Regionerne

Regeringen vil skrotte grønne opgaver i reform

7.2.2019

af

Foto: Kim Rune/Ritzau Scanpix

Foto: Kim Rune/Ritzau Scanpix

Løkke vil nedlægge regionerne og flytte opgaverne over til stat og kommuner. Men klimatilpasning, energiomstilling og cirkulær økonomi skal ingen steder hen. Opgaverne 'bortfalder' i regeringens sundhedsreform.

Vi skal være verdens bedste til grøn omstilling, mener regeringen.

Men de opgaver med klimatilpasning, energiomstilling og cirkulær økonomi, som regionerne i dag kan løfte på tværs sammen med kommuner og private virksomheder og skaffe EU-penge til, forsvinder ned i et hul i Lars Løkke Rasmussens varslede sundhedsreform.

Opgaverne flyttes nemlig hverken til stat eller kommuner, men 'falder bort' i planen, som Løkke gennemfører, hvis flertallet for at nedlægge regionerne holder efter folketingsvalget.

Se i faktaboksen under artiklen om, hvor regionernes opgaver skal flyttes hen, og hvad der bortfalder.

Borgmester: Vi kan ikke alene

Det er ikke smart, lyder det fra Hjørring Kommunes borgmester, Arne Boelt (S).

Kommuner kan ikke stå med klimaudfordringer alene, for hvor skal pengene og kompetencerne komme fra, siger han.

"Vand har det fx med at løbe ind i nabokommunen. Det er nødvendigt, at der er en instans over os, som samler os kommuner omkring det."

Nordjyderne kan bl.a. se frem til, at vandstanden i Limfjorden ifølge prognoser stiger med mellem 75 cm og tre meter.

"Det er vi nødt til at samle alle kræfter om på regionalt og nationalt niveau. Så hvis man fjerner de opgaver, som regionerne i dag påtager sig på det her område, er man altså nødt til at finde ud af at lægge dem et andet sted," siger Arne Boelt.

Grøn tænketank: Der vil mangle et administrativt niveau

Den grønne tænketank Concito er videnspartner på klimaprojektet Coast to Coast Climate Challenge, som ledes af Region Midtjylland. Det har 30 samarbejdspartnere, herunder regionens 19 kommuner, og det er lykkedes at skaffe 52 mio. kr. hjem i EU-founding til 37 forskellige projekter under Coast to Coast-paraplyen.

"Nu er forventningen tilsyneladende, at kommunerne selv skal løfte klimaopgaverne. Men det vil være ekstremt uheldigt for den danske klimatilpasningsindsats," siger international chef i Concito, Jarl Krausing.

"Der kommer til at mangle et administrativt niveau mellem stat og kommuner. Tag de klimaindsatser, som i særdeleshed Region Hovedstaden og Region Midtjylland har ydet. De har været ganske afgørende for de to regioners kommuner."

Der er brug for fælles læring og fælles projekter, når det handler om klima, understreger han.

"Vi er ude i et nyt og meget kompliceret sagsområde, som går på tværs af kommunegrænser. Vand respekterer jo ikke kommunegrænser."

Chefkonsulent: 'Mit job er bortfaldet'

Kristine Vik Kleffel er en af de djøfere, som arbejder med klimaopgaver i regionerne.

Hun er chefkonsulent i Center for Regional Udvikling i Region Hovedstaden og er bl.a. med til at udvikle og følge op på tværgående klimatilpasningsprojekter med fx kommuner, forsyningsselskaber og vidensinstitutioner, som regionsrådet har bevilget midler til.

"Ja, mit job er forsvundet i sundhedsreformen. Mine opgaver er lagt i den kasse, som i planen hedder 'bortfaldet'."

Hun og kollegerne har galgenhumoristisk joket med, at så kan de skrive 'bortfaldet' på Facebook, ligesom man skriver 'single' eller 'i et forhold'.

Håber på nyt job, hvis det sker

Hun regner dog med, at hun kan finde et nyt job, hvis hun mister jobbet i regionen på grund af sundhedsreformen.

"Der bliver brug for djøfere inden for klimatilpasning i de kommende år. Jeg håber på, at jeg kan finde et andet job inden for området med de kompetencer, jeg har," siger hun.

"Men det bekymrer mig, hvis det ender med, at der ikke længere er en instans, som kan være fødselshjælper og samle kommuner, forskere og erhvervslivet om at udvikle gode løsninger til borgerne."

Hvad kan I, som kommunerne og private partnere ikke selv kan finde ud af sammen, hvis I ikke er der?

"Samarbejde kommer ikke af sig selv. Det, vi kan i regionerne, er at facilitere processer og projekter på tværs, så den grønne dagsorden rykker. Vi har en højt specialiseret viden, som ikke engang de allerstørste kommuner nødvendigvis har. Det er alt det, som bortfalder," siger Kristine Vik Kleffel.

Kendt meteorolog: Der skal mere tryk på

Meteorolog og klimaformidler, Jesper Theilgaard, deltog på en konference med de sjællandske kommunal- og regionalpolitikere, som Kristine Vik Kleffel var med til at arrangere.

"Opgaven må ikke forsvinde, fordi man vil nedlægge regionerne. Der skal tværtimod meget mere tryk på den, end regionerne har kunnet give den, og det skal være på landsplan," siger Jesper Theilgaard.

Der er nødt til at være en overordnet instans, som kan handle, fastslår han.

"Kommunerne kan ikke bare lave klimatilpasning hver for sig, det batter ikke, eller de risikerer at skade nabokommunen."

Sådan fordeles regionernes overgaver i Løkkes sundhedsreform

Sundhed:

  • Ansvaret for sygehusdrift og sundhed overføres til staten i en ny national myndighed, Sundhedsvæsen Danmark, som placeres i Aarhus. Driftsopgaverne overtages af fem statslige sundhedsforvaltninger, men forbliver i de fem nuværende regionshovedsæder i Hillerød, Sorø, Vejle, Viborg og Aalborg.

 Andre opgaver end sundhed, der flyttes:

  • Kollektiv trafik overgår til kommunerne.
  • Kultur/uddannelse overgår til staten.
  • Miljøopgaverne jordforurening og råstoffer overgår til staten (Miljøministeriet). Det sker ifølge planen for at samle faglige kompetencer og sikre national prioritering på tværs af kommunegrænser. Der forventes samtidig en effektiviseringsgevinst på 500 mio. kr. på administrationen af miljøområdet frem mod 2030.

 Opgaver, der bortfalder:

  • Klimatilpasning, energiomstilling, cirkulær økonomi (genanvendelse og ressourceeffektivitet) og grøn omstilling.
  • 'Mobilitet', som er alt andet end almindelig transport: Supercykelstier, samkørselsordninger, forsøg med delebiler etc.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet