Jura

Mere kamp om pladserne i provinsen end i København

13.8.2018

af

PR-foto: Julia Spicina/Aalborg Universitet

PR-foto: Julia Spicina/Aalborg Universitet

Jurastudiet i Aalborg er med i toppen, både når det gælder karakterkrav og popularitet. Og så får de statslige udflytninger ledigheden til at rasle ned for nyuddanede nordjyske kandidater.

Landets nordligste jurastudium – på Aalborg Universitet – ligger med 2,2 ansøgere til hver af årets 124 studiepladser også i år på top 10-listen over de djøf-uddannelser, der har flest 1. prioritets-ansøgere pr. plads.

Forklaringen er ikke, at man kan slippe billigere ind i Aalborg. Karakterkravet endte i år på 9,7 i år, hvilket er lidt højere end på jura i Aarhus og på samme niveau som i København.

"Hovedparten af vores studerende kommer fra vores eget lokalområde, selvom vi selvfølgelig også har studerende, der flytter hertil for at læse hos os," forklarer institutleder Ulla Steen.

(Artiklen fortsætter under tabellen).
Stadig flere ansøgere

Jura i Aalborg er landets yngste juridiske kandidateksamen, og det er i år 10 år siden, de første bachelorstuderende indtog Juraens Hus på Aalborg Universitet.

På forskningssiden er flagskibene centre med fokus på henholdsvis cybercrime, socialret og udsatte børn og unge plus familiebegrebet i et moderne samfund med mange slags familiekonstellationer.

Studiet har siden åbningen været en støt stigende succes målt på ansøgertal. Og ser man på antallet af ansøgere pr. studieplads, er det også vokset: Fra 1,7 ansøgere pr. plads i 2008 over 1,9 i 2013 til 2,2 i år.

Nordjysk nærhed både til professorer og samfund

Som instituttets særkende fremhæver Ulla Steen, at man satser på nærhed mellem de studerende og underviserne, også med professorerne, fra dag ét. Samtidig har instituttet et tæt samarbejde med lokale myndigheder, virksomheder og advokatkontorer.

"Det lokale samarbejde mellem universitet og omgivende samfund er et særkende for hele Aalborg Universitet og altså også for os. Vores omgivelser heroppe ved godt, at Aalborg og Nordjylland ikke ville være det samme uden Aalborg Universitet," siger hun.

"Samarbejdet med aftagerne af vores juridiske kandidater fungerer efter min mening ualmindelig godt her i det nordjyske."

Udflytninger stor gevinst

Til gengæld har ledigheden for nyuddannede djøfere fra Aalborg Universitet traditionelt hørt til de højeste i landet. Det lokale djøf-arbejdsmarked er lille, og det er svært at finde studierelevante studenterjobs.

Men arbejdsløsheden for dimittenderne er for nedadgående. I maj 2016 var den 25,3 pct. for djøf-kandidaterne fra Aalborg samlet set. I maj 2018 var tallet faldet til 16 pct. og dermed ved at være nede på djøf-fagenes landsgennemsnit på 12,7 pct.

Ikke mindst på jura går det godt med beskæftigelsen for kandidaterne fra Aalborg Universitet. Også med den lokale beskæftigelse.

Udflytningen af statslige arbejdspladser har givet nye juristjob i Ankestyrelsens afdeling i Aalborg, i Statens Administration i Hjørring og i forskellige divisioner i det nye Skattevæsen.

I de sidste to år er 50 procent af de færdige jurakandidater blevet ansat i Ankestyrelsens udbyggede afdeling i Aalborg, fortæller Ulla Steen.

"Vores jura-kandidater er i de seneste år kommet hurtigt i job."

"Men jeg tror ikke, det er dét, de unge tænker mest på, når de søger ind hos os. De søger ind, fordi de mener, at jura er et godt fag med muligheder overalt i samfundet." 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet