Ro til reformerne

12.1.2007

af

Så kom det - årsskiftet som en stor del af den offentlige sektor længe har forberedt sig på. Det er nu, de nye kommunale og regionale enheder, politikredse og retskredse skal stå deres prøve over for borgerne og den øvrige offentlighed.

Samtidig med at offentlighedens fokus vil være rettet mod de nye enheder og forventelige overgangsproblemer, står politikere, medarbejdere og chefer med en række store udfordringer.

Mange vil efterspørge rammer og politikker i den første tid i en ny struktur. Men hvis rammer og politikker skal være mere end ord, skal de dannes med udgangspunkt i hele den nye organisation og med inddragelse af medarbejderne. Accepter, at dette tager tid og udnyt tiden til at gøre konstruktive erfaringer. For at det kan ske, er det nødvendigt, at topledelsen delegerer tilstrækkeligt ledelseskraft til mellemlederne, så disse meningsfuldt kan disponere i overgangssituationen.

Udnyt de organisatoriske forandringer efter en fusion til at skabe rammer for træning, coaching og læring. Når udfordringerne er store, er motivationen til at lære og udvikles størst. Hvis ledelsen skaber rammerne, er det op til medarbejderne at tage udfordringen op.

Der vil naturligt være stort fokus på, at overgangen fra de gamle strukturer til de nye foregår så gnidningsfrit som muligt. Topledelsen bør dog have den fornødne tillid til, at medarbejdere og mellemledere kan løfte opgaven. I stedet bør topledelsen have fokus rettet imod, hvilken arbejdsplads man vil være, og hvilken borgerservice man vil levere, når vi skriver 2008 eller længere frem. 

Vi ved, at djøferne spiller en helt central og nødvendig rolle i forbindelse med de igangværende omstruktureringer. Vi ved, at strukturreformerne ikke kunne gennemføres uden djøfere. Samtidig ved vi også fra den private sektor, at mange fusioner mislykkes og ender med, at parterne går fra hinanden. Denne løsningsmodel er ikke en mulighed her, hvor fusionerne er gennemført ved lovgivning.

Derfor vil vi sende en lille advarsel til politikerne. Det er fristende at igangsætte nye spændende profileringsprojekter på nuværende tidspunkt, men jeres administration er hårdt prøvet, og det store arbejde med fusionerne er langt fra ovre. Det hensyn bør ligge i baghovedet, når det igangværende arbejde med kvalitetsreformen skal udmøntes i konkrete initiativer. Mange steder er der trukket endog meget store veksler på chefernes og medarbejdernes initiativ og engagement. Pas på ikke at spænde buen for hårdt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Færdselsstyrelsen
Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Slagelse Kommune
Job
Kriminalforsorgen
Job
Socialpædagogerne
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet