Styrelse fyrer hver tredje djøfer

13.2.2009

af

Finanskrisen rammer nu den offentlige sektor med en massefyringsrunde. 11 djøfere i Patent- og Varemærkestyrelsen - svarende til hver tredje - er blevet afskediget.

Patent- og Varemærkestyrelsen, som lever af gebyrer fra erhvervslivet og anden indtægtsdækket virksomhed, afskediger nu omkring 30 ingeniører, jurister og kontorfolk ud af styrelsens i alt 245 medarbejdere. Det er et omfang, som gør, at det teknisk set falder ind under begrebet masseafskedigelser. Der er 11 djøfere, primært jurister, blandt de afskedigede. Det svarer til en tredjedel af de hidtil 34 menige djøfere i styrelsen.

Fyringsrunden skyldes ene og alene finanskrisen, fastslår Patent- og Varemærkestyrelsens direktør, Jesper Kongstad.

"Vi har ligesom så mange andre virksomheder haft et meget lavere salg i 4. kvartal 2008 på grund af finanskrisen. Virksomhederne holder igen på de udgifter, som de kan gøre noget ved lige her og nu."

Patent- og Varemærkestyrelsen er som brugerfinansieret statsvirksomhed ikke skattefinansieret, og derfor er man nødt til at tilpasse udgifterne til de faldende indtægter, understreger han.

Men DJØF kritiserer regeringen for at fastholde den stramme udgiftspolitik.

"Regeringen og Finansministeriet sidder lige nu og overvejer en vækstpakke og en jobpakke oven i bankpakken. Derfor virker det underligt, at man gennemtvinger en stram udgiftspolitik, som fører til fyringer i Patent- og Varemærkestyrelsen," siger Lars Qvistgaard, formand for DJØFs Overenskomstforening.

DJØF undrer sig også over, at ledelsen skrider til afskedigelser med det samme i stedet for først at forsøge at få medarbejderne genplaceret andre steder på Økonomi- og Erhvervsministeriets område, som styrelsen hører til.

Jesper Kongstad afviser kritikken.

"De ordninger, vi har for, at medarbejdere kan søge til ledige jobs andre steder på ministerområdet, er aktiveret, og de plejer at være ret effektive. Jeg regner bestemt med, at en hel del af de berørte vil være i beskæftigelse igen på ministerområdet ret hurtigt."

Han understreger, at alle berørte får tilbudt et ubegrænset forløb hos et anerkendt outplacementfirma, som styrelsen tidligere har brugt med stor succes.

"Det er afgørende for os, at vi er meget omhyggelige med at hjælpe de berørte," siger han og vil personligt meget nødigt se nogle familier komme i vanskeligheder.

"Men jeg tror ikke, det vil ske. Det er dygtige folk, som vi beklageligvis er nødt til at sige farvel til på grund af vores budgetunderskud. Min forventning er, at de meget hurtigt er i job igen."

Fyringer sender dårligt signal

Lars Qvistgaard siger, at regnskabsresultatet for et enkelt år i en statsvirksomhed ikke burde føre til masseafskedigelser, og da slet ikke, hvis man forventer en stigning i aktiviteten igen. Han mener, fyringerne sender et meget dårligt signal.

"Alt tyder på, at der på lidt længere sigt bliver behov for flere topkvalificerede medarbejdere i den offentlige sektor. Derfor er det kortsigtet og uigennemtænkt at gennemføre massefyringer, som vi ser her. Det er med til at skade den offentlige sektors image og dermed rekrutteringen."

Jesper Kongstad tror ikke et øjeblik på, at det vil ramme styrelsen hverken på image eller rekruttering - og da slet ikke hos de mobile djøfere, som springer mellem det offentlige og det private arbejdsmarked.

"Der foregår hele tiden tilpasninger i den offentlige sektors organisationer, og det gør der i endnu højere grad i den virkelighed, vi lever i som en konjunkturfølsom statsvirksomhed. Vi kan ligeså godt vågne op og erkende, at tiden, hvor det kun gik op og op, er slut, og at vi er ved at vende tilbage til mere normale tilstande."

Han regner med, at Patent- og Varemærkestyrelsen kommer til at nyrekruttere bl.a. djøfere igen allerede i løbet af 2009.

"Vi tror først, at efterspørgslen på vores marked vender igen om fire til seks kvartaler. Men der vil jo løbende være medarbejdere, der skifter job."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
DR - DR-Byen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet