Løn

Advokater får flotte lønstigninger – men arbejdspresset vokser

4.12.2019

af

Foto: Stacey Newman/Shutterstock

Foto: Stacey Newman/Shutterstock

Advokaternes lønninger er steget markant det seneste år. Lønnen hænger imidlertid sammen med voldsomme arbejdsuger, der ofte ligger et godt stykke over 50 timer. Arbejdsgivernes krav til de ansatte er utidssvarende, lyder det fra formanden for Djøf Advokat.

Det seneste år er lønnen til advokater ansat i advokatbranchen steget med 6,1 % – året før lå den gennemsnitlige lønstigning på 2,4 %. Med en stigning i forbrugerprisindekset på 0,5 er det altså blevet til en reallønsfremgang på 5,6 %. Det viser Djøf Advokats lønstatistik for 2019.

Det er rigtig flotte månedslønninger, konstaterer Mathias Krarup, formand for Djøf Advokat.

”En gennemsnitlig stigning på over 6 % er virkelig højt. Og det betyder, at medarbejderne i branchen bliver honoreret for det hårde arbejde, de leverer.”

En advokat i Storkøbenhavn med en anciennitet på mellem et og to år har en bruttoløn på 73.993 kroner om måneden i gennemsnit. I resten af landet – undtaget Aarhus, Odense og Aalborg – ligger den på 59.707 kroner om måneden.

Tid er penge

Men det er faktisk ikke lønningerne, der er interessante ved den årlige lønstatistik, siger Mathias Krarup. Det interessante er arbejdstiden.

Ansatte advokater arbejder i gennemsnit 46 timer om ugen og advokatfuldmægtige 47 timer. Og i Storkøbenhavn – især i de helt store advokatvirksomheder – bliver der virkelig arbejdet igennem. Altså der, hvor lønningerne samtidig ligger i top.

Næsten halvdelen af de ansatte i de store advokathuse arbejder 50 timer om ugen eller mere. Billedet var det samme sidste år. Arbejdstiden står i stampe.

”Det må være et udtryk for, at branchen ikke har formået at lytte de tendenser, der er i samfundet og også i advokatbranchen,” siger Mathias Krarup.

Han peger på en Djøf-undersøgelse fra oktober måned, der viser, at to ud af tre Djøf-medlemmer, som er ansat på et advokatkontor, overvejer at forlade branchen.

”Den altovervejende årsag er manglende work-life balance, så det kan se ud til, at advokatbranchen har fat i den forkerte ende,” siger Mathias Krarup.

Skal lønnen ikke ned for at få arbejdstiden ned?

”Set i lyset af antallet af timer, arbejdspres og det, at advokater altid skal stå til rådighed, er lønnen ikke høj. Men alt det her er selvforstærkende, fordi der i advokatbranchen er en ejerkreds, som traditionelt set hiver rigtig mange penge hjem. Og hvis det skal kunne lade sig gøre, er der jo nogle, der skal arbejde rigtig hårdt,” siger Mathias Krarup.

Men det kan simpelthen ikke passe, at det ikke kan lade sig gøre at have et job som advokat, hvis man også gerne vil kunne hente sine børn, siger han.

”Så det kan være en opfordring til advokatbranchen om at se på mere moderne og alternative karriereforløb. Man kunne starte oppefra og gribe det strukturelt anderledes an. Altså tænke i nye baner – det gælder hele vejen rundt.” 

Jeg er ikke enig i, at man kun kan være ambitiøs og arbejde med spændende sager, hvis man arbejder rigtig mange timer og altid skal stå til rådighed. Det er i langt højere grad ambitiøst at have et spændende arbejde og samtidig have rum til familien og andre interesser ved siden af

Mathias Krarup, formand, Djøf Advokat

Ingen planer om færre timer

Det er som nævnt de store advokathuse, der ligger i top, både når gælder arbejdstid og løn.

Vi har spurgt Gorrissen Federspiel, hvordan arbejdstiden er hos selskabet, om den har ændret sig de senere år, og om der er planer om at sænke arbejdstiden. HR-direktør Sara Jursic har svaret via en mail.

”Hvad angår det konkrete timetal, kommer vi det ikke nærmere, end at vi kan genkende billedet. Og vores oplevelse er, at arbejdstiden har ligget på et relativt stabilt niveau.”

Men Sara Jursic skriver også, at firmaet lægger vægt på, at de ansatte kan kombinere et arbejdsliv med et spændende privatliv.

”Og vi giver vores medarbejdere, i det omfang det er muligt, fleksibiliteten til, at de selv kan tilrettelægge deres arbejde.”

Men hun tilføjer:

”Helt overordnet set kan vi godt genkende billedet af, at vi er en faggruppe, som arbejder lidt mere end gennemsnittet af danskerne. For det første ligger det indbygget i faget på den måde, at vores sager ofte medfører perioder med spidsbelastning. For det andet er vi et ambitiøst advokathus, der har mange af branchens mest spændende sager, som ofte vil kræve en ekstra indsats.”

Vi har også spurgt til arbejdstiden hos Plesner. Her svarer managing partner Tom Kári Kristjánsson også via mail.

”Det er rigtigt, at vi arbejder meget. Vi har dybt engagerede medarbejdere, som både er parat til at tage et ansvar, når en større transaktion nærmer sig en afslutning, en udfordrende sag skal for retten, eller en krævende opgave skal løses for en klient.”

Mathias Krarup oplever ikke, at det er virkeligheden blandt ambitiøse ansatte i advokatbranchen og andre steder.

"Jeg er ikke enig i, at man kun kan være ambitiøs og arbejde med spændende sager, hvis man arbejder rigtig mange timer og altid skal stå til rådighed. Jeg oplever, at der er sket et skifte blandt vores medlemmer: Det er i langt højere grad ambitiøst at have et spændende arbejde og samtidig have rum til familien og andre interesser ved siden af – altså work-life balance."

Tom Kári Kristjánsson skriver, at Plesner har en meget høj medarbejdertilfredshed. Han svarer til gengæld ikke på, om firmaet har planer om at sænke arbejdstiden. 

Men hvad siger Mathias Krarup?

Hvordan ser den gennemsnitlige arbejdstid ud i lønstatistikken næste år?

”Den ser nok ud som i år. Desværre.” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Hasse Gårde-Askmose
4 år siden
Hold da op!!! Dengang jeg arbejdede som advokat, fik.....osv. osv. osv. Kom med nogle flere oplysninger. Medianlønnen osv.