Private overenskomster

Djøf: De ansatte skal mærke, at det går godt i erhvervslivet

24.10.2018

af

PR-foto: Djøf

PR-foto: Djøf

Løn og psykisk arbejdsmiljø skal have et særligt stort fokus ved de kommende overenskomstforhandlinger. Det er akademikerorganisationerne blevet enige om i forbindelse med de private overenskomster, der skal genforhandles næste år.

Én ting ligger helt fast: Reallønnen for de privatansatte djøfere skal sikres. Det er det klare budskab fra Henrik Funder, formand for Djøf Privat.

Han og repræsentanter fra de øvrige akademikerforbund i hovedorganisationen Akademikerne har vedtaget de temaer, de gerne vil have på bordet ved de private overenskomstforhandlinger i 2019.

”Nu skal jeg passe på, for jeg kan ikke spå om fremtiden – men løn vil nok altid være nummer 1 hos vores medlemmer. Det ligger dem nært, hvad de får i posen for den indsats, de yder, når de går på arbejdet. Så når vi går ind i de her forhandlinger og kan se, at det går godt i dansk erhvervsliv, er det klart, at det også skal komme de ansatte til gode,” siger Henrik Funder.

Der skal bl.a. forhandles nye overenskomster hos PostNord, Atkins, Orbicon, Teknologisk Institut og DSB.

Og akademikerorganisationerne er blevet enige om 12 temaer, der skal bruges til debatten blandt medlemmerne om, hvilke krav der skal rejses over for arbejdsgiverne – og fire får en særlig høj prioritet:

  • Løn
  • Psykisk arbejdsmiljø
  • Bedre rammer for tillidsvalgte
  • Sikring af atypisk ansattes vilkår i overenskomsten
Det gør ondt i det psykiske arbejdsmiljø

Henrik Funder ser især de to første temaer som "ekstremt" vigtige. Ud over lønnen er der også brug for et ekstra stort fokus på det psykiske arbejdsmiljø, mener han.

”Vi ser en stigning i dårligt psykisk arbejdsmiljø. Derfor er det vigtigt, at lederne får værktøjerne til at forebygge stress og håndtere medarbejdere, der har det skidt på arbejdspladsen.”

Men er det nok, og kan det ikke nemt ende med bare at blive nogle tomme og ukonkrete hensigtserklæringer?

”Det er rigtigt, at psykisk arbejdsmiljø ikke er så håndgribeligt som en reallønsfremgang. Og det er også vidt forskelligt fra virksomhed til virksomhed, hvad der er behov for, at vi prioriterer. Vi lægger op til, at man skal diskutere, om overenskomsten skal indeholde rettigheder om fx løbende drøftelser af arbejdsmiljøet, opgaveaflastning, arbejdsmiljøsamtaler, sygeforsikringsordninger, tilbud om anonym psykologkonsultation ved sygemeldinger og lignende. Det afgørende er, at det ikke ender med at blive et individuelt problem, hvor man skal sidde i hvert enkelt tilfælde og vurdere, hvordan man griber det an, hvis ikke arbejdsmiljøet er i orden,” siger Henrik Funder.

En beskyttende hånd til særligt udsatte

De tillidsvalgte skal også have ’bedre rammer’ – eller nogle af dem skal.

”Når man som tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant tager en ekstra tørn og måske også tager nogle kampe med ledelsen, er det vigtigt, at man kan udføre sit job uden frygt for at blive fyret og kan få de rigtige informationer fra virksomheden," siger Henrik Funder.

Og de såkaldt ’atypisk’ ansatte skal også sikres bedre vilkår i overenskomsten. Altså fx freelancere eller midlertidigt ansatte.

Men det er jo ikke mange privatansatte medlemmer, der har en atypisk ansættelse?

”Nej, det er ikke voldsomt mange. Men vi ser en stigende tendens til, at vores medlemmer enten vælger at være freelancere eller fx arbejde tre dage i en virksomhed og så to dage for dem selv. Så lige nu afventer vi mest og forbereder os på, hvordan vi kan hjælpe vores medlemmer i fremtiden.”

Kan de overhovedet rummes i overenskomsterne?

”Det er ikke sikkert, og derfor er det vigtigt, at vi også arbejder for nogle ordentlige rammevilkår for den type ansættelser. For som atypisk ansat er fx barselsvilkår, pension og ferie selvfølgelig også noget, det er vigtigt at få styr på,” siger Henrik Funder.

Uden overenskomst – hvad så?

Nogle privatansatte har betalt frokost – noget, som bl.a. har været et stridspunkt i DR, og som også var det forud for de offentlige overenskomstforhandlinger i foråret.

Forventer I, at det er noget, de private arbejdsgivere hiver frem til forhandlingerne næste år?

”Nej, det tror vi ikke. Men hvis de gør, og hvis der bliver givet afkald på den, er det klart, at det er noget, vi skal kunne se på lønnen. Men som sagt forventer jeg det ikke,” siger Henrik Funder.

De fleste privatansatte djøfere har dog ikke betalt frokost, og det er kun omkring en tredjedel af de privatansatte djøfere, der er dækket af en overenskomst.

Hvad så med dem, der ikke er dækket?

”Det er sandt, at mange ikke er overenskomstdækket. Men jeg ser også de her overenskomsttemaer som et super godt inspirationspapir i forhold til, hvad man skal være opmærksom på, når man selv forhandler med chefen. Og nogle af temaerne er også noget, vores medlemsrådgivning i Djøf vil tage fat i, afhængigt af hvilken situation det enkelte medlem står i.”

Alle 12 temaer for OK-19
  • Løn
  • Psykisk arbejdsmiljø
  • Bedre rammer for tillidsvalgte
  • Sikring af atypisk ansattes vilkår i overenskomsten
  • Arbejdstid
  • Øget valgfrihed i overenskomsten
  • Ferie og implementering af den nye ferielov
  • Særlige vilkår for seniorer
  • Kompetenceudvikling
  • Ligestilling og løn under barsel til fædre
  • Beskyttelse ved afskedigelse
  • Globalisering/udstationering
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet