Ferie

Ny ferielov skaber forvirring: Djøfs ferieberegner kan hjælpe

23.4.2019

af

Foto: Anna Jedynak/Shutterstock

Foto: Anna Jedynak/Shutterstock

Hvad sker der med din ferie, når den nye ferielov træder i kraft? Det er kompliceret, og derfor har Djøf udviklet en ferieberegner. Den kan du prøve her – og du kan også få svar på, hvorfor det kan være en god idé allerede nu at tale med din chef om din sommerferie i 2020.

Vi får ny ferielov 1. september 2020, og Djøf tager forskud på fremtiden med en spritny ferieberegner. Du kan allerede nu indtaste dine oplysninger i ferieberegneren og følge din feriesaldo efter 1. september 2020.

"Vi vil i god tid vise dig, hvordan du holder styr på dine feriedage, når den nye ferielov er trådt i kraft, for det bliver lidt vigtigere end før," siger Djøfs ferielovsekspert, Peter Salling Petersen.

Feriesaldoberegneren vil bl.a. kunne fortælle dig, hvornår du får brug for at bede om 'ferie på forskud' – en af den nye ferielovs nyskabelser, som vi kommer tilbage til nedenfor.

Du kan bruge feriedagene med det samme

Den nye ferielov giver dig ikke mindre ferie. Du har fortsat samme antal lovbestemte feriedage som nu: Nemlig 25 optjente feriedage pr. år – eller 2,08 pr. måned. Det nye er måden, hvorpå ferien beregnes (du kan se alle detaljerne på djoef.dk/ferielov).

I dag kommer din optjente ferie til rådighed én gang om året, nemlig pr. 1. maj. Med den nye lov kan du afholde din ferie, samtidig med at du optjener den.

"Derfor kaldes det også 'samtidighedsferie'," forklarer Peter Salling Petersen.

Den ferie, du optjener den ene måned, vil du allerede kunne bruge måneden efter. De 2,08 dages ferie, du optjener i september 2020, vil du altså kunne holde i oktober.

Den nye ferielov bliver indført for at tage hensyn til nye lønmodtagere på arbejdsmarkedet. I dag risikerer en nyuddannet fx at skulle vente op til 16 måneder på at kunne holde betalt ferie.

Tal med din chef allerede nu

Nu og frem til 1. september befinder vi os i en overgangsperiode til den nye ferielov.

Overgangsperioden indebærer, at du kun vil kunne opspare max. 16,7 feriedage til din sommerferie i 2020.

Så hvis du gerne vil holde fire ugers sommerferie eller allerede har købt den store USA-tur, kan det være fornuftigt ikke at bruge al den ferie, du har til rådighed i perioden 1. maj 2019 – 30. april 2020, men i stedet planlægge at gemme noget af ferien til sommeren 2020.

"Hvis du er ansat i en privat virksomhed, kan det være en god idé allerede nu at aftale det med din chef. I kan fx aftale, at du pr. 1. maj 2020 overfører op til fem dages ferie til sommeren 2020, så du har dem til at supplere din sommerferie i 2020," forklarer Louise Juhl fra Djøfs Rådgivningscenter, som rådgiver medlemmerne om den nye ferielov.

Du kan ikke risikere at strande med for meget overført ferie. De dage, du ikke når at bruge, overføres automatisk til det nye feriesystem 1. september 2020.

Hvad med min 6. ferieuge?

Har du ekstra feriefridage, 6. ferieuge eller tilsvarende i din overenskomst, husaftale eller kontrakt, kan du også spæde op med dem, så du får flere end 16,7 sommerferiedage i 2020.

"De ekstra feriedage berøres ikke af den nye ferielov, og har du ret til dem, er det altså ikke sikkert, du behøver gemme noget ferie til den store tur til USA," forklarer Louise Juhl.

Den nye ferielov vedrører i øvrigt kun de fem uger, som er sikret igennem ferieloven.

"Alt, hvad der ellers er aftalt for din arbejdsplads, fx igennem en overenskomst, ændres ikke af den nye ferielov," understreger hun.

I stat, region og kommune har alle ansatte fem ekstra feriefridage. Dagene tildeles fortsat hvert år den 1. maj.

Så når den nye ferielov træder i kraft, har mange altså både de lovsikrede fem uger – som afholdes og optjenes 'samtidigt' – og så 'gamle' ekstra feriefridage, som fortsat afholdes 'forskudt'.

Skal jeg bede om ferie på forskud til min efterårsferie i 2020?

"Sørg for at få et godt overblik over dit ferieregnskab, når den nye lov træder i kraft," siger Peter Salling Petersen.

Det er dét, som Djøfs nye ferieberegner kan hjælpe dig med.

Du skal fx bruge overblikket, når efterårsferien 2020 nærmer sig. For da er du lige begyndt at optjene ferie løbende og vil kun have 2,08 dages ferie optjent, når vi når uge 42 – efterårsferieugen.

Så hvis du alligevel gerne vil holde en hel uges ferie, skal du bede om 'ferie på forskud'. Det er en mulighed i den nye ferielov for at hjælpe de ansatte, så de kan holde ferie først på ferieåret, hvor de kun vil have optjent få feriedage.

Djøf: Bør ikke være svært at få ferie på forskud

Djøf forventer ikke, det bliver svært at lave aftaler med arbejdsgiveren om at få ferie på forskud.

"Man har med den nye lov sigtet på, at de ansatte så vidt muligt skal kunne holde ferie, som de plejer," forklarer Peter Salling Petersen.

Muligheden for ferie på forskud sikrer, at de ansatte godt kan holde ferie tidligt i ferieåret, hvor de kun har sparet få dage op. Loven sørger samtidig for, at den ansatte ikke kan løbe fra regningen. Stopper man i jobbet, inden ferien holdt på forskud er 'tilbagebetalt', kan arbejdsgiveren modregne resten i lønnen.

Vanskeligt stof for arbejdsgivere

Mange arbejdsgivere sidder lige nu og er i gang med at finde ud af, hvad den nye ferielov går ud på. Det kan nogle steder føre til lidt forvirring rundt omkring på arbejdspladserne, oplever Louise Juhl og Peter Salling Petersen.

Men der er stadig god tid til at få skabt nogle fleksible systemer, som gør det muligt at holde ferie på forskud og på den måde imødekomme de ansattes ønsker, vurderer de. 

Få mere at vide

djoef.dk/ferielov kan du få svar på det meste om den nye ferielov og overgangsperioden frem til 1. september 2020.

Du kan se, hvad den nye ferielov betyder for dig, og finde svar på de oftest stillede spørgsmål:

  • Hvorfor er det en god idé at gemme noget af min ferie til sommeren 2020?
  • Vil jeg kunne nå at optjene nok ferie til at afholde efterårsferie i 2020?
  • Hvorfor bliver mine feriepenge indefrosset?
  • Hvordan beregnes mine indefrosne feriepenge?
  • Hvad sker der med de penge, som bliver indefrosset?
  • Hvad betyder den nye lov for feriefridage, den sjette ferieuge og særlige fridage?

Hvis du har spørgsmål, så ring (33 95 97 00) eller chat med Djøfs Rådgivningscenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet