Spytprøver skal hjælpe forskere

9.2.2007

af

Stressprojekt

Her i starten af det nye år vil 10.000 ansatte på 400 forskellige arbejdspladser i Århus Kommune og Region Midtjylland modtage et spørgeskema og to spytprøver med posten. Det sker som led i PRISME-projektet - en stor videnskabelig undersøgelse af årsagerne til stress, udbrændthed og depression.

Forskerne søger svar på, om man bliver syg af store arbejdsmængder, manglende indflydelse, følelsesmæssige belastninger og organisationsforandringer. Og det er her, spytprøverne kommer ind i billedet. I spytprøverne kan man nemlig måle kortisolniveauet. Kortisol er et naturligt forekommende hormon i kroppen, som stiger og samtidig hjælper os, når vi udsættes for pres. Men det er tilsyneladende også vigtigt, at kortisolniveauet falder igen, for ellers kan det påvirke kroppen negativt. Hos patienter med depression ser man højere kortisolniveau end hos raske. Men om kortisol er en del af årsagen til sygdommen vides ikke - endnu.

Seniorforsker Åse Marie Hansen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der er en del af PRISME-projektet, håber selvfølgelig, at de om to år står med nogle redskaber, der kan være med til at sætte ind over for stress.

"Vi håber, at vi kan være med til at identificere, hvad det er, vi reagerer på, og hvad det er, vi bliver syge af, og at vi dermed kan blive bedre til at sætte ind over for stress på et tidligere tidspunkt," siger Åse Marie Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet