Fyringsbølge i staten

11.8.2009

af

Statsforvaltningerne fjerner op mod hver tiende ansatte. Også Danmarks Statistik og Banedanmark har kørt fyringsrunder op til sommerferien. OK-formand Lars Qvistgaard frygter flere runder, når alle finanslovstal kommer på bordet.

”Den nye forældreansvarslov ligger i ruiner nu,” siger Arne Madsen, formand for statsforvaltningernes fælles DJØF-klub.

Statsforvaltningerne står over for et så stort bevillingsfald til næste år, at landets fem statsforvaltninger nu har afskedigelsesvarslet i alt 70-75 ansatte svarende til næsten hver tiende ansatte ud af de ca. 800 ansatte på landsplan. Der er 21 djøfere blandt de afskedigede.

”Vi er i forvejen ikke altid stolte af den service, vi kan yde i dag – ventetiderne er for lange. I år har vi fået op mod 50 procent flere sager på det sociale område ind. Så dét her kan kun komme til at gå endnu mere ud over de skilsmisseramte borgere, deres børn og de socialt dårligt stillede. Vi kan ikke løbe stærkere, end vi gør,” fastslår Arne Madsen.

Danmarks Statistik sendte lige før sommerferien afskedigelsesvarsel til 29 medarbejdere. De fem af dem er djøfere, hvoraf de to er i 60´erne og selv har sagt ja til en fratrædelsesaftale.

Ifølge DJØF-tillidsrepræsentant Vibeke Ravn Sørensen skyldes det, at Danmarks Statistik har en rigtig lille finanslovsbevilling både i år og årene fremover samtidig med, at de selv skal ud og hente over en fjerdedel af deres økonomiske ramme hjem hos eksterne kunder.

”Det er rigtig mange penge i krisetider, hvor alle skal spare og holde igen på udgifterne,” siger Vibeke Ravn Sørensen, der forudser, at Danmarks Statistik nu kommer til at tabe know-how.

Banedanmark gav i første uge af juli afskedigelsesvarsel til bl.a. fire djøfere. Grunden er et stort underskud, fordi man har tabt flere licitationer, og at man derfor må opgive en planlagt omdannelse af entreprenørafdelingen til aktieselskab.

”De medarbejdere, der bliver afskediget nu, er medarbejdere, hvis arbejde har været specifikt knyttet til dannelsen af aktieselskabet,” forklarer Banedanmarks direktør Jesper Hansen, som meget beklager den aktuelle udvikling.

Først til september kender man de samlede personalemæssige konsekvenser af situationen, oplyser han.

Der var også en fyringsrunde i foråret, som primært ramte ingeniører, og der kommer en ny om et par måneder, siger DJØF-tillidsrepræsentant Lars Olsen.

”Så skal vi igennem det for tredje gang. Det giver en utrolig usikkerhed hos alle og et dårligt arbejdsmiljø. Lige præcis hvad vi ikke har brug for i den konkurrencesituation, vi står i.”

Frygter flere fyringsrunder

Fyringsrunderne giver formanden for DJØFs Overenskomstforening, Lars Qvistgaard, bange anelser.

”Det virker som om, regeringen og Finansministeriet lægger op til en kraftig opbremsning i de offentlige bevillinger.”

Afskedigelserne i statsforvaltningerne og Danmarks Statistik sker på baggrund af et forventet bevillingsfald til næste år, som Finansministeriet administrativt har meldt ud, forklarer han.

”Det er altså ikke engang politisk sanktioneret, før man er skredet til afskedigelser. Jeg frygter, at de fyringsrunder, vi nu har set, kun er begyndelsen.”

En af statsforvaltningernes direktører sagde i pressen i sommer, at det er de store lønstigninger ved ok-08, som nu koster job.

”Det oplever jeg ene og alene som et forsøg fra direktørens side på at skyde ansvaret fra sig,” lyder det fra Lars Qvistgaard.

”Og skulle det vise sig, at man tænker på den måde i Finansministeriet og sender signalet videre til de statslige ledelser, så har vi jo ikke en troværdig forhandlingspartner. Vi går da ud fra, at begge forhandlingsparter tager ansvaret for den overenskomst, der er aftalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
HK Danmark
Frist 18. jun. 2023
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet