Tema: Løn

Sådan håndterer du et nej til mere i løn

12.2.2019

af

Illustration: Helena Davidsson Neppelberg

Illustration: Helena Davidsson Neppelberg

Du har været til lønforhandling med chefen og fik nul ud af det. Du har måske allermest lyst til at råbe eller smække med døren. Men lad være. For hvis du tackler det rigtigt, kan nej’et føre til en klækkelig stigning næste år. Få Djøfs lønforhandlingschef Helene Rafns gode råd til at håndtere et resultat, der er meget ringere, end du havde forventet.

Spørg ind til nej’et

Lad være med at fare ud ad døren, når du får at vide, at der ingen lønstigning er til dig i denne omgang. Spørg i stedet ind til hvorfor, for så kan der vise sig nogle åbningsmuligheder. Det kan fx være, at der ikke er flere penge i den verserende budgetperiode – men så kan du måske allerede nu lave en aftale om en stigning i næste budgetperiode.

Tænk i alternativer

Hvis nej’et skyldes en fremtidig økonomisk usikkerhed, kan du benytte anledningen til at bringe en resultatlønsaftale på banen. I kan fx aftale, at du får en bonus, hvis du skaffer så og så mange nye kunder.

Se det ikke som et nederlag

Betragt det hellere som optakten til din næste lønforhandling. Acceptér, at det ikke blev dig, der fik lønstigning i år. Men spørg: ’Hvad skal der til, før jeg får en lønstigning på 5 procent? Hvad skal jeg være bedre til? Hvad skal jeg opnå i mit arbejde?’ Lav en klar aftale om, hvad der skal til, for chefen får meget svært ved at begrunde et nej næste gang, hvis du har honoreret det, hun efterspurgte. 

Tag det ikke personligt

Det kan være, at chefen har et meget begrænset mandat, så han kun kan give en lønstigning til to-tre stykker ud af et team på 10. Tag det i stedet som en anledning til at spørge, hvad der skal til, for at du bliver en af de to-tre stykker næste gang.

Tænk ikke kun i årlige samtaler

Får du nej nu, kan du måske lave en aftale om, at hvis du efter planen er godt i mål med et stort projekt om tre måneder, så falder der en bonus på en halv månedsløn.

Lidt kan blive til meget

Du tænker måske: ’Så kan det også være lige meget’, når chefen tilbyder dig en lønstigning på 500 kroner om måneden. Men vend lige skråen. For det er det samme som 6.000 kroner om året, og hvis du er 30 år og har 35 år tilbage på arbejdsmarkedet, svarer det til at sige nej til 210.000 kroner.

Smæk ikke med døren

Det kan godt være, at du bliver sur eller skuffet over et nej. Det er okay at sige: ’Det var selvfølgelig ikke det, jeg havde håbet på og regnet med’. Men hvis du viser vrede og smækker papirerne i bordet, kan det smadre relationen til din chef, og det er ikke særligt befordrende for kommende forhandlinger.

Kom ikke med trusler

’Hvis jeg ikke får det, jeg forlanger, så siger jeg op’. Hold dig fra den slags udmeldinger, medmindre du har et konkret jobtilbud på hånden. Der er ingen chefer, der har lyst til at give noget på baggrund af trusler, og dine dage i jobbet vil højst sandsynlig være talte.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
HK Danmark
Frist 18. jun. 2023
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet