STRESS

To råd til at undgå stress i sommerferien

26.6.2019

af

Illustration: Eucalyp/Shutterstock

Illustration: Eucalyp/Shutterstock

Hvert år lige efter sommerferien ringer flere end ellers til Djøf om stress. Men problemet kan forebygges. Her er to ting , du kan gøre, inden du tager afsted.

Hvert år, når sommerferien er slut, og djøferne vender tilbage til deres job, ringer telefonen i Djøfs Rådgivning hyppigere om problemer med stress end ellers.

For ønsketænkningen med, at 'jeg skal bare lige hen til ferien, så får jeg blæst hovedet tomt og falder helt ned', holder ikke i praksis.

"Modsat, hvad man måske drømte om, er problemet ikke forsvundet, når du kommer tilbage fra ferie. Tværtimod vender du tilbage til præcis det samme problem, og det føles ofte endnu tungere end før, for nu har du ikke en sommerferie at se frem til," siger chefen for Djøfs Rådgivning, Mette Knudsen.

"Problemet ligger også og ulmer under din ferie og kan også forstyrre dén afslapning på din ferie, som du har så meget brug for," siger hun.

Tal med din chef før ferien

Derfor råder Mette Knudsen til, at man prøver at tage problemet op med sin chef, før man går på ferie.

"Start dialogen allerede nu. Få taget en samtale med din chef eller din tillidsrepræsentant om det, der belaster dig, inden du går på ferie," opfordrer hun.

"I kan måske ikke nå at få løst problemet. Men I kan få lagt en plan for, hvordan det skal håndteres, når du er retur fra ferien. Så kan du bedre få ro i din ferie, og det vil heller ikke føles lige så uoverkommeligt for dig at starte den første dag efter ferien."

Hvis det ikke kan nås

Men hvis det ikke lade sig gøre praktisk at få talt med din chef inden ferien – måske fordi chefen allerede er gået på ferie – så undersøg, hvilke muligheder for hjælp din arbejdsplads har, hvis en medarbejder er ramt af stress. Mange arbejdspladser har anonyme psykologordninger, selvom du måske ikke ved det.

Tal også gerne med din tillidsrepræsentant, hvis du har en sådan.

Endelig kan du med fordel forberede din samtale med chefen, så du er velforberedt, når I begge er vendt tilbage fra ferie. Så kan du også lettere lægge det fra dig i ferien.

Se boks under artiklen med flere råd om stress og sommerferie.

Stresslæge: Rammer endnu hårdere efter ferien

Du er ikke alene, hvis du håber, at din stress er gået væk, når du har holdt ferie.

Seniorforsker, stresslæge, dr.med. Bo Netterstrøm, siger til A4 Arbejdsmiljø, at danskerne har for store forventninger til, hvad ferie kan gøre for deres stressniveau.

Ferien er ikke et mirakelmiddel. Jobbet, chefen og bunkerne på skrivebordet venter på dig, når du vender tilbage. Og faktisk kan presset og følelsen af stress ramme endnu hårdere efter ferien, fordi du har slappet af og lukket ned for aktivitetsniveauet i hjerne og krop i ferien, siger han til A4 Arbejdsmiljø.

Man er ganske enkelt ikke oppe i lige så højt gear som før ferien, og når man så vender retur til den samme stress som før, kan det udløse en følelse af, at alt er op ad bakke og efteråret uoverskueligt, siger han.

Helbredsforsikring fik flere stressanmeldelser efter sommerferien

DR kunne sidste år fortælle, at pensionsselskabet PFA i månederne efter sommerferien fik 26 pct. flere stressanmeldelser i forhold til gennemsnittet blandt kunder med en PFA Helbredsforsikring.

Tallet viste en tendens, som man kunne genkende i Dansk Psykologforening, Dansk Magisterforening og i ingeniørernes fagforening, IDA, skrev DR.

Gode råd om stress og sommerferie fra Djøf

  • Få taget hul på dialogen om stress nu. Sommerferien løser ikke problemet.
  • Hvis din chef allerede er rejst på ferie, så undersøg, hvilke muligheder for hjælp din arbejdsplads har med hensyn til stress.
  • Ofte skaber sommerferien en kunstig deadline, fordi vi ønsker at gå på ferie med forholdsvist rent bord. Måske kan visse opgaver godt ligge ferien over.
  • Overvej et tjek hos din læge for få udelukket, at dine symptomer skyldes noget andet end stress, og for at få en lægefaglig vurdering af, hvorvidt du har behov for en sygemelding.

Kilde: Mette Knudsen, chef for Djøfs Rådgivning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Per Knudsen
4 år siden
Min observation er at flere får stress af privatlivet end af arbejdslivet. Fx ved at have en irriterende ægtefælle eller at skulle fragte børn frem og tilbage til bestemt tid. Men det er nemmere at skylde arbejdet for problemet med stress end familien. Og under ferie skal man netop være sammen med familien. Voila ! Derfor stress under og efter ferien.