Udflytning

DØRS: Kun fire økonomer flytter med til Horsens

20.9.2018

af

Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Efterårets vismandsrapport er forsinket to måneder. De Økonomiske Råds sekretariats direktør, John Smidt, kan ikke afvise, at sekretariatets produktion bliver påvirket frem til 2020 og måske endda længere. Nu søger han nye økonomer til Horsens på livet løs.

Af de oprindelige 29 økonomer i De Økonomiske Råds sekretariat (DØRS) har fire sagt ja til at flytte med, når arbejdspladsen ved årsskiftet rykker til Horsens.

Det var facit, da DØRS-medarbejderne tirsdag skulle give endelig besked om ja eller nej til at følge med til Østjylland.

Dertil kommer et par stykker, som har sagt ja til et 'dobbelt ansættelsesbrev', hvor de både skal arbejde i København og Horsens. Det er dog en midlertidig foranstaltning for at mildne overgangsproblemerne. Hvis medarbejdere med 'dobbelt ansættelsesbrev' siger op, bliver stillingerne slået op i Horsens.

Sekretariatets direktør, John Smidt, vidste godt, at to af hans medarbejdere ville flytte med til Horsens.

"Så det er da positivt, at vi nu har fået to mere med. Og også, at det er lykkedes at få nogle stykker til at sige ja til besværet med at arbejde to steder i hver sin ende af landet. Det viser, at folk er glade for at arbejde her."

Selv meldte han fra start ud, at han bliver og løfter opgaven med at udflytte DØRS. Han bliver boende med sin kone og børn i København, men lejer sig en lejlighed i Horsens fra 1. januar.

Prøvede at stoppe styrtblødningen

John Smidt har været nødt til at indgå forskellige aftaler med dem, som flytter med til Horsens, og med dem, som skal arbejde to steder, og er blandt andet gået på kompromis med sine egne principper og har givet lov til hjemmearbejdsdage.

"Men hvis jeg kan få erfarne økonomer til at arbejde to steder på dén konto, opvejes ulemperne for arbejdspladsen ved hjemmearbejde langt af dét, de erfarne kan give vores nyansatte økonomer."

Meget hurtigt efter regeringens besked i januar om, at DØRS skal til Horsens, meldte John Smidt også ud, at alle, som blev året ud – også studentermedhjælpere og HK-medarbejdere – ville få en måneds ekstra løn. For opsigelserne landede med det samme på hans bord.

"Jeg måtte prøve at stoppe styrtblødningen. Hvor meget forskel fastholdelsesbonussen har gjort, er svært at sige. Men jeg er ret sikker på, at den om ikke andet har gjort noget godt for stemningen i sekretariatet."

I alt 12 økonomer og tre studentermedhjælpere har afleveret en opsigelse siden beskeden om udflytningen 17. januar.

Søger dygtige økonomer – nu og til næste år

Udflytningen blev omgående kritiseret af tunge aktører som bl.a. DI og LO, som mener, det svækker DØRS, der jo skal kigge regeringernes finanspolitik efter i sømmene. Også sammenslutningen af EU-landenes finanspolitiske vagthunde, Network of EU Independent Fiscal Institutions, advarede.

Kritikken førte til, at økonomiminister Simon Emil-Ammitzbøll-Bille (LA) rullede udflytningen lidt tilbage og nu har tilladt et permanent satellitkontor i København, som skal lave konsekvensberegninger af regeringens politik og overvåge de offentlige finanser.

Der må være cirka fem årsværk i satellitten, som til at begynde med bestykkes med nuværende, erfarne økonomer fra sekretariatet.

Men langt de fleste økonomer skal nu nyrekrutteres til Horsens.

John Smidt har allerede ansat de første seks. De er enten nyuddannede eller har erfaring fra andre steder end dér, hvor DØRS ofte har hentet sine økonomer fra, nemlig fra de tunge økonomiske kontorer på Slotsholmen eller fra Nationalbanken.

Der bliver en ny ansættelsesrunde til oktober – og formentlig flere runder igen i 2019.

Hvilke typer økonomer søger I til oktober?

"Vi søger dygtige økonomer! Det bliver et bredt opslag. Vi fik ikke ansat nogle seniorøkonomer fra ministerierne i første runde, og min forventning til, at vi gør det til oktober, kan ligge på et meget lille sted. Medmindre vi kan håbe på, at der er nogle, som vil 'hjem til Jylland'. Så vi går efter i bred forstand at få ansat så kvalificerede økonomer, som vi kan."

Vismandsrapport udskudt – og det kan ske igen

Turbulensen har betydet, at rådets formandskab har udskudt efterårsrapporten i to måneder fra 9. oktober til 4. december.

"Der er huller efter dem, som allerede har forladt os eller er på vej ud. Men der bruges også en relativ stor ledelseskraft – både i sekretariatet og hos formandskabet – på, hvordan vi overlever det her. Og der skal bruges kræfter på alle mulige praktiske ting som at få sat lokaler i stand i Horsens. Det kan ikke være anderledes."

Hvornår forventer du, at sekretariatet og dermed vismændene er oppe at køre igen på fuld styrke?

"Det kan ikke afvises, at udflytningen får negativ effekt på vores produktion af rapporter og analyser også i 2020 og måske endnu længere. Det kommer rigtig meget an på, hvordan de kommende ansættelsesrunder går. Lige nu er vi helt nede på miljøøkonomer, fordi de fleste har sagt op, så dem kommer vi helt sikkert til at efterspørge nogle af. Det bliver spændende at se, hvor mange der har lyst til at bo i Horsens. Og selv hvis det lykkes at få rekrutteret de kvalificerede økonomer, vi skal bruge, står vi med en kæmpeopgave med at få dem oplært."

Er du optimistisk?

"Når det nu skal være, må man kaste sig ud det, og så må det briste eller bære. Jeg håber, det vil bære." 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet