Skandale i a-kasse

Ledelsen er færdig i skandaleramt a-kasse

19.12.2018

af

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Formanden og to næstformand trækker sig i kølvandet på afskedigelsen og bortvisningen af direktør Michael Valentin. To topchefer forlader samtidig a-kassen. En ny formand vælges 4. januar på et ekstraordinært møde i repræsentantskabet.

Historier om direktørens private fester med vinsmagning med servering betalt af a-kassen, eksotiske vinrejser for bonuspoint optjent på store vinindkøb, en rå ledelsesstil og en del mere koster nu posterne for hele toppen af Akademikernes A-kasse, AKA.

Efter et krisemøde mandag eftermiddag i AKA's bestyrelse trækker formand Allan Luplau og de to næstformænd, Bolette Silassen og Ole Helby, sig nu.

Det sker i kølvandet på forløbet om a-kassens bortviste, afskedigede og angiveligt nu også politianmeldte direktør, Michael Valentin.

Farvel til to topchefer

To topchefer i a-kassen fratrådte også i mandags. Det drejer sig om Britt Dyg Haun, som blev konstitueret direktør efter afskedigelsen af Michael Valentin, og sekretariatschef Line Verbik Byriel.

Vicedirektør i AKA, Mette Gregersen, er konstitueret som adm. direktør, indtil der er ansat en ny topchef.

Det fremgår af bestyrelsens tre sider lange orientering, som blev lagt på a-kassens hjemmeside mandag. Bestyrelsen ønsker ikke at kommentere yderligere.

Blev først mørklagt

Afskedigelsen af Michael Valentin skete den 27. september. Grunden kom ikke offentligt frem dengang.

Men siden oktober har først Ekstra Bladet og siden Berlingske oprullet det ene tilsyneladende skandaløse forhold efter det andet om de ellers mørkelagte årsager til den pludselige fyring af Michael Valentin – Ekstra Bladet angiveligt med en whistleblower i form af en hjemsendt vicedirektør fra den gamle direktion som kilde.

Afsløringerne har handlet om store vinindkøb til a-kassen, deltagelse i vinrejser for bonuspoint for samme vinindkøb, private netværksmøder og sponsorater for a-kassens regning og dobbeltroller i forbindelse med Valentins formandskab for Folkemødet – plus hårdhændet og kritisabel ledelsesform over for husets chefer og tillidsfolk.

Bestyrelsen har senere ifølge medierne og Valentin selv politianmeldt Valentin for to forhold.

Whistleblower: Ledelsen var fedtet ind

Både Ekstra Bladets whistleblower, andre anonyme kilder og Michael Valentin selv har sagt til medierne, at bestyrelsesformand Allan Luplau var vidende om nogle af de forhold, som Michael Valentin blev afskediget for, og at Luplau selv havde deltaget i nogle af festlighederne omkring den afskedigede direktør.

Whistlebloweren tilkendegav også, at den daværende direktion var fedtet ind.

Bestyrelsen har hele tiden understreget, at hverken den, formandsskabet eller den tilbageværende ledelse kan drages til ansvar for de forhold, som førte til afskedigelsen af den tidligere direktør.

Her henviser bestyrelsen til en 100 sider lang advokatundersøgelse, som den straks efter fyringen af Michael Valentin fik advokatfirmaet Norrbom Vinding til at gennemføre.

Bestyrelse bekræfter whistleblower

Bestyrelsen bekræfter selv, at forløbet, der førte til afskedigelsen af Michael Valentin, begyndte, da en intern whistleblower rundsendte materiale til bestyrelsen og repræsentantskabet.

Men alt er undersøgt, understreger bestyrelsen. Advokat Morten Langer fra Norrbom Vinding har haft adgang til alt materiale fra whistlebloweren og har frit kunnet interviewe de personer i AKA, han har fundet relevant.

Tilsynet med landets a-kasser, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, er med hjælp fra Kammeradvokaten i gang med en tilsynsundersøgelse af sagen. Den forventes færdig før jul, men er det ikke i skrivende stund.

Direktion under stort pres

Bestyrelsen understreger i pressemeddelelsen fra mandag, at de to nu fratrådte direktionsmedlemmer 'ikke er en del af det sagskompleks med Michael Valentin, som nu får et juridisk efterspil'.

Deres fratrædelse 'skyldes det pres, de har været under, kombineret med et behov for ledelsesmæssigt at give AKA en frisk start, så både medarbejdere og mellemledere kan få rystet den nuværende krise af sig'.

Det sidste har AKA-medarbejderne i den grad brug for, lyder det fra Thomas C. Høyer, der er tillidsrepræsentant for 106 akademikere i AKA, heraf cirka halvdelen djøfere.

Ansatte tager afstand fra tidligere ledelse

"Det har været en meget hård tid for medarbejderne. Jeg er meget lettet over, at vi nu har en afklaring. Der er brug for en ny ledelse, som kan skabe ro og tillid til a-kassen igen, og så vi igen kan gå glade og trygge på arbejde," siger Thomas C. Høyer.

Han understreger, at medarbejderne ikke har haft kendskab til de dispositioner, som har fundet sted under den tidligere ledelse.

"Vi er rystede over de ting, der er foregået, og det er vigtigt for mig at sige, at vi tager afstand fra den måde, vores tidligere ledelse har ageret på."

Ny formand 4. januar

Bestyrelsesformand Allan Luplau og de to næstformænd fratræder formelt på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde i a-kassen den 4. januar. Her skal der så vælges en ny formand og næstformænd.

Ifølge vedtægterne vælges formanden direkte af repræsentantskabet. Man skal være medlem af AKA's repræsentantskab for at kunne vælges som formand. Repræsentantskabet består af repræsentanter udpeget af AKA's 22 medlemsorganisationer, herunder Djøf.

Djøf er sammen med ingeniørforbundet IDA de to største medlemsorganisationer i AKA, som er landets største a-kasse med over 230.000 medlemmer. Djøf har 13 repræsentanter i AKA's repræsentantskab.

Formanden modtager 150.000 kr. i årligt bestyrelseshonorar. De to næstformænd hver 75.000 kr. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet