Ikke et beskæftigelsesværksted

3.11.2010

af

Huset Venture i Nordjylland ansætter mennesker med nedsat erhvervsevne. Den største udfordring har været at kombinere en social ildsjæl med driften af en professionel virksomhed.

Inger Steen Møller havde ikke en drøm om at blive direktør i en socialøkonomisk virksomhed, da hun som nybagt jurist i 1979 startede i fuldmægtigjobbet på borgmesterkontoret i Thisted. Men en efterfølgende stilling i en lokal jobformidling og et venskab med en handicapkonsulent fik Inger Steen Møllers øjne op for vilkårene for mennesker, der fx lider af sclerose, piskesmæld eller et medfødt handicap - ikke mindst de jobmæssige vilkår. Det var svært for dem at finde meningsfyldte job, ja det var svært i det hele taget at få et arbejde.

Et møde med den socialøkonomiske virksomhed Huset Venture Århus gav Inger Steen Møller ideen til at etablere et søsterfirma. Hun ville ansætte mennesker med nedsat arbejdsevne som følge af handicap, sygdom eller ulykke. Den socialøkonomiske virksomhedsform tiltalte Inger Steen Møller.

”Den matcher mit sociale engagement. Samtidig kan jeg godt lide, at et eventuelt overskud geninvesteres i den sag, man tror på,” siger hun.

I dag har Huset Venture Nordjylland 17 ansatte − de fleste i skåne- eller fleksjob. Firmaet løser opgaver inden for blandt andet it og grafisk produktion for både private og offentlige virksomheder.

Vil eksistere på markedsvilkår

Da Inger Steen Møller i januar 2007 startede virksomheden, stod hun med en pc, en telefon og 13,4 millioner satspuljekroner i hånden. Men hun anede intet om at drive virksomhed.

”Én ting er at have et stort hjerte og en god ide, noget andet er, hvordan man bliver en professionel virksomhed, helst med sorte tal på bundlinjen. For det var det, jeg ville: Være en virksomhed, der eksisterer på markedsvilkår og ikke et beskæftigelsesværksted,” siger hun.

Lokal iværksætterrådgivning, kurser og en mentor kom Inger Steen Møller til hjælp, så hun lidt efter lidt fik overblik over kunder og produkter, fik etableret kontakt til områdets potentielle kunder og ansat de første medarbejdere. Hun erkender, at det har været hårdt arbejde, ikke mindst fordi de ansatte i sagens natur kræver ekstra støtte.

Svært at sælge til kommuner

Fra Huset Venture Nordjyllands start var det tanken, at en grundpille i produktporteføljen skulle være salg af afklaringsforløb til kommunerne, men det har Inger Steen Møller opgivet nu.

”Selvom vi og kommunerne har samme mål, nemlig at få handicappede i arbejde, har det vist sig svært at overbevise kommunerne om at bruge os. Måske bliver vi valgt fra, fordi vi ikke kan matche de store udbyderes priser,” siger hun og fortsætter:

”Til gengæld har vi specialviden, og det mener vi også, at man bør se på. Samtidig har vi konstateret, at flere kommuner indgår faste aftaler med et antal aktører, som den ledige skal vælge imellem, på trods af at loven egentlig giver ledige, der er berettiget til fleksjob, ret til selv at vælge, hvem der skal hjælpe dem i job. Så selvom de måtte ønske at gennemgå et afklaringsforløb hos os, kan det ikke lade sig gøre.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
DR - DR-Byen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet