Konsulentfirma

Ingen lønforhandling, ingen bonus: Christian er forelsket i sit job

5.8.2021

af

Privatfoto

Privatfoto

Christian Engkrog Andersen bruger ord som forelskelse og kærlighed om sit job i et usædvanligt konsulenthus. Her er ingen performancemål eller faktureringskrav, og lønnen er låst.

Forestil dig en konsulentvirksomhed, hvor du ikke løbende bliver vurderet ud fra en skala fra 1-5, hvor alle med samme titel tjener det samme, hvor lønstigninger er kollektive, og hvor din bonus er skiftet ud med ejerskab i investeringer i start-ups. Måske noget for dig – måske slet ikke.

For den 33-årige cand.merc. Christian Engkrog Andersen er det lige sagen. Han har en fortid i et klassisk konsulenthus med performancemålinger og årlige uddelinger af bonus. Nu arbejder han i et mindre konsulentfirma, hvor lønnen er fast, lønstigningsprocenten er den samme for alle, og overskuddet bliver investeret i start-ups, der arbejder med bæredygtighed.

Der er ikke noget, der hedder bonus, men hvis start-up-investeringerne går godt og bliver solgt en dag, vil overskuddet blive fordelt til alle i virksomheden efter en særlig fordelingsnøgle.

Christian Engkrog Andersen var rigtig glad for sit job som senior manager i Bain (tidligere QVARTZ). Et klassisk management-konsulenthus, hvor han havde spændende kunder og opgaver, gode kolleger og masser af udfordringer, som han siger.

Men der var noget, der trak i ham, da han blev tilbudt job i The Footprint Firm – en nu knap to år gammel konsulentvirksomhed, der i skrivende stund har 23 ansatte. Da Christian Engkrog Andersen blev ansat i september sidste år, var de 10.

The Footprint Firm leverer klassiske konsulentydelser, men kun inden for bæredygtighed. Alle medarbejdere bruger også en del af deres arbejdstid på at hjælpe og rådgive de virksomheder, de har investeret i. Og det ramte lige i hjertekulen hos Christian Engkrog Andersen.

For lige siden studiet har han haft en forkærlighed for grøn energi og bæredygtighed.

Alle hjælper alle

Nogle uger bruger Christian Engkrog Andersen halvdelen af sin arbejdstid på at rådgive de start-ups, de har investeret i, eller vurdere de firmaer, de overvejer at investere i. Han og kollegerne har et dogme om, at de maksimalt bruger tre en halv dag om ugen på at rådgive kunder.

”Jeg så muligheden for at skifte fra traditionel management consulting til at kunne realisere den drøm, jeg havde, da jeg læste, om at kunne bidrage mere fokuseret på grøn og bæredygtig samfundsomstilling,” siger han.

Christian Engkrog Andersen nævner ordet kærlighed i forbindelse med sit job. Han har svært ved helt at sætte ord på, hvordan den viser sig – det er noget, som bare er der og gennemsyrer alt. Men det hænger bl.a. sammen med, at alt er transparent, og at alle hjælper alle, hvis nogle har ekstra travlt, siger han.

”Vi kan fx alle sammen gå ind og se budgetter og regnskabstal, og hver mandag går vi hele forretningen igennem sammen – alt fra vores investeringspipeline til vore igangværende projekter for kunder og de projekter, vi er i gang med at sælge. Det var den form for medindflydelse, jeg ledte efter – et sted, hvor der er masser af vådt ler, som kan formes og bygges en forretning af.”

Lønnen er ikke til forhandling

Christian Engkrog Andersen havde egentlig ikke noget imod at blive målt og få ’karakterer’ for sit arbejde i sit tidligere job.

”Men det er da noget mere afslappet her, hvor du i modsætning til traditionelle konsulenthuse ikke har halvårlige reviews og en score på 1-5 på en række parametre. Vi ønsker at være et sted, hvor man kan køre karrieren i det tempo, der passer ind i éns livssituation – at dét at være konsulent skal være både sjovt, ambitiøst, udfordrende og bæredygtigt.”

Christian Engkrog Andersen har ikke været til lønforhandling – og kommer det heller ikke, for lønnen er ikke til forhandling.

”Konsulenterne får det samme, det samme gælder seniorkonsulenter, managers, directors og partnere. Lønnen her er helt fast og helt transparent, og løntrinnene er låst til hinanden, så partnergruppen fx ikke kan lave en lønforhøjelse til sig selv, uden at resten af organisationen hives tilsvarende med op,” fortæller han.

Hvordan er lønniveauet sammenlignet med dit tidligere job – hvor du også var senior manager?

”Jeg er gået væsentligt ned i løn. Men den potentielle upside ligger i, om vores investeringer kaster noget af sig. Jeg er dog meget afslappet om det, og jeg tjener stadig en rigtig fin løn.” 

Ambition: Normal arbejdsdag og aftnerne fri

Konsulentbranchen er generelt kendt for, at aftener og weekender ikke er hellige. Her bliver der for alvor arbejdet igennem.

Christian Engkrog Andersen er også en af dem, der har lagt mange timer i sit arbejde. Men i The Footprint Firm har de et mål om ikke at stå til rådighed og arbejde 24-7, fortæller han.

Arbejder du så mindre end før?

”Vi er jo en start-up, og der er hård konkurrence, og vi vil selvfølgelig gerne lykkes. Så jeg arbejder stadig meget af og til. Men ikke lige så meget som før. Ambitionen er, at vi gerne vil arbejde mindre end i klassiske konsulenthuse. At vi kan have en normal arbejdsdag og holde aftenerne fri, men det kræver, at kunden får at vide, at vi ikke kan levere det samme projekt på samme tid, som andre måske kan. Det må vi så afstemme med kunden.”

Og kan I så det?

”Ja. Vi har i hvert fald travlt.”

Tætte relationer

Når Christian Engkrog Andersen stadig arbejder meget indimellem, hænger det også sammen med, at han en til to dage om ugen pendler fra Aarhus til København. Da han blev ansat, havde han og hans forlovede planer om at flytte tilbage til Østjylland. Og det var der ingen problemer i, fik han at vide.

Da Djøfbladet taler med ham, er det fire uger siden, at han og familien flyttede til Aarhus. Han har fundet sig en plads i et kontorfællesskab i Filmbyen i Aarhus. Mandag og tirsdag er han som regel i København.

”Det bliver jeg simpelthen nødt til, for jeg vil gerne være sammen med de gode kollegaer. Det giver en god energi, og jeg synes, det er vigtigt, at vi har tætte relationer, når vi er en lille virksomhed. Jeg ville da også allerhelst være på kontoret hver dag, men det er godt for os som familie, at jeg kan nøjes med at cykle ned på kontoret på 10 minutter de andre dage.”

Hvad med kunderne?

”Vi har nogle få jyske kunder, men jeg håber og tror da, at der er mulighed for at få flere – netop fordi jeg er her. Og på sigt kunne det også være dejligt med kolleger her i Aarhus.” 

Hvad er din ambition på den længere bane?

”At vi alle sammen bliver ved med at have den indflydelse, vi har på vores start-ups og vores kunder. Jeg vil gerne være med til at udvikle den her forretning og gøre den til en succes. Jeg er meget forelsket i stedet her – i idéen og tankerne om at drive en bæredygtig virksomhed.” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
HK Danmark
Frist 18. jun. 2023
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet