Håndterer budget på 10 milliarder

3.8.2017

af

Foto: Kåre Viemose

Foto: Kåre Viemose

Som finansdirektør i Værnsfælles Forsvars­kommando sørger Anja Erichsen for, at pengene passer i militæret. Men hun kan også risikere at blive udsendt i internationale operationer.

Ved indgangen til Flyve­station Karup bliver du hilst velkommen af en kontrolpost flankeret af et ’F-35 Draken’-kampfly på en sokkel. Andetsteds på basen står en model af et endnu ældre jagerfly, en engelsk Spitfire, som det danske luftvåben brugte i tiden efter anden verdenskrig.

Her blandt gamle og nye fly på flyvestationen i Midtjylland arbejder Anja Erichsen for det meste, men hun er også ofte flere dage om ugen på sit kontor i København, når hun ikke lige er på rundrejse i kongeriget til Forsvarets forskellige myndigheder.

”Værnsfælles Forsvarskommando dækker blandt andet over det, der tid­-
­ligere var organiseret som Forsvars­kommandoen, Hærens Ope­rative Kommando, Søværnets Operative Kom­mando og Flyvertaktisk Kommando. Jeg er finansdirektør for det hele og er ansat som rådgiver i økonomiske aspekter for Forsvarets øverste ledelse og Forsvarets samlede chefkreds.”

Det er fx Anja Erichsen og hendes an­satte, der holder øje med, at myn­dig­­hederne i Værnsfælles Forsvars­kommando overholder deres budgetter og opstiller handlings­muligheder, hvis de er på vej til at overskride dem.

”Vi forsøger at få mest mulig effekt ud af de operative kapaciteter for de cirka 10 milliarder, vi får tildelt i budget. Effekt i form af soldater, flyvetimer, sejldøgn, materiel og løsning af opgaver ude i den spidse ende – fx i Afghanistan eller Irak.”

Mere struktureret end DR

Hun er uddannet revisor og kom fra et job som øko­nomileder hos Danmarks Radio. Hun griner, da hun fortæller, at militærverdenen er noget mere struktureret end en DR-verden fyldt med journalister. Desuden er sikkerheden også en del højere end i DR, og hun skulle blandt andet sikkerhedsgodkendes til kategorien ’Hemmelig’, da hun begyndte i jobbet. Det betyder, at hun nu er godkendt til fx at vide, hvad der foregår på militære missioner i udlandet. Desuden står der i hendes kontrakt, at hun kan udsendes i internationale operationer.

”Jeg vurderer sandsynligheden for næsten ikke-eksisterende, idet mine kompetencer næppe er nødvendige ude i den helt spidse ende.”

Jobbet er hendes første berøring med militæret. Hun mener, at en solid virksomhedsforståelse er afgørende for at kunne rådgive Forsvarets chefer, og derfor deltog hun blandt andet i flere militærøvelser, da hun begyndte som finansdirektør. Fx var hun på en todages øvelse i Oksbøl, hvor hun deltog sammen med de andre soldater og sov i øvelsesterræn.

”Soldaterne opfattede det som værende ret cool, og de fortalte, at mine forgængere ikke havde gjort det samme.”

Hvordan blev du sikkerhedsgodkendt?

”Det er en stor undersøgelse, der foregår via Forsvarets Efterretningstjeneste og PET. De undersøger ens økonomiske forhold samt omgangskreds med videre. Det tog omkring et halvt år.”

Er du med ved bordet, når der skal købes nye våben?

”Hele materieldriften er Forsvarschefen ikke ansvarlig for længere. Vi har ansvaret for soldaterne, mens det er nogle andre, der har ansvaret for grejet. Desuden ville jeg ikke have en holdning til det militærfaglige i forhold til valg af nye våben – kun det økonomiske.”

Hvorfor er din funktion vigtig?

”Min funktion er sat i verden for at give en helhedsorienteret økonomisk rådgivning, der går på tværs af de myndigheder som Forsvarschefen har under sig. Jeg skal blandt andet give ham og Forsvarets samlede chefkreds handlingsmuligheder ud fra et tværgående syn på den samlede økonomi i koncernen, så vi undgår at tænke i kasser eller søjler. Derfor er min funktion vigtig.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet