Grib mulighederne

26.1.2007

af

Mange store danske virksomheder har en klar strategi for, hvordan de bruger medarbejdernes internationale kompetencer.

DJØFs undersøgelser af muligheder og barrierer på det globale arbejdsmarked viser mange eksempler på, hvordan team-samarbejde bryder hierarkier og funktioner og skaber kommunikation på tværs, der i sig selv giver fremdrift og dynamik. Her er klare programmer for udstationering af eksperter, som sikrer, at nødvendig viden og innovation kan hentes hjem. Her er internationale kompetencebanker. Her er bevidste talentudviklings-programmer, som der rekrutteres til fra hele verden. Her er karriereudviklings-programmer, der sikrer, at virksomhederne hele tiden får og har de nødvendige kompetencer. Her er programmer for udstationering og hjemkomst, der også tager hånd om familien.

I den dominerende del af dansk erhvervsliv, de små og mellemstore virksomheder, er billedet ganske anderledes. De er langt fra klædt på til globaliseringens udfordringer. Hvor de tidligere har været et stærkt konkurrenceparameter for Danmark med evne til hurtig omstilling til nye markeder og markedsbetingelser, risikerer vi, at de bliver vores akilleshæl, hvis de ikke bliver klædt på til at gribe mulighederne. Der er brug for, at der systematisk bliver sat ind og udviklet for eksempel klynger af virksomheder, der kan samarbejde på kryds og tværs. Ikke kun mellem virksomhederne men også i et tæt samspil med den offentlige sektor.

Tættere samspil vil samtidig give et løft til at den offentlige sektor professionaliserer sit arbejde med internationaliseringen. For her er der også plads til forbedringer, viser undersøgelsen. International erfaring befordrer i for ringe omfang karriereforløbet i den offentlige sektor. Medarbejderes internationale kompetencer og erfaringer bliver ikke systematisk høstet, når de vender hjem. Det offentlige mangler en klar strategi og vision for internationalisering, der rækker længere end enkeltområder og folketingsåret.

Et manglende strategisk fokus på internationaliseringen er til skade for dansk erhvervsliv, der er dybt afhængig af en effektiv infrastruktur og en offentlig sektor, der skaber de bedst mulige rammebetingelser for virksomhederne. Regeringen har således et ansvar for at sikre, at den offentlige sektor også på dette område bliver hurtigt og effektiv - og en attraktiv samarbejdspartner for blandt andet de små og mellemstore virksomheder.

Der er nok at gå i gang med. Grib bolden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Børne- og Undervisningsministeriet
Job
Finanstilsynet
Job
Finanstilsynet
Job
Hjørring Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet