Arbejdsmiljø

9.3.2007

af

Konflikter på jobbet koster sygedage - især til kvinder.

Det kan starte som en lille uoverensstemmelse og munde ud i en uforsonlig krig, der i sidste ende resulterer i en kortere eller længere sygdomsperiode. Konflikter med kolleger og chefer kan nemlig nemt føre til en sygemelding, viser en svensk undersøgelse "Den höga sjukfråvaron - problem och Lösningar" støttet af Arbetslivsinstitutet. Undersøgelsen dokumenterer, at der er sammenhæng mellem antallet af sygedage og konflikter på jobbet.

De svenske forskere har undersøgt mænd og kvinders sygedage og sammenholdt dem med konflikter mellem henholdsvis kolleger og chefer, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

Og her er det klart, at kvinderne lader sig gå langt mere på af en konflikt. For selv om 36 procent af mændene i undersøgelsen tilkendegiver, at de det seneste år har haft en konflikt med deres chef mod kun 28 procent af kvinderne, så er der flere kvinder, der bliver sygemeldte på grund af konflikten. Har kvinderne derimod en konflikt med en kollega har det ingen betydning for deres sygefravær.

Erhvervspsykolog Jane Bruun forklarer forskellen på kvindernes og mændenes reaktion på en konflikt med chefen således: Når mændene er sure på chefen, tager de en højrøstet diskussion, hvorefter de arbejder videre. Når kvinderne bliver vrede, brænder de inde med den, og det gør dem syge.

43 procent af de kvinder, der har en konflikt med chefen, siger, at de har svært ved at slappe af i fritiden. Det samme gælder for 34 procent af mændene.

Undersøgelsen viser desuden, at der er en sammenhæng mellem konflikter og de ansattes oplevelse af tryghed i ansættelsen. Dette mønster er især tydeligt hos mændene og i forbindelse med konflikter med cheferne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Børne- og Undervisningsministeriet
Job
Finanstilsynet
Job
Finanstilsynet
Job
Hjørring Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet