Udflytning koster djøfere studiejobs

18.2.2018

af

Foto: Asjbørn Sand/Ritzau Scanpix

Foto: Asjbørn Sand/Ritzau Scanpix

Udflyttede styrelser risikerer, at skulle erstatte studentermedhjælpere med HK-stillinger. Problemet rammer de styrelser regeringen har placeret hundredevis af kilometer fra nærmeste universitetsby.

Når statslige styrelser flyttes ud langt fra universitetsbyerne, kommer de med sikkerhed til at savne i hvert fald én type medarbejdere, som styrelser normalt har ansat: Djøf-studerende i studierelevante jobs.

For hvordan matcher man en jura- eller statskundskabsstuderende fra SDU i Odense med et traditionelt studiejob på 15 timer om ugen i Landbrugsstyrelsen i Augustenborg på Als? Med det offentlige tager det tre timer og et par skift hver vej. I bil er det 171 km hver vej.

Turen er endnu længere, hvis vi vil matche en stud.jur. fra Aarhus Universitet med fx Færdselsstyrelsen i Ribe.

Ender med HK-stillinger i stedet

Men det bør der gøres noget ved, mener Lars Bo Andersson fra Djøfs Karriere og Erhverv.

Han var for nylig til et HR-netværksmøde for styrelserne i Syddanmark arrangeret af foreningen Work-Live-Stay Southern Denmark.

"Som jeg ser det, er det er en udfordring for nogle af styrelserne i det syd- og sønderjyske at rekruttere Djøf-studerende. Det betyder, at de måske i stedet opslår nogle flere HK-stillinger. Men så går de samtidig glip af nogle kompetencer, som styrelser i universitetsbyerne får ind via deres studerende. Og Djøf-studerende på fx SDU får ikke dét udbytte af udflytningerne, som de kunne have fået," siger Lars Bo Andersson.

Han mener, der er behov for, at styrelserne – gerne i samarbejde med universiteterne, Djøf og andre – tænker i alternative løsninger i forhold til at rekruttere studentermedhjælpere.

Tænk alternativt

I Work-Live-Stay Southern Denmark – som er stiftet i fællesskab af Region Syddanmark, de syddanske kommuner og virksomheder som Danfoss og Lego, og som arbejder for at tiltrække højtkvalificeret arbejdskraft til regionen – er udviklingskonsulent Christina Mikkelsen enig.

Hun tror, at de nye styrelser kan lære meget af regionens private virksomheder både om synliggørelse og alternative rekruttingsstrategier.

"Der ligger fantastisk spændende arbejdsopgaver og venter i de nye styrelser, også for Djøf-studerende. Men det kræver, at styrelserne gør et oplysnings- og profileringsarbejde. Vi skal have ført styrelserne tættere på de studerende. "

Samtidig kan styrelserne med fordel tænke i fleksible måder at arbejde på.

Man kunne forsøge at etablere alternative studenterjobs, hvor arbejdet er lagt an på, at de studerende primært kan arbejde 'hjemmefra'. Det kan man godt fx med rapportarbejde og lignende. Man kunne også tænke i samkørsel med allerede ansatte, som i forvejen pendler, så enderne kan mødes for alle parter, siger hun.

"Det kan man skabe alliancer og netværk med andre om. Både styrelserne imellem, men også imellem en styrelse, universiteterne og de omkringliggende virksomheder, som også skal bruge studentermedhjælpere."

SDU vil gerne være med på kreative løsninger

SDU vil gerne i dialog med de udflyttede styrelser om deres behov – og samtidig åbne de studerendes øjne for de nye muligheder i de udflyttede styrelser.

"Jeg tror, man godt kan regne med, at vores studerende er mere mobile, end man lige tænker," siger Jacob Krummes, afdelingsleder på SDU Research and Innovation Organisation, som står for universitetets samarbejdsrelationer med samfundet.

"Omvendt håber jeg, de nye styrelser bliver meget skarpe på, hvor mange dages fysisk tilstedeværelse en opgave reelt kræver, for at en studerende kan være med til at løse den. Mange opgaver kan løses på distancen med teknologien."

Han kan godt se for sig, at SDU går ind i projekter om fjernarbejdsløsninger for studerende, som får job og opgaver i de nye styrelser.

"Men vi må lige give det lidt tid. Styrelserne skal have deres nye organisationer helt på plads. Først derefter kan de tænke på, hvad de har af behov for studerende som arbejdskraft."

Studerende er ny indgang til rekruttering

Djøf vil gerne stille op.

"Vi har de Djøf-studerende som medlemmer og kender dem, så hvis styrelserne tager fat i os, er vi klar til at prøve at formidle kontakter. Studerende bidrager på arbejdspladsen, men de kan også give styrelserne en ny indgang til rekruttering," siger Lars Bo Andersson.

At der kan være god brug for det sidste, fremgik for nyligt sort på hvidt af en såkaldt erfaringsopsamling fra Finansministeriet blandt 21 udflyttede statslige arbejdspladser: Der er udfordringer med at skaffe djøfere med erfaring inden for offentlig administration, lød det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet