Sommerguide

Er Google et pinligt visitkort for dig?

16.7.2018

af

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Søg på dig selv på Google og se, om du er tilfreds med det, der kommer øverst. Hvis ikke, så gør noget ved det. Hør hvordan.

(Denne artikel blev bragt første gang på djoefbladet.dk i marts 2018)

Internettet er dit bedste visitkort, når du skal søge job – jo dygtigere du er til at redigere billedet af dig selv, desto bedre kort på hånden.

Men hvad med dine afslørende likes, gamle selfies, der får dig til at se enormt selvoptaget ud, festbillederne og dine fortrudte kommentarer? Alt det, som også dukker op, måske endda øverst, når en mulig arbejdsgiver googler dig.

Disse spor af fortiden er vi villige til at betale penge for at få væk. Det viser et spilteoretisk eksperiment, som to nationaløkonomer har gennemført på Ekonomihögskolan på Lunds Universitet med 223 studerende.

"Ønsket om at filtrere informationen om én selv, er så stærkt, at man er klar til at betale for det," siger Jerker Holm, den ene af de to forskere bag forsøget, til Lunds Universitets nyhedssite.

Vi værner om vores online-brand

Astrid Haug rådgiver virksomheder og organisationer om at navigere i en digital verden. Hun mener, at det er udtryk for en øget bevidsthed om, at dét, der ligger på nettet, kan have konsekvenser for vores fremtid.

"Det kan være i forhold til de nære relationer, jobs, det offentlige, forsikringsselskaber og så videre. Vi værner i højere grad om vores online-brand – og med rette."

EU-dom giver ret at få fjernet søgeresultater

Siden en EU-dom i 2014 har EU-borgere rent faktisk haft 'retten til at blive glemt' og få søgemaskiner til at fjerne søgeresultater, som er 'forældet' eller 'irrelevant', også selv om oplysningerne hverken er ulovlige eller forkerte.

Hvordan Google implementer EU-Domstolens afgørelse, finder man under 'Privatliv og vilkår' på Google.

Der findes bureauer, som hjælper kunder med at anmode Google om slette søgeresultater. Bl.a. det danske firma Atak (se mere i boksen herunder).

Retten til at blive glemt

I 2014 afsagde EU-Domstolen en kendelse, der giver EU-borgere ret til at få fjernet søgeresultater om dem fra Google. Betydningen og konsekvenserne af afgørelsen har fagbladet Journalisten skildret i en lang række artikler.

En af historierne handler om et dansk firma, som hjælper borgere med at gå til Google for at få slettet søgeresultater.

Gå til kilden og få det slettet

Morten Vium, partner i firmaet Netværks Akademiet, underviser ledere og medarbejdere i virksomheder om strategisk networking og personlig branding på internettet. Han oplever sjældent, at hans kunder spørger, om han vil hjælpe dem med at få slettet ting.

"Et godt stykke ad vejen er man selv i kontrol med, hvad der ligger om én på nettet," understreger han.

"Har éns venner lagt noget ud, man gerne vil have væk, skal man skrive og bede vedkommende om at fjerne det. Længere er den ikke. Det er efter min mening 100 procent socialt acceptabelt at gøre det. Billeder, som er taget uden éns samtykke, har man ganske enkelt ret til at få fjernet," siger han.

"Det er helt naturligt, at man gerne vil pleje sit image på nettet. Det vil vi alle. Og det bør ikke gøres til et problem at bede andre om slette ting om dig selv."

Også journalister og medier, som har skrevet noget om én, man ikke synes er rimeligt, bør man kunne gå til og bede dem om at fjerne det, siger han.

Snyd algoritmen

Men du kan også selv gøre noget for at få det øverst, du gerne vil have vist, når folk søger på dig.

Morten Viums bedste fif er at købe et lille domæne i sit eget navn, hvis det er ledigt, og så oprette en hjemmeside i eget navn.

Derved 'snyder' du algoritmen – den matematik, som ligger bag rækkefølgen i, hvad der kommer op ved en Google-søgning – fordi hjemmesiden altid vil komme højt op i en søgning på dit navn.

Humlen er, forklarer han, at du ikke kan trække søgeresultater om dig selv ned, men du kan trække andre resultater op og dermed skubbe de resultater, du ikke vil have stående og blinke øverst, længere ned i søgningerne.

Køb dit eget domæne

Har du i forvejen en LinkedIn-profil, er du godt kørende, for den vil typisk altid dukke op i top-3 i en søgning på dit navn.

Dine profiler på Twitter, Kommunikationsforum, YouTube osv. kommer også altid højt op i en søgning.

"Det gælder om at generere sider, som indeholder dit navn," forklarer Morten Vium.

Og supplér så dine sociale profiler med en hjemmeside, opfordrer han.

"Det koster kun 45 kr. om året at oprette et lille dk-domæne. Du behøver ikke fylde ret meget i det. Et cv og et udvidet visitkort er nok. Og får du på et tidspunkt lyst til at publicere noget, fx dit speciale eller en opgave fra en efteruddannelse, så har du kanalen. Et domæne er til enhver tid en rigtig god karriereinvestering." 

Få kontrol over det, der ligger om dig på Facebook

  • Grove forhold kan du rapportere til Facebook og bede om at få slettet. Brug knappen 'Giv feedback på dette opslag'.
  • Indstil din Facebook-profil, så opslag/billeder, hvor du er tagget, skal godkendes af dig, inden indholdet tilføjes til din tidslinje.
  • Husk, at det rent faktisk er ulovligt at tage billeder af folk uden deres medvidende – og derfor kan man kræve at få fjernet disse fotos.
  • Skriv til dem, som har lagt noget ud om dig, du ikke ønsker, og bed dem om at fjerne det.

 

Kilde: Morten Vium

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Henrik Faursby Ahlers
5 år siden
Det er en meget fin artikel om retten til eget liv på Facebook, men det er altså ikke helt korrekt, når det står: “Husk, at det rent faktisk er ulovligt at tage billeder af folk uden deres medvidende – og derfor kan man kræve at få fjernet disse fotos. Skriv til dem, som har lagt noget ud om dig, du ikke ønsker, og bed dem om at fjerne det.” Kort sagt: fotos af personer, hvor de indgår i en større helhed, og hvor det primære fokus med fotoet ikke er den pgl. Enkelte person, kan ikke kræves fjernet. Er du i tvivl om du er ramt eller ej, så skriv til Akademikerens “Udvalg til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde” Find os her: UBVA.DK. Hilsen Henrik Faursby Ahlers Leder af sekretariatet