Det første job

Studiejob kan sikre dig fastansættelse

4.9.2018

af

Foto: Jack Frog/Shutterstock

Foto: Jack Frog/Shutterstock

Et studiejob giver ikke kun et supplement til SU’en – det fører også i mange tilfælde til det første job som nyuddannet. En ny Djøf-undersøgelse viser, at mange dimittender bliver ansat hos en arbejdsgiver, de har været tilknyttet, mens de studerede.

Opgaverne trak selvfølgelig, men udsigterne til en mulig fastansættelse var et ekstra trækplaster, da Henrik Hallengreen søgte studiejob.

”Jeg kom direkte fra et andet studiejob, og lidt kynisk tænkte jeg, at ud over spændende opgaver, hvor var der så den største udsigt til, at jeg kunne blive, når jeg var færdig med studierne.”

Henrik Hallengreen blev cand.oecon. for halvandet år siden, men allerede inden kandidattitlen var i hus, var han lovet fastansættelse hos sin arbejdsgiver, Asset Advisor Fondsmæglerselskab A/S.

36 procent af de nyuddannede djøfere gør ligesom Henrik: De får job på en arbejdsplads, de har været tilknyttet under studietiden – primært som studentermedhjælper, men det kan også være i form af praktikforløb eller i forbindelse med projektopgaver eller speciale. Det viser en ny undersøgelse fra Djøf.

De fleste er blevet ansat, fordi arbejdsgiver har hevet fat i dem og har tilbudt dem at fortsætte i et ’rigtigt’ job, efter at de er færdige med deres studie. Resten har søgt via almindelige jobopslag eller uopfordrede ansøgninger hos tidligere arbejdsgivere.

”Henrik fyldte så rigeligt stolen ud”

Henrik Hallengreen og hans chef, Per Gramstrup, der er adm. direktør i Asset Advisor, havde en aftale om, at når Henrik nærmede sig afslutningen på studiet, skulle de tale sammen om fremtiden.

”Vi ansatte Henrik til at løse et par konkrete, lidt tungere opgaver, men med det sigte, at hvis det lykkedes, så var der en mulighed for, at han kunne blive, når han var færdig med studierne.”

Og det lykkedes, for som Per Gramstrup siger: ”Henrik fyldte så rigeligt stolen ud.” Så Henrik Hallengreen gik direkte fra studenterjob til en fuldtidsansættelse, da han var blevet kandidat.

”Studentermedhjælpere kan ofte være stærke kandidater”

Finansministeriet ansætter løbende studentermedhjælpere. Og en del af de nye medarbejdere i Finansministeriets departement har da også tidligere været studentermedhjælpere, skriver afdelingschef Peder Lundquist i en mail. Han har bl.a. ansvaret for rekruttering.

”Vi fører dog ikke tal på hvor mange. Men tidligere studentermedhjælpere kan ofte være stærke kandidater. Dels er vi heldige at kunne tiltrække nogle af de bedste studerende, så kompetenceniveauet er højt, og dels er der en lille fordel ved at kende huset,” skriver han.

Han understreger dog, at tidligere studentermedhjælpere gennemgår en ansøgningsproces med test og flere samtalerunder på lige fod med andre ansøgere.

”Vi tilstræber at tiltrække så bredt som muligt blandt kandidater. Et studiejob i Finansministeriet er således ikke i sig selv et udslagsgivende kriterium, hvis ikke man ligger i top på centrale kompetencer,” lyder det fra Peder Lundquist.

”Det kan godt være lidt svært at få det første job”

Per Gramstrup fra Asset Advisor ser studenteransættelser som en god mulighed for at se en potentiel kommende medarbejder an på. Og Henrik er ikke den første studentermedhjælper, han har holdt på.

”Her i Aarhus er vi jo forkælede ved, at universitetet spytter en masse dygtige kandidater ud. Og de ved godt, at det gælder om at komme i gang med arbejdslivet, mens de læser. Dels fordi de får nogle input fra den virkelige verden med ind i deres studie, så det bliver nemmere at forstå det, de lærer. Men også fordi det stiller dem langt bedre, når de skal ud og finde et job, hvis de gerne vil blive i byen, hvor udbuddet af arbejdskraft inden for vores felt, kapitalforvaltning, er stort.”

Og det var nøjagtig dét, Henrik Hallengreen vurderede.

”Vi ved jo, at vi skal ud og have det første job, når vi er blevet kandidater, og det kan godt være lidt svært. Så for mig har det her været en god måde at gøre det på,” siger han.

Og det betød også, at Henrik Hallengreen var sikret et job, mens han stadig var i gang med specialet og dermed ikke skulle bruge en masse energi og tankevirksomhed på et finde et job.

Hvis ikke et studiejob fører til en ansættelse på arbejdspladsen som færdiguddannet, kan det alligevel sagtens spille ind på mulighederne for et job. Ifølge Djøfs undersøgelser angiver de dimittender, der har fået deres første job, ’erfaringer fra studiejob’ som en af de primære årsager til, at de fik jobbet. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet