Personalestyrelsens halve sandhed om kvindelige chefer

14.4.2010

af

DJØF

DJØF

Kommentar.

Som optakt til 100-årsdagen for kvindernes internationale kampdag den 8. marts offentliggjorde Personalestyrelsen en nyhed om, at ”Kvinderne erobrer chefstolene i staten”. Nyheden var baseret på udviklingen i andelen af hhv. mænd og kvinder blandt statens yngre topledere (25-49-årige i lønramme 38-42) i perioden 1999 – 2009.

Det påvises her, at andelen af yngre kvindelige topledere er steget fra 18 til 39 % på 10 år – altså mere end en fordobling. Hurra, tænkte vi straks. Endelig sker der noget! Det er jo netop denne øgede lighed mellem kønnene i adgangen til chefstillingerne, vi har kæmpet for i DJØF.

Men bag denne umiddelbare succeshistorie gemmer der sig desværre en lidt anden virkelighed. DJØF har bedt om – og fået udleveret – talmaterialet bag nyheden, herunder det oprindelige notat fra november 2009, som ”nyheden” i starten af marts var baseret på. Dette materiale, kombineret med supplerende udtræk fra Finansministeriets Forhandlingsdatabase, viser at:

En betydelig del af stigningen kan forklares med en markant stigning i andelen af kvindelige dommere. Ud af de 158 yngre kvindelige topledere, som staten kunne mønstre i 2009, er over halvdelen kvindelige dommere. I DJØF har vi overordentlig stor respekt for dommerstanden – men når vi taler om topledere og ledelse, mener vi ledere med ansvar for personaleledelse, administration og strategiudvikling. Derfor mener vi, at det giver et noget fortegnet billede at regne dommerne med. Trækker man dommerne ud, er andelen af yngre kvindelige topledere kun steget til 29 %.

Udviklingen er gået i stå i forhold på kontorchefniveau. Andelen af kvinder på kontorchefniveau (lønramme 37) har siden 2003 ligget uændret på ca. 40 %  - og det på trods af, at andelen af kvinder i rekrutteringslaget er steget betydeligt. Det er med andre ord blevet relativt vanskeligere for yngre kvinder i chef- og specialkonsulentstillinger at blive kontorchefer. Da langt hovedparten af chefstillingerne i staten er placeret på netop kontorchefniveau, må overskriften om, at ”kvinderne erobrer chefstolene i staten” siges at være en sandhed med kraftige modifikationer.

Hvis ”udviklingen” fortsætter på dette uændrede niveau, er der desværre ikke umiddelbart grund til stor optimisme i forhold til fortsat vækst i andelen kvindelige topchefer. Personalestyrelsen har dermed heller ikke helt fast grund under fødderne, når de – med udgangspunkt i, at de ledende stillinger i staten traditionelt har tilhørt mændene – hævder, at ”dette forhold er i gang med at ændre sig”.

Vi ser i det hele taget frem til, at offentligheden fremover får hele historien om udviklingen i andelen af kvinder i chefstillingerne fra Personalestyrelsen. Når man giver det indtryk, at udvikling går i den rigtige retning over hele linjen, er risikoen desværre, at man læner sig tilbage og tror, at vi nu har ligestilling i ledelse. I DJØF tager vi udgangspunkt i den faktiske udvikling, og den giver bestemt anledning til en fortsat indsats – også i staten. Det håber vi, at Personalestyrelsen er enig i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
HK Danmark
Frist 18. jun. 2023
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet