Uventede gæster

App skal hjælpe firmaer, der bliver ransaget

15.6.2018

af

PR-illustration: Bech-Bruun

PR-illustration: Bech-Bruun

Som et redskab til virksomheder, der får uanmeldte kontrolbesøg fra myndighederne, har advokatfirmaet Bech-Bruun udviklet en app. Det er naivt at tro, at virksomheder ikke har brug for den slags hjælp, mener partner.

I april kom det amerikanske forbundspoliti, FBI, på uanmeldt morgenbesøg hos Michael Cohen, som på det tidspunkt var en af Donald Trumps personlige advokater. FBI beslaglagde e-mails, dokumenter og forretningsfortegnelser om bl.a. betalingen til pornoskuespillerinden Stormy Daniels.

Den slags besøg kaldes dawn raids. De foregår også i Danmark – om end i mindre kulørte udgaver end besøget hos præsident Trumps advokat.

Herhjemme er det typisk EU-Kommissionen, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen eller Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, der udfører dawn raids. De gør det for at sikre sig bevismateriale, hvis virksomheden fx er mistænkt for at overtræde konkurrencereglerne. Sagerne drejer sig typisk om ulovlige prisaftaler mellem virksomheder eller misbrug af en dominerende markedsposition.

Skal forhindre fisketure

Advokatfirmaet Bech-Bruun har netop lanceret en såkaldt dawn raid-app. Firmaet har i lang tid leveret fysiske manualer til deres klienter om, hvordan de skal forholde sig, hvis de får uanmeldt besøg fra myndighederne.

”Der står, hvad reglerne er, og hvordan de skal forholde sig, hvis myndighederne kommer på dawn raid,” fortæller Peter Stig Jakobsen.

Han er partner i Bech-Bruun og har været med til at udvikle den nye app. Den skal gøre det lettere for virksomheder at reagere på en ransagning, fordi de dermed har manualer og kontaktoplysninger til advokater direkte på mobilen.

Men bør man som virksomhed ikke lægge sig fladt ned på ryggen, hvis myndighederne kommer, spørger Djøfbladet. Det er noget af det mest naive, Peter Stig Jakobsen nogensinde har hørt, svarer han.

”Det handler om, at virksomheden skal vide, hvad reglerne er i forhold til at samarbejde med myndighederne, så de undgår ærgerlige tvangsbøder. Men også om, at de ikke fortæller mere, end hvad myndighederne har ret til at vide. Et besøg skal jo ikke udvikle sig til en ren fisketur fra myndighedens side, hvor de undersøger mere end det, som besøget egentlig handler om.”

I løbet af de to uger, appen har været tilgængelig, har ingen firmaer brugt den til at kontakte Bech-Bruun.

Cirka 30 dawn raids om året

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er én af de myndigheder, der kommer på uanmeldte morgenbesøg – hos cirka 30 virksomheder om året. Kontorchef Stefan Kobbernagel fortæller, at styrelsen ikke har nogen officiel holdning til appen, som han ser som et logisk skridt i den teknologiske udvikling.

EU-Kommissionens danske kontor har hverken kommentarer til appen eller til, hvor ofte Kommissionen gennemfører inspektioner hos danske selskaber.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet inden deadline.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet