?

Martin Søndergaard siger, at han fornemmer en stolthed ved det at være djøfer - sådan har han det i hvert fald selv. Også selvom det nogle gange kan være svært at forklare lige nøjagtig, hvad det vil sige at være djøfer, når man er til familiefest. Det ville være nemmere at sige, at man er læge eller sygeplejerske, for det skaber øjeblikkeligt billeder inde i hovedet på folk.

Spørgsmålet: "Hvad motiverer dig på jobbet - hvad får dit hjerte til at banke?" var netop også et af sværeste for de 24 djøfere at finde et fælles svar på på workshoppen, da de alle sammen var enige om, at djøferne jo umiddelbart også er meget forskellige. Men de kan dog alle skrive under på følgende:

  • Vi hjælper andre til at forstå
  • Vi skaber resultatet
  • Vi bygger bro mellem system og virkelighed
  • Vi gør en forskel
  • Vi motiverer andre

Fare for selvfede djøfere

Selvom der var nok at tale om på workshoppen, og selvom djøferne på Odense Universitetshospital regner med at tage et eller flere af de andre ti temaer op, som DJØF har defineret i forbindelse med 'Forsiden af Medaljen', har Martin Søndergaard det lidt blandet med, hvorvidt han synes, det er en god ide, at DJØF sætter ekstra fokus på djøferne.

"Jeg synes, temaerne er meget relevante at bruge tid på. Men det kommer an på, hvad hensigten og resultatet er. Hvis det er med til at skabe et positivt billede af os og vores kompetencer - og her tænker jeg særligt i erhvervslivet - så er det fint. Men som jeg ser det, er der også en fare for, at vi bliver for selvfede, og det tror jeg kan skade os, for jeg synes jo, vi i forvejen har et godt ry."

Læs mere om 'Forsiden af Medaljen', om DJØFs ambassadører og om de mange miniworkshops ved at klikke på linket i boksen øverst til højre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 2. okt. 2023
Job
Odense Kommune
Job
Kommune Kujalleq
Job
TACK International A/S
Job
Grønlands Selvstyre, Skattestyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet