Camilla Holmer
4 år siden
En løsningsmulighed er vel, at man laver lodtrækning ud fra cpr-registret? Det giver alle lige muligheder for at blive lægdommer. Dybest set er det jo en slags borgerpligt. Vi har bare organiseret det på en måde, så det reelt kun nogle af os, som kommer til at stå på listen.
Morten
3 år siden
Det tror jeg ikke på, ville være en særlig god ide at gøre. Alle borgere i Danmark over 18 år, med statsborgerskab og som er ustraffet, kan melde sig som kandidat til at komme på grundlisten i sin kommune hvert 4. år og så er det grundlisteudvalget opgave, at sammesætte en repræsentativ udsnit af befolkningen, til at komme på grundlisten. Her alder, køn, uddannelse, etnicitet osv. Grundlisten sendes så ind til Østre Landsret/ Venstre Landsret til udtrækning til enten by eller landsret. Jeg har siddet en 4 års periode som lægdommer og er igang med en nu igen, da jeg meldte mig igen.. Og det er ikke for sjov og kan være rigtig hård kost. Det er drab, narko, vold, voldtægt, pædofili, drabsforsøg, børneporno, svindel, tyveri osv osv det kan dreje sig om. Man skal være med til at dømme folk skyldige/ ikke skyldige på ligefod med de juridiske dommere i domsmandssager og hvis skyldig, så på ligefod også med dommerne, være med til at sætte strafniveauet. Jeg har agtigt meldt mig til udpegelse, men forestil hvis man blev pålagt, at skulle være med til at dømme et andet menneske eller straffeudmåle i en sag, imod en person, selvom man ikke har lyst. Ikke alle mennesker har lyst til at dømme andre mennesker eller kan leve med det. Jeg har som lægdommer ved med til at være tungen på vægtskålen, om en person blev frikendt eller skulle mange år i fængsel. Jeg har også været tungen på vægtskålen i straffeudmålinger, om det blev f.eks 4 eller 6 års fængsel, hvis der var uenighed blandt dommer/lægdommere. Det er en stor byrde for mange almindelige mennesker, at bære, at skulle være med til at leve med. Derfor synes jeg at det er bedst, at det er et aktivt valg, at folk frit kan melde sig som kandidat på grundlisten hvert 4 år i sin egen kommune. Så er det et aktivt tilvalg og ikke en pålæggelse, medmindre der ikke er nok som melder sig til det borgerlige ombud, men det er aldrig rigtig tilfælde.
Morten
3 år siden
Beklager mine stavefejl, opdagede dem først bagefter og åbenbart, kan man ikke slette eller redigere sin egen besked igennem igen, når den først er blevet sendt. Men jeg kan ekstra fortælle, at jeg flere gange som lægdommer, har måtte græde da jeg kom hjem igen, især når det var uskyldige børn det gik udover i grove pædofili-sager og man i flere dage bagefter dem, havde det fysisk utilpas. Meget forfærdelige sager at medvirke som lægdommer i, især også det, at man skal være med til at bedømme om anklagemyndigheden har løftet bevisbyrden tiltrækkeligt, udover rimelig tvivl og i nogen tilfælde, må frikende, da bevisbyrden ikke er blevet løftet. Men allerværst af dem alle er, når man ikke er enige med flertallet af de andre dommere- eller lægdommere, om en person er skyldig eller ej, men personen alligevel bliver dømt og ifølge din egen overbevisning, er lige blevet uskyldig dømt for en foragtelig tiltale imod dem og skal nu mange mange år i fængsel og du ser dem, totalt bryde sammen i retten og måske også med deres familier brydende totalt sammen, på bagerste tilskuerrækker i retten. Det kan give en søvnløse nætter og holde dig vågen rastløs om natten i ugevis med sved rendende nedad panden og overalt. Du føler og er overbevist selv om, at en uskyldig person er blevet uberettiget dømt for en forbrydelse, som du ikke mener, er blevet bevist i retten eller at personen har gjort.