Flextid

Det er okay at spille golf i arbejdstiden - for nogle

30.8.2018

af

Foto:Shutterstock

Foto:Shutterstock

En forsikringsvirksomhed bortviste en salgschef, fordi de via et GPS-system i hans private bil kunne se, at han havde været på golfbanen i arbejdstiden. Men bortvisningen var uberettiget, har Landsretten vurderet. Læs mere om, hvornår det er ok at klare private ærinder i arbejdstiden.

En forsikringsvirksomhed havde fået nys om, at deres salgschef somme tider var på golfbanen i løbet af arbejdsdagen. Virksomheden havde installeret en GPS-tracker i hans private bil af hensyn til kørselsregnskabet, og da de gennemgik den, kunne de se, at de havde ret i deres formodning. Det førte til en bortvisning af salgschefen.

Men bortvisningen var ikke berettiget, har Vestre Landsret vurderet ifølge Iuno.dk, der har opridset sagen.

For selv om salgschefen nogle gange spillede golf i arbejdstiden, kunne man altid komme i kontakt med ham – og det gjaldt også uden for almindelig arbejdstid. Så Landsretten mente derfor ikke, at han forsømte sine arbejdsopgaver ved at tage på golfbanen. Og han havde i øvrigt også en aftale om, at han selv kunne bestemme, hvornår han var på kontoret. 

Mange djøfere kan ordne private ting i arbejdstiden

Selv om det nok er de færreste djøfere, der spiller golf i løbet af arbejdsdagen, så kunne en arbejdsdag godt se sådan her ud:

Du møder ind på jobbet klokken 8.30, lidt efter frokost forlader du kontoret nogle timer for at ordne nogle private ærinder. Om eftermiddagen er du igen et par timer på ’pinden’, inden du tager hjem til familien. Du klarer nogle arbejdsrelaterede telefonopkald på vej hjem, og om aftenen svarer du på en række arbejdsmails og gennemskriver et notat.

For ligesom salgschefen har mange djøfere nemlig en indbygget fleksibilitet i deres arbejdsliv, siger René Óli Rasmussen, chefkonsulent i Djøf.

”Vi kan nok ikke sige, at der er mange, der har grønt lys til at tage ud at spille golf. Men der er mange, der godt lige kan smutte i løbet af arbejdsdagen for at vende tilbage til arbejdet senere. Og det gælder også dem, der er ansat på 37 timer. De fordeler bare timerne ud over dagen, og i mange tilfælde tager de også aftenen i brug.”

Men der er ét helt afgørende element i det her, understreger René Óli Rasmussen.

”Du skal have en aftale med din arbejdsgiver om, at det er i orden. For hvis din arbejdsgiver har accepteret det, og der ikke er lavet om på den aftale, så kan du ikke blive bortvist for udeblivelse. Mundtlige aftaler er lige så bindende som skriftlige, men de er svære at dokumentere. Så vores anbefaling er, at du sikrer dig, at det fremgår af din ansættelseskontrakt, af personalehåndbogen, en lokalaftale eller en særlig skriftlig aftale, du har indgået med din chef. Og jo mere detaljeret din aftale er – desto bedre.”

René Óli Rasmussen vurderer dog, at fleksibiliteten generelt set er mest i arbejdsgivers favør. 

Ingen godtgørelse for overvågning

Den golfspillende salgschef fik som nævnt medhold i, at bortvisningen af ham var uberettiget, og at han derfor havde ret til løn i opsigelsesperioden og til en godtgørelse for uberettiget opsigelse.

Men overvågningen berettigede altså ikke til godtgørelse, selv om virksomheden ifølge Iuno.dk erkendte, at det var i strid med god databehandlingsskik. Men Landsretten lagde vægt på, at salgschefen var bekendt med, at GPS-trackeren både registrerede hans private og erhvervsmæssige kørsel. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet