Begynder under niveau - men lønnen er fin

15.2.2017

af

Foto: Sergey Nivens/Shutterstock

Foto: Sergey Nivens/Shutterstock

Halvdelen af dimittenderne begynder i et job, de på papiret er overkvalificeret til. Ikke desto mindre får langt de fleste en løn, der matcher deres uddannelse, viser ny undersøgelse.

Et år efter deres sidste eksamen har kun omkring halvdelen af de nyuddannede djøfere et job, som matcher deres uddannelsesniveau. Det viser en ny undersøgelse, ’Universitetsuddannedes vej ud på arbejdsmarkedet’, som Tænketanken DEA har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Hermed ligger djøferne nogenlunde på niveau med humanister og naturvidenskabeligt uddannede. Langt de fleste sundhedsvidenskabelige dimittender formår derimod at finde et job, som ”matcher deres akademiske kompetencer,” som DEA formulerer det.

Der er tale om et akademisk match, hvis man har samme uddannel­sesniveau som andre, der arbejder i samme jobfunktion. Har man derimod en kandidatgrad og bliver ansat i en stilling som fx sagsbehandler, hvor de fleste andre har en kortere uddannelse, er der ikke et match.

Men selv om der ikke er et akade­misk match, kan man godt bruge det, man har lært i løbet af sine fem år på universitetet. Eksempelvis kan den akademisk uddannede sagsbehandler måske løse mere komplekse arbejdsopgaver end andre sagsbehandlere.

”Du kan sagtens have opgaver, hvor dine akademiske kompetencer bliver brugt. For man må jo gå ud fra, at det netop er derfor, arbejdsgiveren rekrutterer en højt­uddannet,” siger Stina Vrang Elias, adm. direktør i DEA.

De højtuddannede bliver tilsyneladende også belønnet for at bringe deres akademiske evner i spil – og det gælder i særdeleshed djøferne. De ligger nemlig helt i front med hensyn til at få en løn, der svarer til deres uddannelsesniveau. Der er et såkaldt ”lønmæssigt match”, hvis ansatte med en lang videregående uddannelse får en højere løn end andre, der har samme jobfunktion, men en kortere uddannelse. På den måde afdækker lønmatchet, om de universitetsuddannede bliver belønnet ekstra for deres akademiske kompetencer.

Når mange dimittender har et job, de formelt set er overkvalificeret til, men samtidig bliver belønnet økonomisk, må det være, fordi de tilfører jobbet en merværdi, lyder konklusionen i DEAs rapport. Og som nævnt formår især djøferne at få et lønmæssigt match, også selv om deres første job ikke matcher deres uddannelsesniveau.

”Min fortolkning er, at mange djøfere er ude og opdyrke nogle nye ­arbejdspladser, hvor der ikke ­tidligere har været ansat akademikere. Og samtidig er djøferne tilsyneladende ­gode til at få forhandlet en løn, hvor de bliver betalt for deres kompetencer,” siger Stina Vrang Elias.

Kilde: DEA

Kilde: DEA

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet