Dyster udsigt for akademikernes jobsituation

6.11.2009

af

Alt ser ud til, at krisens tag i djøferne både bliver længere og dybere end det i forvejen dystre billede, som vismandsrapporten fra Det Økonomiske Råd tegner for Danmark og danskerne. Det mener Lars Munck, arbejdsmarkedspolitisk chef i DJØF.

Mobiliteten er droslet væsentligt ned – djøferne klamrer sig til deres job, og væksten i beskæftigelsen på det private arbejdsmarked er gået helt i stå. Det er ud fra den virkelighed og med afsæt i ledighedstallene fra sidste krise i 2003-2004, at Lars Munck, arbejdsmarkedspolitisk chef i DJØF, har tegnet en fremtidsprognose for djøfernes ledighed frem til udgangen af 2012. Og det er ikke noget muntert billede han tegner.

For selv om der i den nye vismandsrapport fra Det Økonomiske Råd bliver skitseret endnu mere dystre udsigter for den økonomiske udvikling end i deres sidste rapport, så ser det endnu værre ud for djøferne, siger Lars Munck.

Ifølge vismændene klinger krisen af i 2012, men for djøferne har det endnu længere udsigter, mener Lars Munck.

”Jeg tror, det bliver endnu værre, fordi der slet ikke er nogle positive signaler i øjeblikket. Væksten i beskæftigelsen på det private arbejdsmarked er fuldstændig bremset, og på det offentlige område er den halveret. Og når vi går ind i en krise, berører det som regel akademikerarbejdsmarkedet med et halvt års forsinkelse i forhold til det øvrige arbejdsmarked – og det gælder også i den anden ende. Og det er ikke engang sikkert, at et halvt år kan gøre det. Det er helt afhængigt af, om man gør noget nu for at rette op på det, eller man gør som beskæftigelsesminister Inger Støjberg siger: ”Vi ser lige tiden an”.”

Ikke for akademikernes blå øjne

Men det går absolut ikke at se tiden an, for det er netop akademikerne, der skal hjælpe Danmark ud af krisen, siger Lars Munck.

”Vi risikerer nemt, at det bliver dyrere både på det samfundsøkonomiske og på det menneskelige plan, hvis vi bare lader stå til. Men det er ikke bare for akademikernes blå øjnes skyld, at vi bliver nødt til at gøre noget nu. Det er akademikerne, der har kompetencerne og den viden, der skal til for at trække Danmark ud af krisen. Amerikanske undersøgelser viser, at de virksomheder, der investerer i innovation og udvikling, de kommer hurtigere ud af krisen, og de klarer sig også bedre, når det bliver højkonjunktur igen,” siger Lars Munck.

DJØF har været i dialog med beskæftigelsesministeren og en række politiske ordførere omkring en række forslag til, hvordan man kan sikre, at en hel generation af dimittender ikke bliver tabt på gulvet, og i stedet for bliver brugt som noget af det råstof, der kan hjælpe Danmark ud af krisen.

”Det er simpelthen for samfundsøkonomisk dumt ikke at få de her folk i job – vi skal lære af fortiden,” siger Lars Munck.

De fleste af DJØFs forslag handler om at få dimittender og andre ledige djøfere ud i primært private virksomheder med en form for støtte i ryggen.

Men netop i disse krisetider er det så overhovedet realistisk – løntilskud, særlig uddannelse eller ej – at få private virksomheder til at være åbne for at tage flere akademikere ind?

”Det er da en svær øvelse. Men det er også derfor, vi lægger op til at uddanne de ledige, før der sættes turbo på kontakten til virksomhederne. Derudover skal vi starte med at bearbejde de virksomhedssegmenter, der først begynder at se fremad og identificere dem, der ikke er så påvirket af krisen. Samtidig vil vi da også opfordre det offentlige til at benytte lejligheden til at få fyldt op på hylderne, for alle prognoser peger på, at de kommer til at mangle akademisk arbejdskraft i fremtiden. Og når krisen vender, så viser alt erfaring, at de får svært ved at rekruttere den akademiske arbejdskraft, de har brug for,” siger Lars Munck.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
DR - DR-Byen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet