Udbytteskandalen

Djøfs strejkekasse har aktier i banker mistænkt for svindel

14.11.2018

af

Foto: Olivia Loftlund/Ritzau Scanpix

Foto: Olivia Loftlund/Ritzau Scanpix

Djøfs to fonde – populært kaldte 'strejkekasserne' – har aktier for to mio. kr. i banker, der er forbundet med skandalen om svindel med udbytteskat. Djøf afventer nu en nærmere undersøgelse, lyder det fra Djøfs direktør.

Også Djøf har ejerskab i banker, der er nævnt i den store sag om svindel med refusion af udbytteskat i mere end 10 europæiske lande. En sag, hvor bl.a. SKAT blev franarret ikke mindre end 12,7 mia. kr.

Ifølge Djøfs formueforvalter, Nykredit, er lidt over to mio. kr. fra Djøfs fonde investeret i aktier udstedt af banker mistænkt for svindel. Herunder for 37.506 kr. i den meget omtalte australske investeringsbank Macquarie.

Se hele listen over, hvilke banker og hvilke beløb det drejer sig om, længere nede i artiklen.

Strejkekassens penge

Pengene, som aktierne er købt for, er midler i Djøfs Fond og Djøfs Offentligs Forhandlingsfond, også kaldet 'strejkekassen'. Det er penge, som Djøfs medlemmer i årenes løb har indbetalt over deres såkaldte konfliktkontingent.

Nykredit står for formueforvaltningen af midlerne i Djøfs fonde. Langt hovedparten af midlerne er investeret i obligationer. Djøfs bestyrelse sigter efter en fordeling på 70/30 mellem obligationer og aktier.

Nykredit investerer de midler, de forvalter for Djøf, via investeringsforeninger.

Det er altså ikke Djøf selv, der har købt aktierne. Det er sket via tre investeringsfonde, som Nykredit Asset Management benytter.

Nykredit understreger over for Djøf, at man følger udviklingen tæt og er i gang med at undersøge, hvor hver enkelt af de omtalte banker står i forhold til skandalen. Det sker gennem Nykredits rådgivere, MSCI ESG-Research og GES.

På den baggrund vil Nykredit afgøre, om man fortsat vil engagere sig med de pågældende selskaber, eller om man vil få dem ekskluderet fra investeringsselskaberne.

Djøfs direktør: Vi afventer

Adm. direktør i Djøf Tomas Therkildsen siger, at Djøf i første omgang afventer Nykredits undersøgelse.

"Så må vi til den tid se, om det er nødvendigt for Nykredit at ekskludere nogle af disse banker fra deres investeringsforeninger," siger han til Djøfbladet.

Han afviser, at Djøf bare skal bede Nykredit Asset Management om at sælge aktierne for de to mio. kr.

"Nu skal vi først lade Nykredit undersøge, hvor hver enkelt bank står i det her. Man må nok også sige, at det vil være en helt symbolsk handling her og nu at flytte et så lille beløb som en portefølje på 30-40.000 kr. fra en større bank," siger han.

"Det skal også sættes i forhold til, at vi ved en flytning – hvor vi ikke selv er herre over salgstidspunkt og omkostninger – risikerer en mindre optimal anvendelse af medlemmernes penge."

JØP også i søgelyset

Også JØP – Juristernes og Økonomernes Pensionskasse – ejer aktier i de svindelanklagede banker.

Det drejer sig om for i alt 267,5 mio. kr. Heraf for 8,6 mio. kr. i australske Macquarie.

Hvad er Djøfs fonde?

Djøf har to fonde:

 

Djøfs Fond

Alle erhvervsaktive Djøf-medlemmer (undtagen Djøf Advokats medlemmer, som har deres egen, mindre fond) bidrager sammen gennem deres Djøf-kontingent til Djøfs Fond.

Fondens midler bruges, hvis Djøf-medlemmer på det private eller det offentlige arbejdsmarked kommer ud i konflikt med strejke eller lockout.

Fondens midler anvendes dog fortrinsvis til bl.a. udgifter til ekstern advokatbistand i retssager eller voldgifter, som Djøf fører på medlemmers vegne i sager om ansættelsesretlige forhold.

 

Djøf Offentligs Forhandlingsfond, populært kaldet 'strejkekassen'.

Denne fond har medlemmerne af Djøf Offentlig over mange år opbygget gennem et særligt konfliktkontingent til en anseelig størrelse.

Fondens midler bruges, hvis de overenskomstansatte medlemmer går i strejke eller bliver lockoutet af arbejdsgiverne, typisk i forbindelse med en overenskomstforhandling.

Det er ikke sket siden 1969, hvor djøferne gik i strejke, og det blev som bekendt undgået ved forårets store OK18-slag.

Kapitalafkastet af fonden kan anvendes til andre vedtægtsbestemte formål end ved konflikt, herunder ikke mindst til uddannelse af foreningens tillidsrepræsentanter.

 

Hvor mange penge er der i fondene?

Såvel Djøf som andre faglige organisationer oplyser normalt ikke offentligt størrelsen på deres strejkefonde, da det jo i en konfliktsituation er et 'kampvåben', som arbejdsgiverne ikke bør kende den præcise størrelse på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet