Nyt job

Metodenørd kæmper mod massiv alkoholkultur

18.12.2018

af

Foto: Marie Raasted Herløvsen

Foto: Marie Raasted Herløvsen

Isabella Øllgaard er blevet ansat i en interesseorganisation, der prøver at gøre dansk alkoholkultur sundere. En opgave, hun har en personlig motivation for at arbejde med.

Da Isabella Øllgaard blev kandidat i folkesundhedsvidenskab, fortsatte hun på universitetet som videnskabelig assistent. Ret hurtigt fandt hun dog ud af, at hun ville tættere på folkets sundhed i praksis. Nu arbejder hun i interesseorganisationen Alkohol & Samfund – et job, hun fik via LinkedIn.

”Min nuværende kollega Allan skriver en masse interessante opdateringer på LinkedIn om alkoholområdet og Alkohol & Samfund. Jeg kontaktede ham så, fordi jeg var fagligt interesseret i hans arbejde. Det endte med, at vi drak en kop kaffe, og at jeg kom i virksomhedspraktik. Efterfølgende blev jeg ansat herinde.

Det var enormt tilfredsstillende, at det ikke bare var ved at sende en ansøgning og være én i bunken. Det var, fordi jeg selv havde været opsøgende.”

Hvad er Alkohol & Samfund?

”Vi er en interesseorganisation, der arbejder på at få et Danmark med en sundere alkoholkultur med færre følgevirkninger af alkoholforbruget. Vi sidder med et rent fagligt sigte, og målet er heller ikke komplet afholdenhed.”

Hvordan vil du beskrive alkoholkulturen i dagens Danmark?

”Den danske alkoholkultur er massiv og bygget op omkring vores idé om hygge. Mange tænker på alkohol som noget positivt, selv om vi næsten alle har haft negative oplevelser med den. Samtidig er kulturen præget af en del berøringsangst, fordi vi ikke rigtig snakker om, hvor tit det kan tage overhånd. Den er overalt – på arbejdspladserne, i skolerne, i familien, blandt vennerne.

Det anslås, at cirka 860.000 danskere har et storforbrug af alkohol, og 585.000 danskere har et skadeligt forbrug. Så er der 140.000 danskere, der har decideret alkoholafhængighed. Det er vilde tal. Jeg er selv pårørende til en person med alkoholproblemer, som ikke er her mere. Det er også en del af grunden til, at jeg søgte herhen.”

Er der kommet større bevidsthed om alkoholkulturen herhjemme?

”Både og. Vi ser en spirende opmærksomhed fra politikerne, men det er svært at få dem til at handle indtil videre. Der er jo ikke stemmer i at ændre danskernes alkoholvaner, fordi vi har en idé om, at vores kultur er så låst fast omkring alkohol.”

Hvad går dit arbejde ud på?

”Jeg sidder som metodenørd og kigger på kvalitet i forskellige dele af alkoholområdet. Jeg har lavet en kortlægning over alkoholbehandlingen i kommunerne, og så kvalitetssikrer jeg Alkolinjen, hvor drikkende og pårørende kan ringe ind og få rådgivning.”

Har du fået kække kommentarer om dit efternavn, i forhold til hvad du arbejder med?

”Det er sådan lidt Anders And-blads-agtigt, at jeg sidder her og hedder Øllgaard. Og jo – der er kommet kække kommentarer om mit navn.”
Isabella Frederikke Øllgaard

2018- Folkesundhedsfaglig medarbejder hos Alkohol & Samfund

2017-18 Videnskabelig assistent på Københavns Universitet

2017 Kandidat i folkesundhedsvidenskab

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet