Samskabelse skal omforme Københavns natur

27.4.2017

af

Foto: Lars Bahl

Foto: Lars Bahl

Borgere, politikere og repræsentanter fra Københavns Kommune mødtes for nylig til en kollektiv brainstorm om fremtiden for et af hovedstadens største naturområder, Utterslev Mose. Et eksempel på den voksende samskabelsesbølge i den offentlige sektor.

Naturvejleder Søren Præstholm står bøjet over et kort over Utterslev Mose – et af Københavns største naturområder. Omkring ham står omtrent 15 borgere. De fortæller om deres visioner for mosen, mens Søren Præstholm modererer debatten.

En ældre dame kommer til orde:

”Det er rigtig svært at være billig turist i København. Vi har en rigtig, rigtig dårlig campingplads nede ved Bellahøj, men ellers har vi ikke noget. Så jeg synes, det ville være godt med nogle shelters,” siger hun.

En midaldrende herre fortæller:

”Jeg synes, mosen skriger på, at der kommer flere toiletfaciliteter. Jeg har løbet den mose rundt, jeg ved ikke hvor mange gange. Jeg ved i søvne, hvor der er mulighed for toilet og vand.”

En ældre herre udtrykker sin utryghed ved nogle romaer, der har slået sig ned i mosen. En midaldrende kvinde ønsker sig en naturskøjtebane. Andre vil have bedre grusstier og klarere skiltning.

Vi er til samskabelseskonference i en gymnastiksal i Brønshøj, København. Konferencen er arrangeret af Brønshøj-Husum Lokaludvalg, Bispebjerg Lokaludvalg og Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune. Titlen på konferencen er ’På vej mod en bedre Utterslev Mose’, og mere end 100 mennesker er mødt op.

Simultant med Søren Præstholms workshop er fem andre workshops i gang rundt omkring i bygningen og de tilstødende bygninger. Én handler om mosens lave vandkvalitet. En anden handler om ”at benytte naturen aktivt i arbejdet med socialt udsatte grupper”, fremgår det af invitationen.

Borgeres idéer skal trykprøves

Tilbage til Søren Præstholms workshop. Mens han faciliterer sin workshop, sidder Esther Juel Jepsen med et intenst blik og tager noter. Hun er projektleder i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Efter workshoppen siger hun til Djøfbladet:

”Borgerne repræsenterer mange forskellige interesser. Vi prøver at få dem samlet og at få trykprøvet nogle af de forskellige idéer og udfordringer. Hvis vi skal etablere bålpladser, hvor skal de så være? Hvilke brugergrupper kunne være interesserede? Er det overhovedet gangbart?” siger hun.

Hun fortæller, at det ikke er første gang, at kommunen spørger borgerne om deres ønsker.

”Det er meget de samme ting, der kommer op: Overnatning, shelters, bålpladser, parkour, oplevelser, jungleruter. Folk kan godt lide at komme ud i mosen og ’blive lidt væk’. At kunne gå lidt på opdagelse og se lidt vild natur i byen,” fortæller hun.

Der er dog ikke lige meget samskabelse på alle workshops. Djøfbladet deltager også i en workshop om vandkvalitet. Her kommer borgerne ikke til orde før i allersidste øjeblik. En biolog og en repræsentant fra kommunen fylder tiden ud med hvert deres tekniske foredrag, og Djøfbladets udsendte forstår ikke ret meget.

Peptalk fra borgmester

Inden de seks workshops går i gang, indleder teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Ø) konferencen på et podie i et hjørne af gymnastiksalen.

”Det er vigtigt, at I er her. Det er vigtigt, at I blander jer. Det er vigtigt, at I råber højt. Og at I holder sådan nogle som mig i ørerne. Således at udviklingen af Utterslev Mose for alvor kan tage fart i de kommende år,” siger han.

”I dag samler vi op på nogle af de projekter, som man kan se rundt omkring på væggene (der hænger adskillige plancher i salen, red.). Alle de projekter er med til at åbne mosen op og gøre den mere spændende,” siger Morten Kabel og nævner en række eksempler.

I de seneste år er der nemlig opstået et væld af aktiviteter i mosen – i samspil mellem borgere og kommune. Der er opstået et bilaug, et græsningslaug, hvor borgerne passer får, et natur­plejelaug, hvor borgerne plejer naturen i mosen – og meget mere.

Lise Nielsen er en af de engagerede borgere. Hun er formand for Utterslev Moses Bilaug og medarrangør af projektet Spis Utterslev Mose. Hun rækker Djøfbladets udsendte en folder for projektet. På forsiden står der: ”En guide til dig der gerne vil i gang med at bruge af bynaturens spisekammer”.

Svært at danse med kommunen

Jens Christian Elle, som er miljømedarbejder i Brønshøj-Husum lokaludvalg, fortæller om motivationen bag kon­ferencen:

”Der er rigtig mange, der er enga­gerede i Utterslev Mose, og som er bekymrede for vandkvalitet og vilkårene for dyr og planter. Og der er et stort engagement om at få gjort noget – og en oplevelse af, at det er lidt svært at danse med kommunen. I forvaltningerne oplever vi også en ret stor interesse for, at der skal ske noget. Derfor har vi sat gang i en helhedsplan for Utterslev ­Mose, hvor vi forsøger at få kommunen og borgene til at mødes.” Han peger på det nye naturplejelaug som et interessant tiltag.

”Det er primært seniorer, som mødes der hver uge og vedligeholder og udvikler dele af mosen. Det beriger mosens naturkvaliteter, både for planter ­og dyr. Men det skaber også et unikt ­socialt rum. Pludselig er der borgere, der går rundt nede i mosen med leer, økser og trækkroge,” fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Rikke Beyer
6 år siden
Mosens vand bør renses og alt affald både papir og plastic der desværre flyder rundt omkring skal fjernes . Det ville være et kæmpe løft for området . Fåre- og kolaug er bar et plus og smukke hegn der pynter. Har lige været på Frilandsmuseet hvor smukke hegn står overalt. Indskærp borgerne der benytter mosen om at det er et naturområde hvor der ikke smides affald og efterlades glasskår ovs. Det ville højne området betydeligt!!!