Jurist på trods

9.2.2007

af

Kathrine Bundgard Nielsen har ordet i sin magt - bare ikke det skrevne. Hun skriver og læser på 4.-5. klassesniveau, men har alligevel taget en juridisk embedseksamen og inden for kort tid har hun også sin advokatbestalling i hus.

Slveføgleilg kan man bilve juirst, slevom man er odrbilnd. Men det kræevr en stor fihgtervijle og de rgitige froældre.

Selvom vi sagtens kan læse og forstå ovennævnte, holder det bare ikke. Vi er flasket op med, at bogstaverne skal stå på deres rette plads, for ellers er det enten sjusk, eller også er der sandsynlighed for, at vi bliver betragtet som småt begavede. Kathrine Bundgaard Nielsen er ordblind og hverken sjusket eller mindre begavet. Rent faktisk har hun en IQ i den høje ende. Hun har en juridisk embedseksamen i sin bagage, og i en nær fremtid kan hun også kalde sig advokat.

Kathrine Bundgaard Nielsen har aldrig selv været i tvivl om, at hun var godt begavet, og det har hendes forældre heller ikke. Men på trods af at hun er en begavet fighter, har der været perioder, hvor hun har haft lyst til at kyle lovbøger og papirerne på den juridiske embedseksamen ad Pommern til.

For det har været og er til stadighed en kamp at slæbe rundt på et handicap, der hedder ordblindhed. Og det er hamrende irriterende altid at skulle starte med at fokusere på det, man er dårligst til, når man er til jobsamtale. Men åbenhed er det eneste, der duer, så Kathrine Bundgaard Nielsen melder altid klart ud om sit handicap, og hun har da heller ikke haft svært ved at finde job. Men for nylig har hun også prøvet at blive fyret på grund af sit handicap - det er ganske vist ulovligt, så Kathrine Bundgaard Nielsen har med DJØFs hjælp fået forhandlet sig frem til en gunstig fratrædelsesordning, men det er en anden historie, og det med at blive fyret vender vi tilbage til.

Sjældent klynket

Der er i det hele taget blevet uddelt nogle hak i tuden til Kathrine Bundgaard Nielsen alene af den grund, at hun er ordblind. Men i modsætning til mange af sine medstuderende har hun sjældent klynket over arbejdsbyrden på studiet. Hun har nemlig altid været vant til at skulle arbejde hårdt, fordi hendes læsehastighed og hendes stavefærdigheder er under gennemsnittet. Hun har også altid vidst, at hun aldrig ville komme ud med et højt snit, og derfor har hun været meget bevidst om at sørge for at have nogle andre gode kort på hånden i stedet. Hun har haft masser af studie-relevant arbejde, hun har plejet netværk i diverse foreninger og råd på studiet, og hun har været frivillig i en række hjælpeorganisationer og har stillet op i et af de mest prestigefyldte processpil - Jessup.

Det var først, da hun nåede til specialeskrivningen, at hun for første gang overvejede at kaste håndklædet i ringen. Hun klarede sig dog igennem - godt hjulpet af sine medstuderende og en mor, der, som hun siger, i princippet også kunne kalde sig jurist i dag, fordi hun har læst så mange opgaver og eksamensprojekter igennem.

Kathrine Bundgaard Nielsen har ganske vist været otte år om at gennemføre jurastudiet, men hun har aldrig taget en eksamen om. Hendes skriftlige karakterer har godt nok altid ligget i den dårlige ende, men til gengæld har mundtlige topkarakterer på HF banet vejen for en adgang til jurastudiet, for ordet har hun altid haft i sin magt. Hun har fået fuld support hjemmefra med en mor, der er dansklærer og en far og søskende, der også er ordblinde. Da den lokale folkeskole ikke slog til i forhold til støtte af en ordblind elev, tog hendes forældre initiativ til at starte en friskole i nærområdet - en stor omvæltning for Kathrine Bundgaard Nielsen fordi hun pludselig gik på en skole, hvor hendes styrke i mundtlig fremstilling blev bemærket og yderligere fremelsket, og her blev hun ikke fjernet fra klassekammeraterne for at komme til specialundervisning, og der var ingen, som mobbede hende.                

Sten i strømperne

Lige siden det blev konstateret, at Kathrine Bundgaard Nielsen er ordblind, har hendes mor desperat afprøvet alle mulige metoder på hende, der efter sigende kunne afhjælpe hendes handicap. Kathrine Bundgaard Nielsen er vågnet op til delfinsang om morgenen, hun har gået med mærkelige sten i strømperne, hun har sunget stile op, og hun har kravlet rundt på gulvet, fordi en god motorik skulle siges at hjælpe. Men i dag ved hun godt, at det kun er ved hårdt arbejde, moderens støtte og velmenende læreres hjælp, at hun kan holde et læse- og skriveniveau svarende til en 4.-5. klasseselev.

Men på trods af at  hun har været indstillet på at kæmpe, var hun for anden gang ved at give op, da hun på grund af regeringens nedskæringer i nævn og råd blev fyret fra sit første job som jurist i Dansk Flygtningehjælp. Ja rent faktisk gav hun op. Hun forlod i hvert fald den jura, der havde slugt en stor del af hendes tid de seneste ti år og helligede sig i stedet sin hobby - maleriet - på fuld tid i to år.

"Jeg nød bare sådan at gøre noget, der var nemt for mig - noget, der ikke involverede en kamp," siger Kathrine Bundgaard Nielsen. Men det holdt jo ikke. For det første fordi hun en gang for alle, mod alle gode råd og mod alle odds, nu engang havde besluttet sig for, at hun ville være jurist, så hun kunne hjælpe og kæmpe andre menneskers sag. For det andet fordi hun ville bevise over for sine gamle klassekammerater, lærerne fra folkeskolen og andre nedladende mennesker, hun har mødt på sin vej, at hun kunne komme længere end de fleste. For mobberierne og lærernes ligegyldighed sidder stadig i hende.                        

Fyret højgravid ordblind

Hun vendte tilbage til faget og blev advokatfuldmægtig. På grund af ordblindheden har Kathrine Bundgaard Nielsen et handicaptilskud i ryggen, og i sommer, da hun bestod advokateksamen med bravur, havde hun også fået bevilget lidt længere forberedelsestid end de andre studerende. Og det er med at tage imod og bede om den hjælp, man kan få, lyder hendes råd til andre ordblinde. Og her er den hastige udvikling af IT-værktøjer også til stor hjælp, for med talende computere og særlige staveprogrammer bliver det nemmere og nemmere at være ordblind.

Men for nylig fik Kathrine Bundgaard Nielsen endnu en gang et hak i tuden. Hun blev som sagt fyret på grund af sin ordblindhed til trods for, at hendes arbejdsgiver kendte alt til hendes handicap. Det skete fra den ene dag til den anden. Da hun gik hjem fra arbejde en fredag, tog hun afsked med en smilede arbejdsgiver, og om lørdagen modtog hun et anbefalet brev om, at hun var fyret. Forud havde hun ikke fået den mindste advarsel.

Kathrine Bundgaard Nielsen var chokeret, men hun var også gal. På daværende tidspunkt var hun gravid i sjette måned, og hvis hun var arbejdsgiver, ville hun ikke ansætte sig selv.

"En højgravid ordblind, der er blevet fyret på grund af sit handicap og som i forvejen har en fyreseddel i bagagen - nej vel," siger hun. Men heldigvis er hun ikke sin egen arbejdsgiver - en anden advokatvirksomhed, Linde & Altschuler A/S, der kender alt til hendes forhistorie og hendes handicap, tilbød hende straks ansættelse.

Det betyder, at Kathrine Bundgaard Nielsen kan gå på barselsorlov med ro i sindet og en vished om, at hun skal tilbage til juraen. Men der er en lillebitte torn, der pirker til hende - hendes egen far og hendes søskende er også ordblinde, så er hendes kommende barn også ordblind? For selvom hun jo har klaret sig på bedste vis med sit handicap, har det været og er stadigvæk indimellem lidt for meget op ad bakke, og hvem ønsker det for sit barn?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet