Bestikkelsessag

Forstå grænsen mellem gaver og bestikkelse

3.7.2018

af

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dommen er faldet i Danmarkshistoriens største bestikkelsessag, men hvor går grænsen egentlig for, hvornår man som offentligt ansat modtager en gave, og hvornår man modtager decideret bestikkelse? Professor i strafferet Jørn Vestergaard optegner skellet her.

Danmarkshistoriens største sag om bestikkelse blev for nylig afsluttet, og de syv hovedpersoner fra henholdsvis IT-selskabet Atea og Region Sjælland blev alle idømt fængselsstraffe.

Men selvom gaveudvekslingerne i Atea-sagen virker åbenlyst odiøse, er der formentlig flere, der funderer over, hvor grænsen egentlig går mellem en forretningsmiddag og bestikkelse. Hvor meget kan man sige ja til i professionelt øjemed, uden at der er tale om lukrativ 'smørelse'?

Professor i strafferet ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard, giver her et overblik over de principielle juridiske aspekter, når det kommer til bestikkelse:

"Strafansvar forudsætter, at en bagatelgrænse er væsentligt overskredet," skriver Jørn Vestergaard i en mail til Djøfbladet.

"Ydelsen skal være egnet til at påvirke varetagelsen af tjenesten eller hvervet. Beskedne lejlighedsgaver ved runde fødselsdage, jubilæer og andre personlige mærkedage eller højtider vil ikke være omfattet af bestemmelserne om bestikkelse, ligesom der i øvrigt må ses på den sammenhæng, hvori en gave gives. Mange offentlige institutioner har desuden skrevne eller uskrevne regler og retningslinjer for, hvad den enkelte ansatte må modtage."

Jørn Vestergaard henviser til Moderniseringsstyrelsens vejledning om god adfærd i det offentlige af december 2017. I kapitel 6 præsenteres en række eksempler, som man med fordel kan gå ind og læse, men i hovedtræk opsummeres retningslinjerne for bestikkelse i følgende punktform: 

  • Offentligt ansatte bør generelt være meget tilbageholdende med at modtage gaver eller andre fordele i forbindelse med deres arbejde. Offentligt ansatte må selvsagt ikke modtage gaver eller andre fordele, der har karakter af bestikkelse. Dette vil være i strid med straffeloven.
  •  I få situationer vil offentligt ansatte dog kunne modtage en gave. For eksempel kan offentligt ansatte i særlige tilfælde modtage mindre gaver fra private personer eller virksomheder ved arrangementer af personlig karakter såsom runde fødselsdage, jubilæer eller afsked. Offentligt ansatte kan også modtage beskedne taknemmelighedsgaver i de særlige tilfælde, hvor det virker uhøfligt og vil være en skuffelse for giveren, hvis gaven returneres.
  •  Der kan gælde strengere regler på den enkelte arbejdsplads, som den ansatte skal følge.
  •  Det anbefales, at den ansatte i tvivlstilfælde drøfter sagen med sin leder.
  •  Hvis der fortsat er tvivl om, hvorvidt gaven må modtages, bør gaven ikke modtages.

Kilde: God Adfærd i det offentlige, december 2017. Af Moderniseringsstyrelsen, KL og Danske Regioner. 

 

 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet