6 ting du aldrig må sige til din chef

1.9.2017

af

Illustration: Deviyanthi79/Shutterstock

Illustration: Deviyanthi79/Shutterstock

Det er muligt, at det reelt var din idé, men det skal du ikke sige højt, hvis chefen har taget æren for den. Læs mere om, hvad der vil bringe dig i ’bad standing’ hos de fleste chefer.

Selv om chefen måske beder om din ærlige mening, er der altid grund til at overveje, hvor direkte du skal være. Det kan godt være, at du er dén, der altid overholder deadline, og dén, der når mere end de fleste. Men hvis du samtidig er et notorisk brokkehoved, kan det nemt risikere at blive dig, der ryger i næste fyringsrunde.

Sådan lyder det fra Lone Rank, chefkonsulent i Djøfs Karriere og Erhverv.

”I vores karrieresamtaler møder jeg ofte medlemmer, der er kommet i ’bad standing’, fordi de på en eller anden måde har overtrådt en usynlig grænse for, hvad det er i orden at sige til chefen.”

Lone Rank nævner her seks af de ting, som du kan komme til at fortryde, at du sagde til chefen:

 

1) ”Det har vi prøvet...”

Mange djøfere har prøvet at få en ny chef med mange nye idéer. Og her kan den erfarne nemt opleve en proces, der minder om at ’hælde gammel vin på nye flasker’. Men tænk kun tanken – spil med og støt din nye chef. Ellers kan du nemt komme til at fremstå som den, der altid ser ’glasset som halvt tomt’ – og den slags medarbejdere er sjældent i høj kurs hos chefen.

 

2) ”Jeg er ikke enig i strategien...”

Strategien er besluttet – retningen for udrulningen er sat, og så er det en dårlig idé at kritisere den. For selv om du i bedste mening byder ind med forslag til, hvordan organiseringen af det daglige arbejde kan orkestreres mere optimalt, kan du nemt ende i ’karantæne’, hvis chefen opfatter, at du er i gang med at udfordre ledelsesretten.

 

3) ”Det klarer jeg – det tager kun et minut...”

Der findes mange tidsoptimister, som gerne vil byde ind på nye, spændende opgaver. Men det giver bagslag, hvis du ikke kan overholde deadlines – chefen bliver sur, og det gør dine kollegaer også, fordi de så bliver nødt til at springe til.

 

4) ”Jamen, det var jo min idé...”

En klassiker er, at chefen fremstiller din gode idé som sin egen. Men du skal aldrig hænge ham eller hende ud for det i plenum. Hvis du vælger at konfrontere chefen, så gør det i enerum, for ellers underminerer du hans ellers hendes autoritet – og det bryder ingen chefer sig om.

 

5) ”Hvorfor er det ikke mig...”

Det kan være svært, hvis du ikke kommer i betragtning til nye spændende opgaver. For opgaver med et strategisk fokus får typisk mere opmærksomhed fra chefens side, giver mere anerkendelse og fører måske endda en lønforhøjelse efter veludført arbejde. Men i stedet for at beklage dig – chefer har ofte svært med brokkehoveder – må du byde ind med, hvad du kan, så du kommer i spil til fremtidige udviklingsopgaver.

 

6) ”Jeg er enig med chefen...”

Det er ikke altid karrierefremmende at være enig med chefen. Åbenlyst fedteri for chefen er et ’no go’. Som alle andre kan chefer lide at høre, at de gør det godt. Men den kloge chef gennemskuer dig, hvis du nikker ja til alt fra chefens mund. Og hvad skal chefen bruge det til, hvis han eller hun er på glatis og stadig bare bliver talt efter munden?

 

Ovenstående er rettesnore for, hvordan du undgår at stille dig selv i et negativt lys. Men når det er sagt, er ingen chefer jo ens, siger Lone Rank.

”Nogle chefer kan sagtens tåle en gang gas, men du bevæger dig stadig på en knivsæg, når du bruger humor. Og nogle chefer er mere nærtagende end andre. Så gør dig selv den tjeneste virkelig at tænke over og studere, hvordan din chef er, og hvad han eller hun kan tåle.”

 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet