Hvem kæmper DJØF for

12.1.2007

af

Læserbrev

DJØF er fagforening for over 49.000 studerende og kandidater fra det private og det offentlige. DJØF udbyder efteruddannelse, man har medlemsordninger til både det ene og det andet, og hver måned bugner DJØF-bladet med artikler om det gode arbejdsliv, problemer i forhold til stress og udfordringerne for DJØFs mange mellemledere.

Ja, selv et "Udvalg for det gode Arbejdsliv" har man nedsat. Smukt og meget rummeligt. DJØF er med andre ord en rigtig god blanding af feel-good fagbevægelse, der vel næppe kan støde et eneste medlem.

Men hvor står DJØF egentlig i forhold til sine medlemmers faglige forhold? Hvilken rolle spiller DJØF og de mange tillidsmænd og -kvinder landet over når et ministerium forlanger af sine ansatte, at de arbejder fra 8 morgen til 12 aften? Hvor står tillidsmanden henne når den børnerige fuldmægtige spørger om ikke arbejdstiden kan tilrettelægges lidt anderledes?

Svaret blafrer i vinden for fagbevægelsen synes i disse tilfælde at være uendelig tavs. Uendelig tavs og desværre også uendelig politisk og menneskeligt ligegyldig. Det kan undre, at landets bedst uddannede mennesker finder sig i disse oldnordiske arbejdsforhold. Det byder man ikke en gang en ufaglært kassedame. Spørgsmålet er hvorfor DJØF heller ikke interesserer sig for sagen.

Bjarne Fey, Camilla Burgwald, Torben Kastrup og Ninna Thomsen


Svar

Spørgsmålet om balance mellem arbejdsliv og andet liv har optaget DJØF meget i de senere år. Pointen er at mange djøfere både har lyst og mulighed for at arbejde meget; mens mange andre ikke har de muligheder (for eksempel af hensyn til familien) eller kun har lyst til 37 timer eller mindre. Og at det kan skifte for den enkelte gennem arbejdslivet. Det afgørende er at få skabt arbejdspladser der kan rumme alle djøferne.

Problemet er naturligvis ikke primært at de der ønsker at arbejde meget ikke kan få lov til det. Her er problemet ofte at blive honoreret for det. Problemet opstår typisk for de der ønsker at arbejde mere fleksibelt eller simpelthen mindre.

Som bekendt er det eneste der regulerer den maksimale arbejdstid EU's arbejdstidsdirektiv; men det kræver rigtig mange arbejdstimer før en arbejdsgiver kommer i konflikt med det.

Vejen frem mod rummelighed og fleksibilitet i forhold til arbejdstiden går således primært på at skabe hensigtsmæssige kulturer og aftaler på de enkelte arbejdspladser.  En opgave der udføres af DJØF-tillidsrepræsentanter, stærkt støttet af Forbundet.

Tillidsrepræsentanterne får en omfattende efteruddannelse fra DJØF, så de er klædt på til de udfordringer, som de møder på arbejdspladsen for eksempel i forhold til arbejdstidsregler og mulighederne for lokal fleksibilitet. Mange offentlige og private arbejdspladser har allerede indført lokale arbejdstidsaftaler eller flekstidsaftaler, som får arbejdstid og familieliv på den pågældende arbejdsplads til at hænge bedre sammen. Det er netop tillidsrepræsentanterne, som forhandler disse aftaler på plads med ledelsen.

DJØF har udarbejdet en oversigt med samtlige tilbud til vores tillidsrepræsentanter. Den finder I på vores hjemmeside.

Venlig hilsen
Søren Burcharth, formand for DJØF Overenskomstforeningen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
Job
Djøf
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet