Corona

Hvordan holder dit universitet eksamener? Vi har spurgt dem

6.4.2020

af

Foto: Antonio Guillem/Shutterstock

Foto: Antonio Guillem/Shutterstock

Pga. coronakrisen har landets universiteter fået lov til at afholde alle forårssemestrets eksamener digitalt. To universiteter har allerede besluttet, at det er deres plan. Resten forholder sig mere afventende.

Siden den 12. marts har landets universiteter været coronalukkede. Undervisning og studiegrupper er for længst flyttet over på nettet, men hvad med alle forårssemestrets eksamener? Styrelsen for Forskning og Uddannelse har givet universiteterne hjemmel til at omlægge undervisning og eksamener for resten af semesteret.

Vi har undersøgt, hvad universiteterne har tænkt sig at gøre. Nogle er mere afventende end andre.

Københavns Universitet er dog klare i mælet. KU omlægger nemlig alle de eksamener, der skulle være afholdt på campus inden den 30. juni, så de i stedet foregår online. Der er dog eksamener, der ikke giver mening at afholde digitalt – fx på odontologi, veterinærmedicin og medicin. Studienævnene på KU kan i særlige tilfælde få tilladelse til at afholde eksamener på den normale måde. Det forudsætter dog, at campus er åbent til den tid, og at det varsles en måned inden.

Også på Copenhagen Business School er eksamensfremtiden digital.  

”CBS er godt i gang med at omlægge alle vores undervisnings- og eksamensaktiviteter til online. Vi forventer, at alle studerende kommer til at færdiggøre semesteret som planlagt, bare online", siger uddannelsesdekan Gregor Halff i en pressemeddelelse med overskriften: ’Alle eksamener på CBS' studier bliver til og med juni afviklet online.’

Fyn og Jylland er mere tøvende

Hos Aarhus BSS fortæller prodekan for uddannelse, Per Andersen, at en omlægning af eksamenerne har været afhængig af, hvorvidt universiteterne ville få mulighed for at åbne helt eller delvist op igen rent fysisk. Efter statsministerens seneste udmelding er de i Aarhus nu i gang med at kigge på forskellige scenarier og muligheder.

”Jeg vil tro, at vi set over hele den resterende del af semesteret kommer til at arbejde med et par forskellige modeller afhængigt af, hvordan eksamenen ellers var tænkt. Men der bliver nok flere hjemmeopgaver end sædvanligt og ligeledes nogle mundtlige online-eksamener,” skriver Per Andersen til Djøfbladet.

Heller ikke på Aalborg Universitet er der truffet endelig beslutning om, at alle prøver skal afholdes digitalt til sommer. Det forklarer Lone Vestergaard, som er studiechef på universitetet. 

”De midlertidige retningslinjer, der er vedtaget for afholdelse af prøver gælder for hele semesteret. Såfremt der åbnes for afvikling af prøver på campus, vil det være de enkelte studienævn, der vurderer, om prøverne kan afvikles digitalt hjemmefra, eller om de skal afholdes på AAU med fysisk tilstedeværelse. Åbnes der ikke for adgang til campus, så vil der skulle afholdes digitale prøver. Vi følger selvfølgelig udviklingen meget tæt.”

På Syddansk Universitet er man heller ikke helt afklaret, i forhold til hvordan sommerens eksamener kommer til at forløbe.

”Lige nu har studienævnene to mulige valg: De kan vælge at lægge en plan for resten af semestret, hvor de går digitalt. Eller de kan vælge at lægge planen efterhånden, som statsministeren lukker eller åbner for landet,” siger studiechef på SDU, Annette Lund. I skrivende stund har ingen studier på SDU valgt at gå den rent digitale vej. Universitetet har ikke endnu ikke lagt nye planer efter Mette Frederiksens udmelding om delvis genåbning af folkeskolerne efter påske.

Lige nu afholder RUC alle eksamener virtuelt frem til 10. maj, fortæller vicedirektør, Maria Volf Lindhardt, i en mail. Der er dog nogle eksamener, de har været nødt til at skyde, fordi de ikke kan afholdes virtuelt, eller fordi undervisningen ikke har kunnet gennemføres – fx laboratorieundervisning.

Hvordan eksamenerne bliver på RUC efter 10 maj afhænger af, hvornår universiteterne igen bliver lukket op.

”Så længe vi har lukket, vil eksaminerne være virtuelle/online,” skriver Maria Volf Lindhardt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
DR - DR-Byen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet