Guide

8 tegn på, at din kommende chef er mere gal end genial

27.11.2019

af

Foto: Andrey Popov/Shutterstock

Foto: Andrey Popov/Shutterstock

Hver femte jobskifte sker på grund af chefen. Vi har bedt tre eksperter udpege de faresignaler, du skal holde øje med, når du er på vej ind i et nyt job.

Forholdet til den nærmeste chef har stor betydning for, hvordan vi præsterer og trives på jobbet. Hvert femte jobskifte sker på grund af chefen, viser en undersøgelse fra konsulenthuset Ballisager.

Så hvordan undgår du at lande hos en dårlig chef, næste gang du skifter job? Det har vi bedt tre eksperter hjælpe med at svare på.

  • Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver og direktør i Teglkamp & Co.
  • Tina Overgaard, partner i konsulentvirksomheden Genitor
  • Frederik Iuel, chefkonsulent i Djøf

Og ja, eksperterne understreger, at man ikke må glemme, at der er rigtig mange gode chefer derude.

 

1. Chefen er nervøs

En dygtig chef kan skabe en god stemning allerede fra start. Så bliver du til jobsamtalen mødt af en kommende chef med et slattent håndtryk og øjnene slået mod jorden, så bør alarmklokkerne allerede ringe. En chef bør være tryg i situationen og udvise selvtillid og ro frem for nervøsitet. Desuden bør chefen også starte med en blød intro, så du ikke føler dig kastet direkte ind i et krydsforhør.

 

2. Chefen er dårligt forberedt

Spørger chefen ind til ting, der står tydeligt beskrevet i dit cv? Har hun svært ved at huske, hvem du er – måske har hun endda galt fat i helt basale ting som dit navn? Så har hun næppe nået andet end lige at skimme din ansøgning igennem kort før samtalen. Og det er et faresignal, for hvis chefen ikke har gjort sig umage op til samtalen, så gør hun det nok heller ikke i dagligdagen. 

 

3. Chefen taler mere, end hun lytter

Jobsamtalen er til for at gøre chefen klogere på ansøgeren. Derfor bør fokus være på dig – ikke på din kommende chef.  Så hvis chefen ikke spørger ind til de ting, du siger, og du sidder med en følelse af, at du ikke bliver hørt, kommer din kommende chef nok ikke til at lytte ret meget til dine pointer i fremtiden. Samtidig kan det også gå ud over dine jobchancer, hvis chefen taler for meget til jobsamtalen. For hvis det eneste, chefen husker fra samtalen, er sine egne anekdoter, hvorfor skulle stillingen så gå til dig? 

 

4. Chefen siger mere 'jeg' end 'vi'

Hvis chefen taler meget om sig selv og siger ”jeg” mere end ”vi”, har hun nok mere fokus  på egne succeser end fælles succeser.  Så hvis du gerne vil have en arbejdsplads, hvor succeserne er alles og ikke kun chefens, så er det et ordvalg, du bør bide mærke i. 

 

5. Chefen dominerer over ansættelsesudvalg

Hvis der er andre til stede under samtalen, kan du hurtigt fornemme, hvordan chefen agerer med medarbejderne på arbejdspladsen. For chefens interaktion med et eventuelt ansættelsesudvalg siger en del om, hvordan hendes sammenspil med de ansatte er i hverdagen. Hvis chefen enevældigt dikterer samtalen, irettesætter ansættelsesudvalget undervejs eller ikke lader andre komme til orde, så har du nok med en ret dominerende chef at gøre. 

 

6. Chefen udviser ringe selvindsigt 

Det er også et faresignal, hvis du allerede under samtalen kan aflæse, at din kommende chef har meget lidt selvindsigt. Måske kvier chefen sig ved at sige 'det ved jeg ikke', hvis du spørger ind til noget, hun har svært ved at svare på. Måske kommer hun med dårlige, halve forklaringer, eller bruger 'jeg har ret, for jeg er chef'-argumenter. Det kan betyde, at du får svært ved at få chefen til at anerkende dine synspunkter i fremtiden. Selvom de er bedre og mere fagligt underbyggede.

 

7. Chefen spørger ind til personlige oplysninger 

Man spørger ikke til personlige oplysninger som graviditet, trosretning eller politisk overbevisning til en jobsamtale. Heller ikke selvom det er pakket pænt ind. Det må man simpelthen ikke. Så hvis den kommende chef gerne vil vide, om du og din søde kæreste planlægger at få børn inden for den nærmeste fremtid, så bryder hun med normerne for, hvad man spørger om til en jobsamtale. 

 

8. Chefen henter referencer uden at spørge 

Arbejdsgivere er ofte vilde med referencer. Men før de går til dine tidligere chefer, skal de have din tilladelse. Derfor er det et kæmpe no-go at hente referencer uden en accept. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
DR - DR-Byen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
ANNONCE

Kommentarer

M. Carstensen
3 år siden
Selvfølgelig gælder artiklen både mandlige og kvindelige chefer! For mig er det også uvant, men nærmest forfriskende at der for en gang skyld står "hun" i stedet for "han" - man kunne også have skrevet "han/hun" men det ville nok være lidt tungt ... Anyway, det er jo ikke det der er det vigtige her. Pointerne er klare, især den med at resten af ansættelsesudvalget ikke siger noget - det har jeg selv prøvet ...
marguerite hvidt
3 år siden
Hvorfor skriver du flere gange hun? Dine bemærkninger gælder vel også mandlige chefer. Uheldigt ordvalg. Allerede der fejler du med dit indlæg.